koneser Posted December 3, 2019 Share Posted December 3, 2019 Czy posiada ktoś z was taki garnek elektryczny? Nadaje się on do zacieranie i gotowania warek 20l? http://www.eukasa.pl/garnek-elektryczny-hyundai-pc-200-bialy/ A może polecacie coś innego w podobnej cenie (300zl)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted December 3, 2019 Share Posted December 3, 2019 W podobnej cenie... Hmm... A jakie wybicie planujesz? Może dołóż 100zl, kup kega, grzałki od sprawka, jakis sterownik do grzałek... Bardziej przyszłościowe ale jeśli nie, to ja uważam, że fajna opcja to co podlinkowane:) Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu TapatalkaOk, doczytałem o wybiciu:) nie mniej jednak do warek 20l polecam Ci większy pojemnościowo pojemnik;)Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koneser Posted December 3, 2019 Author Share Posted December 3, 2019 25 minut temu, Robert87 napisał: W podobnej cenie... Hmm... A jakie wybicie planujesz? Może dołóż 100zl, kup kega, grzałki od sprawka, jakis sterownik do grzałek... Bardziej przyszłościowe ale jeśli nie, to ja uważam, że fajna opcja to co podlinkowane:) Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Ok, doczytałem o wybiciu:) nie mniej jednak do warek 20l polecam Ci większy pojemnościowo pojemnik;) Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Dzięki za odpowiedź Można gdzieś poczytać jak złożyć taki zestaw o którym mówisz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted December 3, 2019 Share Posted December 3, 2019 Pewnie, jest ich mnóstwo:) spróbuję na szybko coś podlinkowac, albo poszukaj "kadź zacierna z kega" Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted December 3, 2019 Share Posted December 3, 2019 https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https://www.piwo.org/forums/topic/2294-grza%C5%82ka-elektryczna-do-kega-r%C3%B3%C5%BCne-zagadnienia/&share_tid=2294&share_fid=35434&share_type=t&link_source=apphttps://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https://www.piwo.org/forums/topic/23658-kad%C5%BA-zacierna-w-garnku-50-l-bez-narz%C4%99dzi/&share_tid=23658&share_fid=35434&share_type=t&link_source=apphttps://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https://www.piwo.org/forums/topic/27145-kad%C5%BA-warzelna-z-kega/&share_tid=27145&share_fid=35434&share_type=t&link_source=app30,16 zł 26%OFF | REX-C100 cyfrowy regulator temperatury PID RKC cyfrowy REX-C100/40A przekaźnik SSR/K sonda termoelektryczna/radiatorhttps://s.click.aliexpress.com/e/pOLPwLstd (zestaw jak za darmo - jedynie do zmiany sonda na PT100 ) Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrmrooz Posted December 3, 2019 Share Posted December 3, 2019 Mam i korzystam, ale 20 l warkę ciężko będzie zrobić. Raz, że te 27 l to trochę na wyrost, na robię wątki 12 - 15 l i jak gotuję ponad 17 l to mało wolnego u góry zostaje. Dwa, zagrzanie i gotowanie ponad 20l będzie dość powolne albo ciężko będzie uzyskać wrzenie. Termostat jest dość mało dokładny.Mam zestaw, ten garnek, kosz od kolegi Lewatywa, pompka i sterownik z Ali. Czyli prawie jak automaty Cobra, Klarstein albo OneConcept. Ale drugi raz kupiłbym od razu taki automat, a nie składał zestaw. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koneser Posted December 3, 2019 Author Share Posted December 3, 2019 Dziękuję za odpowiedzi, każda dobra rada jest dla mnie na wagę złota, bo jestem początkującym piwowarem. Właśnie chyba zaliczyłem pierwsze zakażenie :,( dlatego nie chce się zniechęcać i szukam dobrych rad i chce korzystać z doświadczen innych piwowarów. Myślałem o zakupie gotowego gara od Klarsteina, ale jednak to za duży wydatek jak dla mnie, przynajmniej teraz na poczatek. Szukam jakiejś alternatywy, bo gar ok. 30 l ciężko nagrzać na domowej gazowce. Myślę że taki elektryczny jakiś byłby dobry. Muszę poczytać o tych projektach z kegow, bo teraz wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem. Dzięki jeszcze raz za pomoc i prosze o dalsze dobre rady Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted December 3, 2019 Share Posted December 3, 2019 Kupuj normalny garnek dodatkowo grzałka i heya Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur Ozi Posted December 4, 2019 Share Posted December 4, 2019 (edited) 25 l pojemności, nierdzewka i 3 kW mocy: https://allegro.pl/oferta/yato-yg-04321-warnik-podgrzewacz-do-wody-25l-3000w-7135729690?