Jump to content

Aldorn - luźne podejście do piwowarstwa


aldorn

Recommended Posts

X

Starter z:

#11 Lida - oryginalne nieczyszczone kveiki, które dostałem od jednego piwowara, w postaci samodzielnie wysuszonej gęstwy po jakimś APA. 

Uwadnianie: dziadostwo twarde jak kamień, płatek drożdży z dwie godziny rozmiękał, w międzyczasie traktowany widelcem. Strasznie to waliło chmielem. Szkoda, że drożdże przed wysuszeniem nie były przepłukane z chmielin.

Starter: 1,2 l brzeczki 10 BLG, bez mieszadła. Dziwne, nim jakoś wyraźnie ruszyły minęły trzy dni. Niby suche kveiki powinny szybko wystartować, a tu taka niespodzianka. jak już zaczęły pracę, to dwa dni pracowały i się wszystko uspokoiło. Przed zadaniem do właściwej warki poszły na kilka dni do lodówki, w oczekiwaniu na wolny czas na warzenie. Starterowe "piwo" choć du..y nie urywało, to jak na starter, w smaku nawet podłe nie było. Żona stwierdziła, że niedobre, choć inaczej niż wszystko co dotychczas zrobiłem, jakby czerwona herbata. "Wszystko co dotychczas zrobiłem" znaczy górna fermentacja, bo Polskie jasne chmielowe na FM602 (warka X-2a) to pierwsze piwo jakie dała radę wypić i nawet smakowało.

Link to comment
Share on other sites

X+1

SMaSH Pal Ale Bestmalz, Marynka (stara zwietrzała)

Surowe ala domowe Norweskie wariant 2

 

Zasyp: 7 kg Pal Ale Bestmalz 

Chmiel: 50 g starej zwietrzałej Marynki

Dodatki: 300 g gałęzi jałowca, było dużo kulek, większość oberwałem zawczasu

Drożdże: #11 Lida - oryginalne kveiki ze startera X, zadana po jakimś czasie w lodówce

 

Woda gotowana z chmielem i jałowcem 90 min. posłużyła do zacierania.

 

Zacieranie:

3,5 l na kilo słodu. O ja frajer jeden, zapomniałem, że jak się planuje 18 BLG, to nie daje się tyle wody do zacierania, szczególnie jak się nie planuje brzeczki gotować...

2h 72 stopnie, 76-78 stopni cholera wie ile (pewnie ze 2h), wypadek przy pracy - trzeba było oderwać się od warzenia do innych rzeczy.

 

Wysładzanie czystą wodą o temp. 78 stopni.

Wyszło 17 l 17,25 BLG (plus kilka litrów odpadu 13 BLG, będzie na startery).

 

Filtracja bezpośrednio do fermentora, o dziwo tym razem wcześniej odkażonego. Chłodzenie fermentora w garze z przelewającą się wodą przez cholera wie ile i z jakim zużyciem wody.

Drożdże zadane do brzeczki o temp. 25 stopni.

Pierwszy dzień fermentacji w temp otoczenia 22 st, temp. brzeczki 25 st., ale wali jajami...

Edit:

Walenie jajami zanikło po wietrzeniu i już się nie pojawiło. Gwałtowna fermentacja około półtorej doby.

W niedzielę (15.12) butelkowanie, bez zlewania na cichą, we wtorek już nagazowane. 

Odfermentowało do 7 BLG.

Gęstwa wysuszona poszła do zamrażarki.

Edited by aldorn
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

X-1 (odtworzenie z pamięci)

Dry Stout

Zasyp:

2 kg Red Activ Viking Malt

2 kg Pal Ale Viking Malt

2 kg Grodziski Viking Malt

300 g Jęczmień prażony

500 g czekoladowy jasny

 

Chmielenie:

Nie pamiętam

 

Zacieranie:

60 min 68 stopni, 10 min 76 stopni 

 

Wyszło coś koło 30 l 12 blg, podzielone na dwa fermentory:

a) gęstwa FM 602 z X-2a, fermentowane w 20/22 stopniach (lepsze)

b) gęstwa US-04 z X-2b fermentowane w 14 stopniach (gorsze)

Edited by aldorn
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Warka 22.02.2020

około 40 l 12 BLG

 

Zasyp:

Pal Ale 7,5 kg

Pszeniczny jasny 2,5 kg

 

Zacieranie:

65 st 60 min, 75 st 15 min, 78

 

Chmielenie:

50 g Chinook z "własnej plantacji" 60 min

Hop stand 100 g 66-63 st 90 min

 

Fermentacje:

Wariant A:

Hot Head - jeden chluś 

Zadane do brzeczki o temp 20 st.

Start po 12 h.

Planowane chmielenie na cichą Chinookiem 100 g.

Edit 23.02.2020: po 20 h temp fermentacji 24 st.

 

Wariant B:

Kveiki #18 pozyskane z norwegii niekomercyjnie (pewne) - 5-6 ml

Zadane do brzeczki o temp 30 st.

Start po 8 h.

Planowane geranium na cichą 20 g.

Fermentacja w "termosie".

Edit 23.02.2020: Po 20 h temperatura spadła do 26 stopni. Drożdże z wierzchu zebrane, cedzak do pierogów się sprawdził.

Edited by aldorn
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka 14.04.2020 Kveik Oslo Porter Bałtycki

około 15 l 25 BLG

 

Zasyp:

Wiedeński 3 kg

Monachijski jasny 2,5 kg

Pal Ale 2 kg

Pszeniczny ciemny 2 kg

Karmelowy 40 0,8 kg

Karmelowy 160 0,6 kg

Czekoladowy jasny 500 0,5 kg

Carafa Special 3 0,1 kg

 

Zacieranie:

Gotowanie 70 min bez chmielu plus:

68 st 60 min, 72 st 60 min, 78

 

Chmielenie:

40 g Marynka 60 min

30 g Marynka 5 min

 

Fermentacje:

Kveiki "Oslo" - fake lager, starter litrowy 

Zadane do brzeczki o temp 33 st.

Start po ?? h.

 

Wysłodziny odpad 12 BLG coś poniżej 20 l, zostawiłem do rana, jutro coś wymyślę :)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka 30.052020 

KVEIK IPA

około 35 l 18,5 BLG

 

Zasyp:

Pal Ale 8 kg

Pszeniczny jasny 2,7 kg

 

Zacieranie:

68 st 60 min, 62 st 60 min, 75 st 15 min, 78

 

Chmielenie:

80 g Cascade z "własnej plantacji" 60 min

Hop stand 100 g 66-63 st 90 min

 

Fermentacje:

Wariant A:

Gausemel - jeden mały chluś 

Warka 20l

Zadane do brzeczki o temp 32 st.

Start po 7 h.

 

Wariant B:

Gausemel - jeden mikro chluś (tyle co daje się na pierwszy krok startera dwustopniowego)

Warka 15 l +1,5 l wody

Zadane do brzeczki o temp 32 st.

Start po 13 h.

 

Edit 19.06.2020:

Wariant A: na cichą poszło 20 g suszonych kwiatów czarnego bzu i 20 g świeżych liści Geranium.

Butelkowanie wariantu B - herbatka: 100 g cukru,  7 g mięty i 17 g kwiatów czarnego bzu. Napar wykonany dzień wcześniej i schłodzony. Troszkę naparu nie zostało wlane, bo było dużo pyłków na dnie.

Zeszło w obu przypadkach do około 4,5 BLG

Edited by aldorn
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.