Texas Posted December 1, 2019 Share Posted December 1, 2019 Witam, planuję uwarzyć risa wg receptury Jacka Michny. Informacje o recepturze Zacieranie: InfuzyjneFermentacja: GórnaZawartość ekstraktu (Blg): 26,5Brzeczka nastawna w litrach: 40 Surowce Słody słód pale ale 10,0 kg słód monachijski 7,0kg Jęczmień palony 1,2kg Słód Caraaroma 1,0kg Słód Caramunich II 1,0kg płatki pszenne 0,8kg płatki owsiane 0,8kg płatki jęczmienne 0,8kg słód Carafa I 0,8kg Chmiele Chmiel Marynka 7%AA - 160g Chmiel Lubelski 3,5%AA - 120g Drożdże Drożdże WLP004 Irish Ale Zacieranie Infuzyjne w temp. 66-67°C - 90 min. Czas gotowania 180 minut Chmielenie Dodajemy chmiel Marynka - 160 g - w 90 minucie gotowania. Dodajemy chmiel Lubelski - 120 g - w 170 minucie gotowania. Fermentacja Fermentacja burzliwa: 21 dni w temp. 14-15 °C, Fermentacja cicha: 21 dni w temp. 14-15°C. Rozlew Butelkujemy z użyciem 160 g glukozy i łyżki mocnej gęstwy. Moje pytanie o drożdże, czy suche dadzą sobie radę, np. 2-3 paczki, czy koniecznością będzie gęstwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted December 1, 2019 Share Posted December 1, 2019 Może i ruszą, ale efekt końcowy będzie lepszy na gęstwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Texas Posted December 1, 2019 Author Share Posted December 1, 2019 W tym problem, że do czasu warzenia nie będę miał raczej gęstwy. A czy właśnie drożdże wlp004 płynne 2 paczki będzie w porządku? Kolejne pytanie o zasyp. Wszystko wrzucać na raz, tzn. Jęczmień palony i inne słody razem? Ile litrów wody na ten zasyp? Standardowo 3 czy może być mniej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted December 1, 2019 Share Posted December 1, 2019 30 minut temu, Texas napisał: W tym problem, że do czasu warzenia nie będę miał raczej gęstwy. A czy właśnie drożdże wlp004 płynne 2 paczki będzie w porządku? Kolejne pytanie o zasyp. Wszystko wrzucać na raz, tzn. Jęczmień palony i inne słody razem? Ile litrów wody na ten zasyp? Standardowo 3 czy może być mniej? Po tych pytaniach nasuwa się - która to Twoja warka? Na 20l 12°Blg z jednej fiolki potrzebujesz litrowego startera. Chcesz warzyć 40l 26°Blg - przelicz sobie, czy to się ekonomicznie opłaca i czy nie lepiej zrobić wcześniej warkę jakiegoś dry stoutu dla gęstwy. Stout ma być palony, więc wszystko wrzucasz na raz. Wody możesz dać mniej, trudniej będzie mieszać zacier dla utrzymania równomiernej temperatury, większe ryzyko przypalenia i więcej wody potrzebujesz do wysładzania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Texas Posted December 1, 2019 Author Share Posted December 1, 2019 Ok, dziękuję za wskazówki. Wykorzystam gęstwe us05, do takiej tylko będę mial dostęp Link to comment Share on other sites More sharing options...
Texas Posted December 1, 2019 Author Share Posted December 1, 2019 Okazało się, że gęstwa us05, którą planowałem, nic z tego nie będzie. Czy dwie paczki suchych us04 dadzą radę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
esen1a Posted December 1, 2019 Share Posted December 1, 2019 Też przymierzam się do RISa i z tego co śledzę temat to jednak ta gęstwa jest najlepsza. Lepiej zrobić lekkie piwo (10-14 BLG) bez dodatków i chmielenia podczas gotowania i powstałą gęstwę wykorzystać w niedługim czasie (kilka dni, chyba do dwóch dni będzie najlepiej). A co jeśli by zrobić starter z suchych drożdży? Teoretycznie drożdże się namnożą i powinny wystartować w docelowym RISie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted December 1, 2019 Share Posted December 1, 2019 58 minut temu, Texas napisał: Czy dwie paczki suchych us04 dadzą radę? Jeśli chcesz koniecznie robić to na sucharach z paczki to 4 sztuki to jest minimum. Ja bym dał 6. Potrzebujesz ok 800mld komórek na start. W paczce jest 150-200 mld. Dasz 2 paczki to za tydzień założysz temat że drożdże nie ruszyły ? albo za miesiąc że zjechało do 14blg i fermentacja się zatrzymała ? Masz rozkminiony cały proces perfekcyjnie oprócz najważniejszej jego część czyli drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted December 1, 2019 Share Posted December 1, 2019 Godzinę temu, esen1a napisał: Też przymierzam się do RISa i z tego co śledzę temat to jednak ta gęstwa jest najlepsza. Lepiej zrobić lekkie piwo (10-14 BLG) bez dodatków i chmielenia podczas gotowania i powstałą gęstwę wykorzystać w niedługim czasie (kilka dni, chyba do dwóch dni będzie najlepiej). A co jeśli by zrobić starter z suchych drożdży? Teoretycznie drożdże się namnożą i powinny wystartować w docelowym RISie. Ktoś wrzucał na forum jakiś czas temu artykuł o namnażaniu drożdży w starterze - musi być wielkością dostosowany do ilości namnażanych drożdży. Jeśli dobrze pamiętam, to dla standardowej paczki suchych drożdży odpowiednim starterem byłoby 10 czy 15l 9°Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Texas Posted December 2, 2019 Author Share Posted December 2, 2019 Postanowiłem uwarzyć jedną warkę 20l (na dwóch trzech suchych us04 czy us05?) I do kolejnej już warki dodać gęstwy. Ostateczne pytanie czy suche już na te 20l dadzą radę Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted December 2, 2019 Share Posted December 2, 2019 @Texas: Policz to sobie sam, bo inaczej nie uwierzysz: https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Dla obydwu opcji high gravity ale wychodzi po 5-6 saszetek. Zrób jak @esen1a radzi: małe piwo (10-12BLG) na jednej saszetce a potem mocarz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now