Jump to content

RIS - pytanie o drożdże


Texas

Recommended Posts

Witam, planuję uwarzyć risa wg receptury Jacka Michny.

Informacje o recepturze

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (Blg): 26,5
Brzeczka nastawna w litrach: 40

 

 

Surowce

Słody

słód pale ale 10,0 kg

słód monachijski 7,0kg

Jęczmień palony 1,2kg

Słód Caraaroma 1,0kg

Słód Caramunich II 1,0kg

płatki pszenne 0,8kg

płatki owsiane 0,8kg

płatki jęczmienne 0,8kg

słód Carafa I 0,8kg

Chmiele

Chmiel Marynka 7%AA - 160g

Chmiel Lubelski 3,5%AA - 120g

Drożdże

Drożdże WLP004 Irish Ale

Zacieranie

Infuzyjne w temp. 66-67°C - 90 min.

Czas gotowania

180 minut

Chmielenie

Dodajemy chmiel Marynka - 160 g - w 90 minucie gotowania.

Dodajemy chmiel Lubelski - 120 g - w 170 minucie gotowania.

Fermentacja

Fermentacja burzliwa: 21 dni w temp. 14-15 °C,

Fermentacja cicha: 21 dni w temp. 14-15°C.

Rozlew

Butelkujemy z użyciem 160 g glukozy i łyżki mocnej gęstwy.

 

Moje pytanie o drożdże, czy suche dadzą sobie radę, np. 2-3 paczki, czy koniecznością będzie gęstwa?

Link to comment
Share on other sites

W tym problem, że do czasu warzenia nie będę miał raczej gęstwy. A czy właśnie drożdże wlp004 płynne 2 paczki będzie w porządku? 

Kolejne pytanie o zasyp. Wszystko wrzucać na raz, tzn. Jęczmień palony i inne słody razem? 

Ile litrów wody na ten zasyp? Standardowo 3 czy może być mniej?

Link to comment
Share on other sites

30 minut temu, Texas napisał:

W tym problem, że do czasu warzenia nie będę miał raczej gęstwy. A czy właśnie drożdże wlp004 płynne 2 paczki będzie w porządku? 

Kolejne pytanie o zasyp. Wszystko wrzucać na raz, tzn. Jęczmień palony i inne słody razem? 

Ile litrów wody na ten zasyp? Standardowo 3 czy może być mniej?

 

Po tych pytaniach nasuwa się - która to Twoja warka?

 

Na 20l 12°Blg z jednej fiolki potrzebujesz litrowego startera. Chcesz warzyć 40l 26°Blg - przelicz sobie, czy to się ekonomicznie  opłaca i czy nie lepiej zrobić wcześniej warkę jakiegoś dry stoutu dla gęstwy.

 

Stout ma być palony, więc wszystko wrzucasz na raz. Wody możesz dać mniej,  trudniej będzie mieszać zacier dla utrzymania równomiernej temperatury, większe ryzyko przypalenia i więcej wody potrzebujesz do wysładzania.

Link to comment
Share on other sites

Też przymierzam się do RISa i z tego co śledzę temat to jednak ta gęstwa jest najlepsza. Lepiej zrobić lekkie  piwo (10-14 BLG) bez dodatków i chmielenia podczas gotowania i powstałą gęstwę wykorzystać w niedługim czasie (kilka dni, chyba do dwóch dni będzie najlepiej). A co jeśli by zrobić starter z suchych drożdży? Teoretycznie drożdże się namnożą i powinny wystartować w docelowym RISie.

Link to comment
Share on other sites

58 minut temu, Texas napisał:

Czy dwie paczki suchych us04 dadzą radę?

Jeśli chcesz koniecznie robić to na sucharach z paczki to 4 sztuki to jest minimum. Ja bym dał 6. 

Potrzebujesz ok 800mld komórek na start. W paczce jest 150-200 mld. 

Dasz 2 paczki to za tydzień założysz temat że drożdże nie ruszyły ? albo za miesiąc że zjechało do 14blg i fermentacja się zatrzymała ?

Masz rozkminiony cały proces perfekcyjnie oprócz najważniejszej jego część czyli drożdży. 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, esen1a napisał:

Też przymierzam się do RISa i z tego co śledzę temat to jednak ta gęstwa jest najlepsza. Lepiej zrobić lekkie  piwo (10-14 BLG) bez dodatków i chmielenia podczas gotowania i powstałą gęstwę wykorzystać w niedługim czasie (kilka dni, chyba do dwóch dni będzie najlepiej). A co jeśli by zrobić starter z suchych drożdży? Teoretycznie drożdże się namnożą i powinny wystartować w docelowym RISie.

 

Ktoś wrzucał na forum jakiś czas temu artykuł o namnażaniu drożdży w starterze - musi być wielkością dostosowany do ilości namnażanych drożdży. Jeśli dobrze pamiętam, to dla standardowej paczki suchych drożdży odpowiednim starterem byłoby 10 czy 15l 9°Blg :D

Link to comment
Share on other sites

@Texas: Policz to sobie sam, bo inaczej nie uwierzysz: https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/

Dla obydwu opcji high gravity ale wychodzi po 5-6 saszetek.

Zrób jak @esen1a radzi: małe piwo (10-12BLG) na jednej saszetce a potem mocarz.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.