Skocz do zawartości

FM52 lub FM55 w piwnicy przy 14°C?


Suchejroo

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie mam dośc nagłe pytanie - ostatni w piwnicy spadła mi temperatura, aż do 14°C i zastanawiam się czy któreś z wymienionych w temacie  drożdży dadzą rade w tej temperaturze? Ostatnio ciągle robiłem na US-05 albo na S-04 i nie było problemu, bo miałem jeszcze tydzien temu 15°C (chociaż jak wiadomo to innym US-05 nawet w 11°C śmigały). Co o tym sądzicie? Podczas fermentacji pewnie się podbije o 2-3°C, ale pytanie czy ruszą? Ktoś używał w taki sposób?

A i wspomnę, że nie mam jeszcze mieszadła. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Robert87 napisał:

Śmiało lej do fermentora:)

Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka
 

Lepiej brać FM52 które ma zakres od 16°C, czy nie ma co sie bać i mogą byc FM55  od 18°C :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz, Robert87 napisał:

Oba dadzą sobie świetnie radę:)

Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka
 

Dobra dzięki :D mam nadzieje, że w piwnicy już mocno nie spadnie bo będę musiał przerzucic się na dolniaki :D 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.