Jump to content

Suska sechlońska


Recommended Posts

Witam. Aktualnie jestem przed zlewaniem Porteru Bałtyckiego na cichą i zastanawiam się czy nie podzielić na pół i do jednej część dodać śliwki.

Moje pytanie czy jest ona dostępna w jakimś większym sklepie sieciowym, czy raczej trzeba kupować przez internet?

Drugie pytanie w jaki sposób dodawaliście do swoich piw.? Na cichą? Na koniec gotowania? Czy jeszcze inaczej?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
2 godziny temu, Witold Studziński napisał:

@Browarnik Sebol jak przygotowałeś śliwki na cichą?

Podbijam pytanie. Kupiłem teraz w Lidlu dwie paczki z terminem do końca maja 2021. Jakoś nie jestem przekonany do wrzucenia ich bezpośrednio do fermentora na cichą.. 

Link to comment
Share on other sites

23 minuty temu, BrowarPAPI napisał:

Podbijam pytanie. Kupiłem teraz w Lidlu dwie paczki z terminem do końca maja 2021. Jakoś nie jestem przekonany do wrzucenia ich bezpośrednio do fermentora na cichą.. 

z tego co znalazłem, to niektórzy podpiekają w piekarniku- 150* przez jakieś 2min, a inni pasteryzują w wodzie lub w piwie, do którego wrzucają

Edited by Witold Studziński
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
W dniu 13.03.2021 o 13:56, Witold Studziński napisał:

@Browarnik Sebol jak przygotowałeś śliwki na cichą?

 

W dniu 13.03.2021 o 16:42, BrowarPAPI napisał:

Podbijam pytanie. Kupiłem teraz w Lidlu dwie paczki z terminem do końca maja 2021. Jakoś nie jestem przekonany do wrzucenia ich bezpośrednio do fermentora na cichą.. 

Najprościej zalać alkoholem, ja 200g śliwek właśnie z Lidla zalałem ginem i trzymałem tak bodajże 2 tygodnie.

Link to comment
Share on other sites

Cześć.

Ja dodawałem 250 g śliwki wędzonej na 11 litrów Porteru Bałtyckiego. Moczyłem ją dobę w 70 % spirytusie. Później pociąłem (na pół) i wrzuciłem do fermentora na dwa tygodnie (samą śliwkę, bez spirytusu). Ostatnio otwarłem jedną butelczynę po dwóch miesiącach od butelkowania. Zakażenia, przynajmniej ja, nie widzę. Efekt zadowalający, czuć wędzonkę, czuć śliwkę, ale i czuć nuty charakterystyczne dla stylu.

Przed butelkowaniem zrobiłem solidny coldcrash, w okolicach 0 st. C. Śliwka fajnie opadła na dno.

Pozdrawiam, Paweł.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.