nehoshi Posted June 21, 2010 Share Posted June 21, 2010 Hej! Mam pytanko jak w temacie. Piwko jak poniżej na drożdżakach Safbrew T-58 w temperaturze 19-20°C przez 1.5 tygodnia na burzliwej i 1 tydzień na cichej. Zeszło do 5°Blg (cicha praktycznie nic nie dała pod kątem spadku °Blg ) i nie wiem czy czekać czy próbować butelkować? -Słód wiedeński 2,25 kg -Słód pszeniczny 1,25 kg -Słód płaskurkowy 0,25 kg -Słód owsiany 0,25 kg -Słód orkiszowy 0,25 kg -Słód żytni 0,25 kg Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted June 21, 2010 Share Posted June 21, 2010 Cześć -Słód płaskurkowy 0,25 kg co to za cudo? Napisz jak zacierałeś ...... Link to comment Share on other sites More sharing options...
nehoshi Posted June 21, 2010 Author Share Posted June 21, 2010 (edited) Piwko generalnie na wzór Warnijskiego z Kormorana. Co do płaskurki, odsyłam do wikipedii -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Pszenica_p%C5%82askurka Warzenie: -46°C przez 10 minut, -52°C przez 10 minut, -63°C przez 25 minut, -73°C przez 35 minut, -podgrzanie do 78°C i filtracja Chmielenie: -60 minut całkowity czas -10 minut gotowania przedwstępnego i dalej: -od razu 15g Marynki, -po 50 minutach 15g Lubelskiego Dodam, że rozmyślnie nieznacznie skróciłem przerwę w 63°C i wydłużyłem w 73°C, żeby uzyskać piwko słabsze % a treściwsze. Edited June 21, 2010 by nehoshi Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted June 21, 2010 Share Posted June 21, 2010 Hej! Mam pytanko jak w temacie. Piwko jak poniżej na drożdżakach Safbrew T-58 w temperaturze 19-20°C przez 1.5 tygodnia na burzliwej i 1 tydzień na cichej. Zeszło do 5°Blg (cicha praktycznie nic nie dała pod kątem spadku °Blg ) i nie wiem czy czekać czy próbować butelkować? Nic pewnego nie da się powiedzieć, ale jest duża szansa, ze jest niedofermentowane; i w zasadzie nic już nie dasz rady z tym zrobić. Ja czasem w takim przypadku dodaję do cichej 200g cukru (przegotowanego), czasem fermentacja ruszy dalej, a czasem nie, ale wtedy mam pewność, że i w butelkach nie będzie dalej fermentował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nehoshi Posted June 21, 2010 Author Share Posted June 21, 2010 To może dodać mniej glukozy do refermentacji? Ile byście dali? A może to krótsza przerwa w temp. 63°C dała mniej alkoholu i przez to °Blg jest wyższe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted June 21, 2010 Share Posted June 21, 2010 (edited) A może to krótsza przerwa w temp. 63°C dała mniej alkoholu i przez to °Blg jest wyższe? Niestety nie, ten schemat zacierania powinien dać piwo bardzo fermentowalne, jest tylko westia tych dziwnych słodów, nie wiem jak one się zacieraja i fermentują, tak, że nie da sie powiedzieć nic pewnego. Jeżeli jest np. niedofermentowane na 2 Blg, to nawet jak dasz zero cukru i tak będzie mocno przegazowane. Warto i trzeba robić szybki test fermentacji EDIT: możesz spróbowac zrobić taki test a'posteriori - odbiesz ze 300ml piwa, zadaj sporo drożdży piekarskich, potrzymaj w 25-28°C i zobacz czy jeszcze odfermentuje. Nigdy tak nie próbowałem, ale może zadziała... Edited June 21, 2010 by coder Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted June 21, 2010 Share Posted June 21, 2010 Jest jeszcze taka głupia w sumie możliwość, na która naciąłem się przy mojej pierwszej warce, która też "stanęła" na 5 Blg. Otóż jak dokładnie się przyjrzałem, to zauważyłem, że bąbelki CO2 z piwa przywierały do pływaka i wypychały go do góry fałszując odczyt. Po kilkukrotnym przelaniu próbki ze szklanki do szklanki celem odgazowania pomiar wskazywał już 3,5°Blg . Link to comment Share on other sites More sharing options...
nehoshi Posted June 21, 2010 Author Share Posted June 21, 2010 Właściwie po przelaniu odrobiny piwa do probówki i wytrząśnięciu bąbelków jest 4°Blg ... Może to wystarczy do butelkowania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nehoshi Posted June 21, 2010 Author Share Posted June 21, 2010 No i piwo w butelkach, za miesiąc zdam relację czy wybuchło czy też nie Dziękuję za rady! Link to comment Share on other sites More sharing options...
uups Posted September 16, 2010 Share Posted September 16, 2010 no i co z tym piwkiem ?? nic nie piszesz ,żyjesz ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nehoshi Posted September 16, 2010 Author Share Posted September 16, 2010 Ojjj, piwko wyszło pyszne Dodałem 150g glukozy na 20l i było zupełnie poprawnie nagazowane (jak na moje niedoświadczone oko). Niemniej jednak kilka osób próbowało go i opinie były pozytywne. I nic nie wybuchło P.S. Piwo skończyło się szybciej niż myślałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts