Cyslavv Posted November 24, 2019 Share Posted November 24, 2019 Cześć wszystkim. Mam pewien problem. Zawsze moja domowa produkcja rozpoczyna się późną jesienią i kończy wczesną wiosną. Jest to uzasadnione tym, że są wtedy bardzo dobre warunki dla piw dolnej fermentacji które są moimi ulubionymi. Ostatnio jednak podkusiłem się (nie pierwszy raz) na zrobienie czegoś z górnej fermentacji. Do tej pory wszystkie (było ich ok 3) wyszły dobrze. Tym razem wybór padł na IRA (Irish Red Ale). I z tym piwem miałem od samego początku problemy. Blg brzeczki nastawnej zamiast zakładanych 13blg miała 11blg, ale nie jest to do końca zmartwieniem. Gorzej jest z fermentacją. W tej chwili wszystko stoi na burzliwej i jest to 7 dzień. Dzisiaj sprawdzałem blg ponieważ przymierzam się już na cichą i ku mojemu zdziwieniu blg wynosi ok 1,5. Temperatura fermentacji w pierwszym dniu niestety wyskoczyła poza obszar dozwolony i wynosiła ok. 25C i piwo pracowało dosyć mocno. Na drugi dzień udało się ją ustabilizować do ok 21 i wszystko się uspokoiło i tak stoi do dzisiaj. Podczas pomiaru blg w piwie dało się wyczuć lekkie, ale jednak nuty alkoholowe/spirytusowe. Skrót warzenia: -18l wody i 4,5kg słodów. -15min w 52c -ok. 60min w 66c -ok. 30min w 72c -podgrzanie do 77c i koniec zacierania. -wysładzanie do 2blg (gotowane ok 24l) -chmielenie i gotowanie ok 66min. Do fermentora trafiło 18,5l - 11blg. Czy ten pierwszy dzień gdzie nie dopilnowałem temperatury i była ona wyższa o zakładanej mógł doprowadzić do tego, że po 7 dniach burzliwej mam 1,5blg ? Czy taka sytuacja może zaistniała w innym momencie ? Pozdrawiam, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted November 24, 2019 Share Posted November 24, 2019 31 minut temu, Cyslavv napisał: Cześć wszystkim. Mam pewien problem. Zawsze moja domowa produkcja rozpoczyna się późną jesienią i kończy wczesną wiosną. Jest to uzasadnione tym, że są wtedy bardzo dobre warunki dla piw dolnej fermentacji które są moimi ulubionymi. Ostatnio jednak podkusiłem się (nie pierwszy raz) na zrobienie czegoś z górnej fermentacji. Do tej pory wszystkie (było ich ok 3) wyszły dobrze. Tym razem wybór padł na IRA (Irish Red Ale). I z tym piwem miałem od samego początku problemy. Blg brzeczki nastawnej zamiast zakładanych 13blg miała 11blg, ale nie jest to do końca zmartwieniem. Gorzej jest z fermentacją. W tej chwili wszystko stoi na burzliwej i jest to 7 dzień. Dzisiaj sprawdzałem blg ponieważ przymierzam się już na cichą i ku mojemu zdziwieniu blg wynosi ok 1,5. Temperatura fermentacji w pierwszym dniu niestety wyskoczyła poza obszar dozwolony i wynosiła ok. 25C i piwo pracowało dosyć mocno. Na drugi dzień udało się ją ustabilizować do ok 21 i wszystko się uspokoiło i tak stoi do dzisiaj. Podczas pomiaru blg w piwie dało się wyczuć lekkie, ale jednak nuty alkoholowe/spirytusowe. Skrót warzenia: -18l wody i 4,5kg słodów. -15min w 52c -ok. 60min w 66c -ok. 30min w 72c -podgrzanie do 77c i koniec zacierania. -wysładzanie do 2blg (gotowane ok 24l) -chmielenie i gotowanie ok 66min. Do fermentora trafiło 18,5l - 11blg. Czy ten pierwszy dzień gdzie nie dopilnowałem temperatury i była ona wyższa o zakładanej mógł doprowadzić do tego, że po 7 dniach burzliwej mam 1,5blg ? Czy taka sytuacja może zaistniała w innym momencie ? Pozdrawiam, Jakich drożdży użyłeś? W takich temperaturach prawdopodobnie fermentacja już się zakończyła... Odfermentowanie głębokie, ale nie niemożliwe. Robert87 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted November 24, 2019 Share Posted November 24, 2019 Czym robiony pomiar? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyslavv Posted November 24, 2019 Author Share Posted November 24, 2019 Drożdże: Safale S-04 Pomiar: Tradycyjny balingometr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted November 24, 2019 Share Posted November 24, 2019 1 godzinę temu, Cyslavv napisał: Drożdże: Safale S-04 Pomiar: Tradycyjny balingometr. Balingometr pokazuje 0 na wodzie? Jak na S-04 to byłoby bardzo głębokie odfermentowanie. Na przyszłość - 21 to tak czy siak zbyt wysoka temperatura dla nich, lepiej zaczynać gdzieś od 16-17°C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyslavv Posted November 24, 2019 Author Share Posted November 24, 2019 Godzinę temu, punix napisał: Balingometr pokazuje 0 na wodzie? Jak na S-04 to byłoby bardzo głębokie odfermentowanie. Na przyszłość - 21 to tak czy siak zbyt wysoka temperatura dla nich, lepiej zaczynać gdzieś od 16-17°C. tak na wodzie jest 0. W sumie tez tak myślałem, ze ta temperatura jednak była za wysoka, a w decydującym momencie pierwszej doby fermentacji była jeszcze wyższa. No nic trzeba jednak więcej tych Ale’ow robić :) Piwniczka Jerzego 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyslavv Posted November 28, 2019 Author Share Posted November 28, 2019 I kolejne pytanie. Po przelaniu na cichą i przeniesieniu pojemnika w chłodniejsze miejsce (ok 13c) piwo dosyć mocno "pracuje". Pachnie dobrze, nie posiada żadnego nalotu na powierzchni. I pytanie czy może to być spowodowane dostaniem się dużej ilości tlenu do pojemnika podczas przelewania i teraz dwutlenek który powstał na fermentacji burzliwej go wypycha ? Fermentor troszkę "napuchł" i od dwóch dni na cichej dosyć często odzywa się rurka. Nawet pod koniec burzliwej tak nie pracowała. pozdrawiam, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted November 28, 2019 Share Posted November 28, 2019 Przelałeś na cichą aby wsypać chmiel? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyslavv Posted November 28, 2019 Author Share Posted November 28, 2019 Nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.