zajcon83 Posted December 1, 2019 Share Posted December 1, 2019 Witam wszystkich. Mam pytanie odnośnie tematu zbierania gęstwy po fermentacji piw kwaśnych. Dokładnie chodzi mi o zebranie gęstwy US-05, które przefermentowały gose zakwaszane w kotle, czyli oprócz tego, że drożdże musialy pracować w obniżonym ph to nie ma już tam lactobacillusów, ale pytanie czy jest sens korzystać z takiej gęstwy, czy kwaśne środowisko spowodowało, że kondycja drożdży nie jest zbyt dobra i odpuścić temat. Może ktoś zbierał gęstwę po kwasie i ma doświadczenie. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glowa Posted December 1, 2019 Share Posted December 1, 2019 Raz zrobiłem sour ale na US-05 zakwaszane w kotle i po zakwaszaniu zagotowane. Użyłem do kolejnego piwa (żytni stout) i podczas burzliwej wydawało mi się, że w zapachu jest trochę kwaśne, ale jak zlałem na cichą to już było spoko. Pojedyncze butelki zakaziły mi się lactobacillusem, ale obstawiam że to przez to że kilku kapsli nie zdezynfekowałem. Także moim zdaniem warto. zajcon83 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zajcon83 Posted December 1, 2019 Author Share Posted December 1, 2019 Dzieki za odpowiedź. Też gotowałam po zakwaszaniu, także liczę, że brzeczka oprócz tego że była kwaśna, to była czysta i nie powinno w niej być żywych lactobacillusów, które mogłyby mieć wpływ na następne piwa zaszczepione zebraną gęstwą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted December 1, 2019 Share Posted December 1, 2019 Lactobacillusów nie ma tam już na 100%, ale drożdże nie są w rewelacyjnej kondycji z racji na pracę w niskim pH. Ja odpuszczam zbieranie gęstwy po kwasach. Zwłaszcza, że US-05 to nie Al Capone zajcon83 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted December 1, 2019 Share Posted December 1, 2019 (edited) Teoria mówi, że nie warto. W praktyce niektórzy twierdzą, że używają i jest ok (przynajmniej US-05). Ja kwasy fermentuję praktycznie zawsze albo US-05 albo brettami. US-05 nie używam ponownie, bo kosztują grosze, więc po co ryzykować. A bretty można używać śmiało, bo im kwaśność niestraszna. Edited December 1, 2019 by Oskaliber zajcon83 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.