goldi_WRO Posted November 16, 2019 Share Posted November 16, 2019 Część, Można używać nachmielonej brzeczki z poprzedniego piwa do startera następnego? Z poprzedniego piwa zostal mi litr mocnej brzeczki który chciałem odpowiednio rozcienczyc i użyć w starterze, niestety odebrałem go z chmielin które mi zostaly i nie jestem pewny czy to nie przeszkadza... Robił ktoś tak ? Wiki pisze: Brzeczki starterowej nie musimy chmielić - wprawdzie pomaga to spowolnić działanie bakterii, ale też nieco przeszkadza drożdżom. Nie jest to dla mnie jednoznaczne stwierdzenie że jest to szkodliwe dla drożdży.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DanielN Posted November 16, 2019 Share Posted November 16, 2019 5 minut temu, goldi_WRO napisał: Część, Można używać nachmielonej brzeczki z poprzedniego piwa do startera następnego? Z poprzedniego piwa zostal mi litr mocnej brzeczki który chciałem odpowiednio rozcienczyc i użyć w starterze, niestety odebrałem go z chmielin które mi zostaly i nie jestem pewny czy to nie przeszkadza... Robił ktoś tak ? Wiki pisze: Brzeczki starterowej nie musimy chmielić - wprawdzie pomaga to spowolnić działanie bakterii, ale też nieco przeszkadza drożdżom. Nie jest to dla mnie jednoznaczne stwierdzenie że jest to szkodliwe dla drożdży.. Śmiało używaj, szkoda by się zmarnowało. Rozcieńczaj najlepiej do około 8-9blg. Wiki mówi prawdę. Najlepsza jest sterylna brzeczka z bazowego słodu najlepiej bez chmielenia, bo ma najwięcej wartości odżywczych, protein, tłuszczy. Sterylność trudno osiągnąć dla dużej objętości w domowych warunkach. Wtedy lekko chmielona brzeczka o goryczce około (najlepiej by nie przekraczała 15IBU) może pomóc z niektórymi bakteriami (o ile pamiętam to z gram+), to może mieć znaczenie również przy propagacji z nieznanego źródła drożdży. W brzeczce mocno chmielonej drożdże mają trochę trudniej, ale też sobie poradzą. W końcu robimy też mocno chmielone piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
goldi_WRO Posted November 16, 2019 Author Share Posted November 16, 2019 Dzięki. Działam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now