Aethelwulf Posted November 15, 2019 Share Posted November 15, 2019 Witam. Mam zamiar uważyć jako drugie piwo Barley Wine. Spotkałem się na tym forum ze stwierdzeniem, że robienie go na początku przygody z piwem to strata surowców, jednak argumentów już nie znalazłem. Chodzi o możliwe problemy z zacieraniem i odpowiednią fermentację, czy są jeszcze inne "haczyki"? Jestem w stanie zapewnić odpowiednią temperaturę i poczekać tyle, ile trzeba. Czy postępując według przepisu dam radę, czy mam zrezygnować? BW to obok wszelkich odmian IPA mój ulubiony styl, toteż chciałbym je popełnić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted November 15, 2019 Share Posted November 15, 2019 4 minuty temu, Aethelwulf napisał: Popełniaj Panie bez żadnych objawień. Poszukaj dobrej receptury, jeśli będziesz ją modyfikował to zrób to świadomie, przeprowadź dobrze fermentację używając dostateczną ilość zdrowych i odpowiednich drożdży. Powodzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aethelwulf Posted November 15, 2019 Author Share Posted November 15, 2019 (edited) 5 minut temu, anatom napisał: Popełniaj Panie bez żadnych objawień. Poszukaj dobrej receptury, jeśli będziesz ją modyfikował to zrób to świadomie, przeprowadź dobrze fermentację używając dostateczną ilość zdrowych i odpowiednich drożdży. Powodzenia. Co do receptury, to jedyne co pewnie zmienię, to podciągne trochę ilość słodów, zważając na to, że moja wydajnosć nie bedzie taka jak kogoś, co robił piwo konkursowe :). Z AIPA pobawiłem się recepturą, BW już nie tak łatwo chyba zaplanować :D. Co do drożdży, bedą to suchary, 2 saszetki stykną? Edited November 15, 2019 by Aethelwulf Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted November 15, 2019 Share Posted November 15, 2019 (edited) 5 minut temu, Aethelwulf napisał: Co do drożdży, bedą to suchary, 2 saszetki stykną? Trochę słabo. Najlepiej na gęstwie. Ile litrów i jaki baling planujesz? Edited November 15, 2019 by anatom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aethelwulf Posted November 15, 2019 Author Share Posted November 15, 2019 2 minuty temu, anatom napisał: Trochę słabo. Najlepiej na gęstwie. Ile litrów i jaki baling planujesz? Jeszcze nie mam sprecyzowane, ale jakieś 22-24 BLG i 15 litrów piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted November 15, 2019 Share Posted November 15, 2019 2 minuty temu, Aethelwulf napisał: 22-24 BLG i 15 litrów piwa. To 2 paczki powinny starczyć. 13 minut temu, Aethelwulf napisał: moja wydajnosć nie bedzie taka jak kogoś, co robił piwo konkursowe Ktoś kto robi piwa na konkursy niekoniecznie musi mieć wysoką wydajność. Wydajność nie ma wpływu na jakoś piwa. Jeśli chodzi o recepturę to zacząłbym od czegoś prostego w stylu pale ale i karmelowe od 5% do 15% zasypu + długie leżakowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aethelwulf Posted November 15, 2019 Author Share Posted November 15, 2019 18 minut temu, anatom napisał: pale ale i karmelowe od 5% do 15% zasypu + długie leżakowania. Tak jest, rozważam jeszcze dodanie płatków dębowych na cichą + może je zamacerować w czymś ciekawym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted November 15, 2019 Share Posted November 15, 2019 Angielski opanowany? Jeśli tak, to daj znać na priw i podeślę Ci fajny materiał o tym stylu (w brytyjskim wydaniu). Dwie saszetki zamiast gęstwy to jest imo robienie trochę na wariata i proszenie się o kłopoty z utkniętą fermentacją, niedofermentowanym piwem etc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted November 16, 2019 Share Posted November 16, 2019 Tylko gęstwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasuke5055 Posted November 18, 2019 Share Posted November 18, 2019 Trudności to: -gęsty zacier -> trudności w zacieraniu, podgrzewaniu, wysładzaniu -problem z oszacowaniem wydajności -kontrola temperatury i napowietrzanie brzeczki -zadanie odpowiedniej ilosci drożdży -dofermentowanie piwa i nie przegazowanie go potem Link to comment Share on other sites More sharing options...
cemik1 Posted November 18, 2019 Share Posted November 18, 2019 Powiedziałbym, że trudnością jest nagazowanie (jak piwo jest za mocne). Na przegazowanie (niedofermentowanie) pomaga cierpliwość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aethelwulf Posted November 18, 2019 Author Share Posted November 18, 2019 Dziękuję za odpowiedzi :). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now