Jump to content

Trudność w warzeniu Barley Wine


Recommended Posts

Witam. Mam zamiar uważyć jako drugie piwo Barley Wine.  Spotkałem się na  tym forum ze stwierdzeniem, że robienie go na początku przygody z piwem to strata surowców, jednak argumentów już nie znalazłem. Chodzi o możliwe problemy z zacieraniem i odpowiednią fermentację, czy są jeszcze inne "haczyki"? Jestem w stanie zapewnić odpowiednią temperaturę i poczekać tyle, ile trzeba. Czy postępując według przepisu dam radę, czy mam zrezygnować? BW to obok wszelkich odmian IPA mój ulubiony styl, toteż chciałbym je popełnić.

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, Aethelwulf napisał:

 

Popełniaj Panie bez żadnych objawień. Poszukaj dobrej receptury, jeśli będziesz ją modyfikował to zrób to świadomie, przeprowadź dobrze fermentację używając dostateczną ilość zdrowych i odpowiednich drożdży. Powodzenia. 

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, anatom napisał:

Popełniaj Panie bez żadnych objawień. Poszukaj dobrej receptury, jeśli będziesz ją modyfikował to zrób to świadomie, przeprowadź dobrze fermentację używając dostateczną ilość zdrowych i odpowiednich drożdży. Powodzenia. 

Co do receptury, to jedyne co pewnie zmienię, to podciągne trochę ilość słodów, zważając na to, że moja wydajnosć nie bedzie taka jak kogoś, co robił piwo konkursowe :). Z AIPA pobawiłem się recepturą, BW już nie tak łatwo chyba zaplanować :D. Co do drożdży, bedą to suchary, 2 saszetki stykną?

 

Edited by Aethelwulf
Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, Aethelwulf napisał:

Co do drożdży, bedą to suchary, 2 saszetki stykną?

Trochę słabo. Najlepiej na gęstwie. Ile litrów i jaki baling planujesz? 

 

Edited by anatom
Link to comment
Share on other sites

2 minuty temu, Aethelwulf napisał:

22-24 BLG i 15 litrów piwa.

To 2 paczki powinny starczyć. 

13 minut temu, Aethelwulf napisał:

 moja wydajnosć nie bedzie taka jak kogoś, co robił piwo konkursowe

Ktoś kto robi piwa na konkursy niekoniecznie musi mieć wysoką wydajność. Wydajność nie ma wpływu na jakoś piwa. 

Jeśli chodzi o recepturę to zacząłbym od czegoś prostego w stylu pale ale i karmelowe od 5% do 15% zasypu + długie leżakowania. 

Link to comment
Share on other sites

Angielski opanowany?

Jeśli tak, to daj znać na priw i podeślę Ci fajny materiał o tym stylu (w brytyjskim wydaniu).

 

Dwie saszetki zamiast gęstwy to jest imo robienie trochę na wariata i proszenie się o kłopoty z utkniętą fermentacją, niedofermentowanym piwem etc.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Trudności to:

-gęsty zacier -> trudności w zacieraniu, podgrzewaniu, wysładzaniu

-problem z oszacowaniem wydajności

-kontrola temperatury i napowietrzanie brzeczki

-zadanie odpowiedniej ilosci drożdży

-dofermentowanie piwa i nie przegazowanie go potem

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.