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=ZmJhY2Y5ZTgtNzYwYS00MzMwLWFhNDUtZDI2YmQxZDcwMDFlAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=99272272-2a3a-4654-bf2c-dc47234a6060 No i generalnie jest tych warników teraz od groma. Nawet takie o poj. 40 litrów, 3 kW, co za pionierskich czasów "garka z LIDLA" sie nawet fizjonomom nie śniło EDIT: Chociaż nie wiem jakiej one są jakości/kontsrukcji, poza tym, że majfrendowej zapewne. Edited December 4, 2019 by mjr_Kolicki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszarafa Posted December 6, 2019 Share Posted December 6, 2019 Ja polecam tego hyundaia ale w wersji inox czyli wersja PC 200SS. Grzałka 2kw wystarczy mam zaizolowany garnek i moc grzalki na 50proc wystarczy aby wrzało.. do tego czujnik pt100 podpiety pod kontroler i masz stabilna regulacje temp. Do tego scianki ma dosc grube jak na tego typu sprzety. Robert87 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted December 6, 2019 Share Posted December 6, 2019 do tego czujnik pt100 podpiety pod kontroler i masz stabilna regulacje temp. No i to jest sensowna wypowiedźJa wolę PT100 niż cyfrówki które są teraz na topie:)Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koneser Posted December 6, 2019 Author Share Posted December 6, 2019 Ja polecam tego hyundaia ale w wersji inox czyli wersja PC 200SS. Grzałka 2kw wystarczy mam zaizolowany garnek i moc grzalki na 50proc wystarczy aby wrzało.. do tego czujnik pt100 podpiety pod kontroler i masz stabilna regulacje temp. Do tego scianki ma dosc grube jak na tego typu sprzety. Dajesz radę zrobić w tym 20l warki? Czym to zaizolowales? Jaki dokładnie czujnik masz? I jak go podpiąłeś? Używasz tego kranika?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszarafa Posted December 6, 2019 Share Posted December 6, 2019 (edited) Najwiecej udalo sie zrobic 24l w tym, ale jakas apa czy cos w tym stylu bylo. Robilem tez risa 20l 24blg ale zacieranie na 2 razy. Izolacja z maty styropianowej pokryta warstwa alu taka do scian przy grzejnikach. Bez maty faktycznie ciezko sie gotowalo. Czujnik pt100 mam 2. Jeden za kranikem wkrecony w trojnik 1/2 cala okolo 15mm dlugosci on mierzy temp brzeczki wyplywajacej z garnka a drugi pt100 o dlugosci 200mm mam uzyty podczas zacierania do mierzenia temp. Szacierania. Podpiete po sterownik plc poprzez przetworniki pt100 na sygnal 0-10V. Temp grzania jest ograniczona temp od trojnika aby nie przegrzewac samej brzeczki a drugi kontroluje czy zloze nie ma zbyt malej temp. Edited December 6, 2019 by myszarafa koneser and Robert87 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
koneser Posted December 19, 2019 Author Share Posted December 19, 2019 Najwiecej udalo sie zrobic 24l w tym, ale jakas apa czy cos w tym stylu bylo. Robilem tez risa 20l 24blg ale zacieranie na 2 razy. Izolacja z maty styropianowej pokryta warstwa alu taka do scian przy grzejnikach. Bez maty faktycznie ciezko sie gotowalo. Czujnik pt100 mam 2. Jeden za kranikem wkrecony w trojnik 1/2 cala okolo 15mm dlugosci on mierzy temp brzeczki wyplywajacej z garnka a drugi pt100 o dlugosci 200mm mam uzyty podczas zacierania do mierzenia temp. Szacierania. Podpiete po sterownik plc poprzez przetworniki pt100 na sygnal 0-10V. Temp grzania jest ograniczona temp od trojnika aby nie przegrzewac samej brzeczki a drugi kontroluje czy zloze nie ma zbyt malej temp. Dzięki za pomoc, chyba się zdecyduje na ten garnek.Wyślesz jakieś zdjęcia jak wygląda twój po przeróbkach?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszarafa Posted December 20, 2019 Share Posted December 20, 2019 Spoko jak bede mial chwile to zrobie sesje koneser 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
myszarafa Posted January 28, 2020 Share Posted January 28, 2020 Jak obiecalem tak daje zdjęcia. Troche to trwało bo przeprowadzki itp. Muchor and Robert87 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.