Jump to content

Prośba o sprawdzenie receptur i warzenia


mkay2

Recommended Posts

Witam.
Po pierwszy raz planuję uwarzyć lagera, więc proszę o poprawę zarówno receptury oraz przebiegu warzenia.
Receptura na 22-23 gotowego (ważne!) piwa:
Słód: pilznieński 4 kg
Chmiel: Marynka 50 g
Drożdże: (tutaj mam problem z dobraniem): suche Saflager S - 23 lub W34/70, płynne: jakie dobre by były, które wnoszą mało estrów i dają dużą słodowość? Może: Wyeast 2308 Munich Lager?
Jeżeli chodzi o zacieranie, to: 50 stopnie C 10-15 min, 62 stopnie C 50 min no i mash out. Oczywiście planuję użyć mchu irlandzkiego do klarowania (ewentualnie dodatkowo whirflock)

Fermentacja: 10 - 12 stopni około 23 dni (użycie lodówki wraz z sterownikiem). Lagerować planuję ok 15 dni również w lodówce. Refermentacja w butelkach, 6-7 gram cukru na litr piwa.
Poproszę o uwagi co do całego procesu warzenia: od zacierania po lagerowania. Chciałbym poznać Wasze opinie o tym. Pozdrawiam serdecznie

Link to comment
Share on other sites

42 minuty temu, mkay2 napisał:

wnoszą mało estrów i dają dużą słodowość

 

Z sucharów Fermentis W34/70 lub Danstar Diamond Lager (podobno to ten sam szczep)

Z płynnych Munich Lagery, WLP838 (to samo co Munich Lager), WLP833

Edited by Grzegorz Żukowski
Link to comment
Share on other sites

Jakiego rodzaju lagera planujesz?

Jakie BLG chcesz osiągnąć? Bo z 4 kg pilzneńskiego, przy 23 litrach gotowego piwa, to będzie niewiele ponad 10 BLG. Chyba, że masz jakąś kosmiczną wydajność warzelni.

Poza tym, obawiam się, że przy takim sposobie zacierania i samym pilzneńskim, to będzie bardzo wytrawne (a nawet płaskie) i dosyć mocne piwo. Gorzko też będzie.

Ale jeśli to Twój cel, to OK.

Edited by andy1856
Link to comment
Share on other sites

22 minuty temu, andy1856 napisał:

Jakiego rodzaju lager planujesz?

Jakie BLG chcesz osiągnąć? Bo z 4 kg pilzneńskiego, przy 23 litrach gotowego piwa, to będzie niewiele ponad 10 BLG. Chyba, że masz jakąś kosmiczną wydajność warzelni.

Poza tym, obawiam się, że przy takim sposobie zacierania i samym pilzneńskim, to będzie bardzo wytrawne (a nawet płaskie) i dosyć mocne piwo. Gorzko też będzie.

Ale jeśli to Twój cel, to OK.


1. Lager "polski" - polski słód, polskie chmiele.
2. BLG ok 12, co do wydajności warzelni, do końca nie umiem obliczać (choćby nie rozumiem wzoru, do obliczania z artykułów na wiki). Co do samego słodu pilznieńskiego, rozważam jeszcze monachijski (typ I).
3. Cel - zrobienie (również nauka i poprawa receptury oraz warzenia piwa) lagera.
 

 

Godzinę temu, Grzegorz Żukowski napisał:

 

Z sucharów Fermentis W34/70 lub Danstar Diamond Lager (podobno to ten sam szczep)

Z płynnych Munich Lagery, WLP838 (to samo co Munich Lager), WLP833

Dziękuję, zastanawiam się nad zrobieniem z sucharów coś w stylu startera drożdżowego (tak, przeczytałem artykuł na wiki.piwo.org), aczkolwiek tę sprawę jeszcze przemyślę.

 

 

55 minut temu, Juniorek napisał:

Z płynnych możesz uzyć FM31 tylko troche trzeba poczekać na ich dostępność, podobno do połowy listopada, co do zasypu to pomyślałbym o dodaniu nie dużej ilośći CaraPils słodu

Dzięki za info o FM31, co do CaraPils, to myślę, nad monachijski I (chodzi mi o typ). Dokładnie muszę jeszcze przemyśleć recepturę i poprawić w razie czego. Dzięki

Link to comment
Share on other sites

Z sucharów nie robi się starterów.

 

Ja bym sypał jeszcze jakiś chmiel na aromat, żeby wyszło coś pilsowego. Przy takim chmieleniu to trochę bezsmakowy ten lager będzie.

 

No i nie wiem czemu zacieranie tak nisko. 

Link to comment
Share on other sites

Na 23 litry potrzebujesz 2 saszetki w34/70.

Bez sensu taka długa przerwa w 62st - nie zatrze ci się piwo dobrze. Sugerowałbym np 40'  w 62st i 15' w 72st, jeśli już chcesz na wytrawnie, ja np robię 10' w 50st, 35' w 63st i koło 15' w 72st .

Możesz słodowość podbić właśnie monachijskim I,  tak z 5%, tj tak 500g, albo carapilsem, ale on zaś podbije ci pełnię, a nie koniecznie słodość :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.