Jump to content

Sezonowy browar Łomnicki Dzik


Recommended Posts

Cześć!
 
W 2017 roku zostałem zafascynowany przez Tomka Kopyra domowym warzeniem piwa. Dostałem w prezencie podstawowy zestaw startowy i w lutym 2018 roku zrobiliśmy z moja lubą pierwsze piwo, Altbier z ekstraktów. Piwowarstwo trzeba pogodzić z pasją do samochodów i rowerów, więc piwo robi się praktycznie tylko zimą.
Oto w ten sposób powstał sezonowy domowy browar "Łomnicki Dzik" ;)
 
 
I sezon
#01 Albier 11,5' BLG  (z ekstraktów)
#02 Jasne pszeniczne 12' BLG (z ekstraktów)
#03 IPA po polsku 15,5' BLG
#04 Equinox AIPA 16'
#05 Equinox AIPA 15,5' 
Podsumowanie: zabawa wciągnęła, IPA po polsku wyszła bardzo fajnie, AIPA niestety gorsza (doszedłem do tego dopiero teraz, czyli listopad 2019 - czytaj III sezon).   

II sezon
#06 New Zeland Pale Ale 11' BLG
#07 Summit IPA 14' BLG
#08 Ekuanot IPA 15' BLG
#09 Świąteczne ciemne 15' BLG
#10 Amerykańska pszenica 11' BLG
Podsumowanie: w chmielonych piwach ciągłe problemy ze smakiem i aromatem. Świąteczne całkiem nie moja bajka - dałem się namówić... ;)
 
III sezon
Wstęp: zbrojenie przez okres letni trwało - zakup garnka emaliowanego 40L, taboretu Sahara i inne pierdoły. Zacząłem trochę szperać i zainteresowałem się profilem wody i wydaje się, że moja woda studzienna może być problemem - pH w granicach 6,5 i żelazo. Zaopatrzyłem się listki do pomiaru pH, kwas mlekowy i gips. Tak zaczynam III sezon.
#11 Best Bitter 11,5' BLG - fermentacja burzliwa
#12 Stout owsiany - planowane
#13 AIPA - planowane
 
Temat rozwojowy, będę uzupełniał opis.
Pozdrawiam!
 
 

IMG-1902.JPG

IMG-4601.JPG

IMG-0308.JPG

IMG-4635.JPG

Edited by żółtek
Link to comment
Share on other sites

Wcześniejsze warki pominę - jedziemy od obecnej, jedenastej warki, czyli 

 

#11 Best Bitter aka Angol

 

Data: 10.11.2019 r.

Założenia: 12' BLG, 32 IBU, SRM 4,9, ABV 4,7 %, 20 L.

Przepis to zmodyfikowany zestaw Pale Ale z Browamatora.


Surowce:
* Pale Ale Weyermann - 3,8 kg 86,5 %
* Carahell Weyermann - 0,2 kg 4,5 %
* Monachijski typ I Strzegom - 0,2 kg 4,5 %
* Płatki owsiane błyskawiczne - 0,2 kg 4,5 %
Razem: 4,4 kg 

Chmiele:
* Epic UK granulat (4,1 aa) 30 g
* Pioneer  UK granulat (8,8 aa) - 30 g
* EKG granulat (4,1 aa) - 30 g  

Gotowanie 60 g, na zimno 30 g

Zacieranie: 2,75l/kg 12 L,

68'C - 65 min

76'C - 2 min

Woda studzienna, pH ok 6,5, 5 gram gipsu piwowarskiego dodane do zacierania - pH ~5,5.

Wysładzanie: 17L wody z dodatkiem 2 ml kwasu mlekowego, metodą sraczwężyk.

Uzyskane: 25,3 L 10,7 BLG

 

11.11.2019 r.
Warzenie:

+ 1 ml kwasu mlekowego
60' - Pioneer 25 g

12' - Pioneer 5 g

10' - Epic 15 g

9' - mech irlandzki 4 g

8' - EKG 15 g
Chłodzenie: w wannie 55 min do 20'C

Filtracja: dekantacja przez woreczek na warzywa z Kauflandu

Uzyskałem: 11,5' BLG i 20,5 L

Zapomniałem dodać pożywki dla drożdży.  

 

Fermentacja: 

Drożdże: Fermentis Safale S-04 suche 11,5 g

Uwodnione w 27'C, po 10 min z tafli dużo trupów poszło na dno, lekkie mieszanie nie pomogło - trafiła się słaba partia, po kolejnych 10 min dolałem trochę brzeczki w celu schłodzenia drożdży. 
Napowietrzenie: przelewanie z wiadra do wiadra.
Fermentacja w zamrażarce plus sterownik chłodniczy

 

Przebieg fermentacji burzliwej:

Dzień 0 - obniżenie temp do 16,5'C, po ~4 h widać pierwsze oznaki piany na powierzchni, lekki bulgot, temperaturę podbija.

Dzień 1 - rano: temp zadana 16,5'C / temp fermentora 16,0'C - drożdże porzuciły robotę, kręcenie fermentorem plus podniesienie temp do 17,5'C, wieczorem jest praca, pojawia się piana.

Dzień 2 - tempZ 17,5'C - intensywna praca (amplituda pracy to 16,5-17,7'C),  FFT 3,5 BLG

Dzień 3 - rano:  tempZ 17,5'C/tempF 17,3'C - obniżona intensywność pracy , wieczorem: osłabienie pracy, podniesienie temp poprzez butelkę ciepłej wody, podniesienie temp zadanej na 18,4'C (amplituda 17,7-18,5'C). 

 

Fermentacja cicha: (26.11.2019 r.)

Przelanie (dekantacja i filtracja workiem nylonowym) na cichą fermentację i pozyskanie drożdży po 15 dniach na burzliwej.

Po 12 dniach dodałem chmiele Epic UK granulat (4,1 aa) 15 g i EKG granulat (4,1 aa) 15 g , na kolejne 5 dni. Temp ~20'C. 

 

Rozlew: (14.12.2019 r.)

Rozlew po 32 dniach fermentacji

19,5L 80 g glukozy - celuje w 1,8 CO2.

filtracja przez worek nylonowy.

Gęstość końcowa 3BLG

ABV 4.6% Odfermentowanie 74.7% 

 

IMG-0366.thumb.JPG.692c3c60df71ac3dfa45f6bdc6a2a6ef.JPG

IMG-0379.thumb.JPG.78bdbfef61e91cdfcc4988123f3313e6.JPG

Edited by żółtek
Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, Marcin Skwira napisał:

Człowiek który wierzy w gazetę w.... Nigdy nie bedzie dla mnie autorytetem.

Pozdro idź swoja drogą.

Wierzę w siebie i robię swoje, ale to jemu zawdzięczam pasję do piwa. Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.