Jump to content

13.5Blg -> 5Blg w 2.5 tygodnia.. Butelkować?

Recommended Posts

Hej!

Mam pytanko jak w temacie. Piwko jak poniżej na drożdżakach Safbrew T-58 w temperaturze 19-20°C przez 1.5 tygodnia na burzliwej i 1 tydzień na cichej. Zeszło do 5°Blg (cicha praktycznie nic nie dała pod kątem spadku °Blg ) i nie wiem czy czekać czy próbować butelkować?

-Słód wiedeński 2,25 kg

-Słód pszeniczny 1,25 kg

-Słód płaskurkowy 0,25 kg

-Słód owsiany 0,25 kg

-Słód orkiszowy 0,25 kg

-Słód żytni 0,25 kg

Piwko generalnie na wzór Warnijskiego z Kormorana.

Co do płaskurki, odsyłam do wikipedii :lol: -> http://pl.wikipedia.org/wiki/Pszenica_p%C5%82askurka

Warzenie:

-46°C przez 10 minut,

-52°C przez 10 minut,

-63°C przez 25 minut,

-73°C przez 35 minut,

-podgrzanie do 78°C i filtracja

Chmielenie:

-60 minut całkowity czas

-10 minut gotowania przedwstępnego i dalej:

-od razu 15g Marynki,

-po 50 minutach 15g Lubelskiego

Dodam, że rozmyślnie nieznacznie skróciłem przerwę w 63°C i wydłużyłem w 73°C, żeby uzyskać piwko słabsze % a treściwsze.

Edited by nehoshi

Hej!

Mam pytanko jak w temacie. Piwko jak poniżej na drożdżakach Safbrew T-58 w temperaturze 19-20°C przez 1.5 tygodnia na burzliwej i 1 tydzień na cichej. Zeszło do 5°Blg (cicha praktycznie nic nie dała pod kątem spadku °Blg ) i nie wiem czy czekać czy próbować butelkować?

Nic pewnego nie da się powiedzieć, ale jest duża szansa, ze jest niedofermentowane; i w zasadzie nic już nie dasz rady z tym zrobić.

Ja czasem w takim przypadku dodaję do cichej 200g cukru (przegotowanego), czasem fermentacja ruszy dalej, a czasem nie, ale wtedy mam pewność, że i w butelkach nie będzie dalej fermentował.

A może to krótsza przerwa w temp. 63°C dała mniej alkoholu i przez to °Blg jest wyższe?

Niestety nie, ten schemat zacierania powinien dać piwo bardzo fermentowalne, jest tylko westia tych dziwnych słodów, nie wiem jak one się zacieraja i fermentują, tak, że nie da sie powiedzieć nic pewnego.

Jeżeli jest np. niedofermentowane na 2 Blg, to nawet jak dasz zero cukru i tak będzie mocno przegazowane.

Warto i trzeba robić szybki test fermentacji

EDIT: możesz spróbowac zrobić taki test a'posteriori - odbiesz ze 300ml piwa, zadaj sporo drożdży piekarskich, potrzymaj w 25-28°C i zobacz czy jeszcze odfermentuje. Nigdy tak nie próbowałem, ale może zadziała...

Edited by coder

Jest jeszcze taka głupia w sumie możliwość, na która naciąłem się przy mojej pierwszej warce, która też "stanęła" na 5 Blg. Otóż jak dokładnie się przyjrzałem, to zauważyłem, że bąbelki CO2 z piwa przywierały do pływaka i wypychały go do góry fałszując odczyt. Po kilkukrotnym przelaniu próbki ze szklanki do szklanki celem odgazowania pomiar wskazywał już 3,5°Blg .

• 2 months later...

Ojjj, piwko wyszło pyszne :/

Dodałem 150g glukozy na 20l i było zupełnie poprawnie nagazowane (jak na moje niedoświadczone oko). Niemniej jednak kilka osób próbowało go i opinie były pozytywne. I nic nie wybuchło :/

P.S. Piwo skończyło się szybciej niż myślałem :/