Skocz do zawartości

Sezonowy browar Łomnicki Dzik


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!
 
W 2017 roku zostałem zafascynowany przez Tomka Kopyra domowym warzeniem piwa. Dostałem w prezencie podstawowy zestaw startowy i w lutym 2018 roku zrobiliśmy z moja lubą pierwsze piwo, Altbier z ekstraktów. Piwowarstwo trzeba pogodzić z pasją do samochodów i rowerów, więc piwo robi się praktycznie tylko zimą.
Oto w ten sposób powstał sezonowy domowy browar "Łomnicki Dzik" ;)
 
 
I sezon
#01 Albier 11,5' BLG  (z ekstraktów)
#02 Jasne pszeniczne 12' BLG (z ekstraktów)
#03 IPA po polsku 15,5' BLG
#04 Equinox AIPA 16'
#05 Equinox AIPA 15,5' 
Podsumowanie: zabawa wciągnęła, IPA po polsku wyszła bardzo fajnie, AIPA niestety gorsza (doszedłem do tego dopiero teraz, czyli listopad 2019 - czytaj III sezon).   

II sezon
#06 New Zeland Pale Ale 11' BLG
#07 Summit IPA 14' BLG
#08 Ekuanot IPA 15' BLG
#09 Świąteczne ciemne 15' BLG
#10 Amerykańska pszenica 11' BLG
Podsumowanie: w chmielonych piwach ciągłe problemy ze smakiem i aromatem. Świąteczne całkiem nie moja bajka - dałem się namówić... ;)
 
III sezon
Wstęp: zbrojenie przez okres letni trwało - zakup garnka emaliowanego 40L, taboretu Sahara i inne pierdoły. Zacząłem trochę szperać i zainteresowałem się profilem wody i wydaje się, że moja woda studzienna może być problemem - pH w granicach 6,5 i żelazo. Zaopatrzyłem się listki do pomiaru pH, kwas mlekowy i gips. Tak zaczynam III sezon.
#11 Best Bitter 11,5' BLG - fermentacja burzliwa
#12 Stout owsiany - planowane
#13 AIPA - planowane
 
Temat rozwojowy, będę uzupełniał opis.
Pozdrawiam!
 
 

IMG-1902.JPG

IMG-4601.JPG

IMG-0308.JPG

IMG-4635.JPG

Edytowane przez żółtek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wcześniejsze warki pominę - jedziemy od obecnej, jedenastej warki, czyli 

 

#11 Best Bitter aka Angol

 

Data: 10.11.2019 r.

Założenia: 12' BLG, 32 IBU, SRM 4,9, ABV 4,7 %, 20 L.

Przepis to zmodyfikowany zestaw Pale Ale z Browamatora.


Surowce:
* Pale Ale Weyermann - 3,8 kg 86,5 %
* Carahell Weyermann - 0,2 kg 4,5 %
* Monachijski typ I Strzegom - 0,2 kg 4,5 %
* Płatki owsiane błyskawiczne - 0,2 kg 4,5 %
Razem: 4,4 kg 

Chmiele:
* Epic UK granulat (4,1 aa) 30 g
* Pioneer  UK granulat (8,8 aa) - 30 g
* EKG granulat (4,1 aa) - 30 g  

Gotowanie 60 g, na zimno 30 g

Zacieranie: 2,75l/kg 12 L,

68'C - 65 min

76'C - 2 min

Woda studzienna, pH ok 6,5, 5 gram gipsu piwowarskiego dodane do zacierania - pH ~5,5.

Wysładzanie: 17L wody z dodatkiem 2 ml kwasu mlekowego, metodą sraczwężyk.

Uzyskane: 25,3 L 10,7 BLG

 

11.11.2019 r.
Warzenie:

+ 1 ml kwasu mlekowego
60' - Pioneer 25 g

12' - Pioneer 5 g

10' - Epic 15 g

9' - mech irlandzki 4 g

8' - EKG 15 g
Chłodzenie: w wannie 55 min do 20'C

Filtracja: dekantacja przez woreczek na warzywa z Kauflandu

Uzyskałem: 11,5' BLG i 20,5 L

Zapomniałem dodać pożywki dla drożdży.  

 

Fermentacja: 

Drożdże: Fermentis Safale S-04 suche 11,5 g

Uwodnione w 27'C, po 10 min z tafli dużo trupów poszło na dno, lekkie mieszanie nie pomogło - trafiła się słaba partia, po kolejnych 10 min dolałem trochę brzeczki w celu schłodzenia drożdży. 
Napowietrzenie: przelewanie z wiadra do wiadra.
Fermentacja w zamrażarce plus sterownik chłodniczy

 

Przebieg fermentacji burzliwej:

Dzień 0 - obniżenie temp do 16,5'C, po ~4 h widać pierwsze oznaki piany na powierzchni, lekki bulgot, temperaturę podbija.

Dzień 1 - rano: temp zadana 16,5'C / temp fermentora 16,0'C - drożdże porzuciły robotę, kręcenie fermentorem plus podniesienie temp do 17,5'C, wieczorem jest praca, pojawia się piana.

Dzień 2 - tempZ 17,5'C - intensywna praca (amplituda pracy to 16,5-17,7'C),  FFT 3,5 BLG

Dzień 3 - rano:  tempZ 17,5'C/tempF 17,3'C - obniżona intensywność pracy , wieczorem: osłabienie pracy, podniesienie temp poprzez butelkę ciepłej wody, podniesienie temp zadanej na 18,4'C (amplituda 17,7-18,5'C). 

 

Fermentacja cicha: (26.11.2019 r.)

Przelanie (dekantacja i filtracja workiem nylonowym) na cichą fermentację i pozyskanie drożdży po 15 dniach na burzliwej.

Po 12 dniach dodałem chmiele Epic UK granulat (4,1 aa) 15 g i EKG granulat (4,1 aa) 15 g , na kolejne 5 dni. Temp ~20'C. 

 

Rozlew: (14.12.2019 r.)

Rozlew po 32 dniach fermentacji

19,5L 80 g glukozy - celuje w 1,8 CO2.

filtracja przez worek nylonowy.

Gęstość końcowa 3BLG

ABV 4.6% Odfermentowanie 74.7% 

 

IMG-0366.thumb.JPG.692c3c60df71ac3dfa45f6bdc6a2a6ef.JPG

IMG-0379.thumb.JPG.78bdbfef61e91cdfcc4988123f3313e6.JPG

Edytowane przez żółtek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.