mkay2 Posted November 12, 2019 Share Posted November 12, 2019 Witam. Po pierwszy raz planuję uwarzyć lagera, więc proszę o poprawę zarówno receptury oraz przebiegu warzenia. Receptura na 22-23 gotowego (ważne!) piwa: Słód: pilznieński 4 kg Chmiel: Marynka 50 g Drożdże: (tutaj mam problem z dobraniem): suche Saflager S - 23 lub W34/70, płynne: jakie dobre by były, które wnoszą mało estrów i dają dużą słodowość? Może: Wyeast 2308 Munich Lager? Jeżeli chodzi o zacieranie, to: 50 stopnie C 10-15 min, 62 stopnie C 50 min no i mash out. Oczywiście planuję użyć mchu irlandzkiego do klarowania (ewentualnie dodatkowo whirflock) Fermentacja: 10 - 12 stopni około 23 dni (użycie lodówki wraz z sterownikiem). Lagerować planuję ok 15 dni również w lodówce. Refermentacja w butelkach, 6-7 gram cukru na litr piwa. Poproszę o uwagi co do całego procesu warzenia: od zacierania po lagerowania. Chciałbym poznać Wasze opinie o tym. Pozdrawiam serdecznie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted November 12, 2019 Share Posted November 12, 2019 (edited) 42 minuty temu, mkay2 napisał: wnoszą mało estrów i dają dużą słodowość Z sucharów Fermentis W34/70 lub Danstar Diamond Lager (podobno to ten sam szczep) Z płynnych Munich Lagery, WLP838 (to samo co Munich Lager), WLP833 Edited November 12, 2019 by Grzegorz Żukowski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted November 12, 2019 Share Posted November 12, 2019 Z płynnych możesz uzyć FM31 tylko troche trzeba poczekać na ich dostępność, podobno do połowy listopada, co do zasypu to pomyślałbym o dodaniu nie dużej ilośći CaraPils słodu Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy1856 Posted November 12, 2019 Share Posted November 12, 2019 (edited) Jakiego rodzaju lagera planujesz? Jakie BLG chcesz osiągnąć? Bo z 4 kg pilzneńskiego, przy 23 litrach gotowego piwa, to będzie niewiele ponad 10 BLG. Chyba, że masz jakąś kosmiczną wydajność warzelni. Poza tym, obawiam się, że przy takim sposobie zacierania i samym pilzneńskim, to będzie bardzo wytrawne (a nawet płaskie) i dosyć mocne piwo. Gorzko też będzie. Ale jeśli to Twój cel, to OK. Edited November 12, 2019 by andy1856 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkay2 Posted November 12, 2019 Author Share Posted November 12, 2019 22 minuty temu, andy1856 napisał: Jakiego rodzaju lager planujesz? Jakie BLG chcesz osiągnąć? Bo z 4 kg pilzneńskiego, przy 23 litrach gotowego piwa, to będzie niewiele ponad 10 BLG. Chyba, że masz jakąś kosmiczną wydajność warzelni. Poza tym, obawiam się, że przy takim sposobie zacierania i samym pilzneńskim, to będzie bardzo wytrawne (a nawet płaskie) i dosyć mocne piwo. Gorzko też będzie. Ale jeśli to Twój cel, to OK. 1. Lager "polski" - polski słód, polskie chmiele. 2. BLG ok 12, co do wydajności warzelni, do końca nie umiem obliczać (choćby nie rozumiem wzoru, do obliczania z artykułów na wiki). Co do samego słodu pilznieńskiego, rozważam jeszcze monachijski (typ I). 3. Cel - zrobienie (również nauka i poprawa receptury oraz warzenia piwa) lagera. Godzinę temu, Grzegorz Żukowski napisał: Z sucharów Fermentis W34/70 lub Danstar Diamond Lager (podobno to ten sam szczep) Z płynnych Munich Lagery, WLP838 (to samo co Munich Lager), WLP833 Dziękuję, zastanawiam się nad zrobieniem z sucharów coś w stylu startera drożdżowego (tak, przeczytałem artykuł na wiki.piwo.org), aczkolwiek tę sprawę jeszcze przemyślę. 55 minut temu, Juniorek napisał: Z płynnych możesz uzyć FM31 tylko troche trzeba poczekać na ich dostępność, podobno do połowy listopada, co do zasypu to pomyślałbym o dodaniu nie dużej ilośći CaraPils słodu Dzięki za info o FM31, co do CaraPils, to myślę, nad monachijski I (chodzi mi o typ). Dokładnie muszę jeszcze przemyśleć recepturę i poprawić w razie czego. Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 12, 2019 Share Posted November 12, 2019 Z sucharów nie robi się starterów. Ja bym sypał jeszcze jakiś chmiel na aromat, żeby wyszło coś pilsowego. Przy takim chmieleniu to trochę bezsmakowy ten lager będzie. No i nie wiem czemu zacieranie tak nisko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasuke5055 Posted November 12, 2019 Share Posted November 12, 2019 Na 23 litry potrzebujesz 2 saszetki w34/70. Bez sensu taka długa przerwa w 62st - nie zatrze ci się piwo dobrze. Sugerowałbym np 40' w 62st i 15' w 72st, jeśli już chcesz na wytrawnie, ja np robię 10' w 50st, 35' w 63st i koło 15' w 72st . Możesz słodowość podbić właśnie monachijskim I, tak z 5%, tj tak 500g, albo carapilsem, ale on zaś podbije ci pełnię, a nie koniecznie słodość Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted November 13, 2019 Share Posted November 13, 2019 Apropo drożdzy proponuje uwarzyć mniejsza warke około 10L później na gęstwie zrób sobie 23L. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now