Marcin Skwira Posted December 11, 2019 Share Posted December 11, 2019 Witam. Aktualnie jestem przed zlewaniem Porteru Bałtyckiego na cichą i zastanawiam się czy nie podzielić na pół i do jednej część dodać śliwki. Moje pytanie czy jest ona dostępna w jakimś większym sklepie sieciowym, czy raczej trzeba kupować przez internet? Drugie pytanie w jaki sposób dodawaliście do swoich piw.? Na cichą? Na koniec gotowania? Czy jeszcze inaczej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted December 11, 2019 Share Posted December 11, 2019 Widziałem, ale tylko raz, w Lidlu. Z tego co pamiętam w dobrej cenie. Ja dałem 400g na 3 tyg. cichej. Jest ok. czuć mocno wędzonkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Witold Studziński Posted March 13, 2021 Share Posted March 13, 2021 @Browarnik Sebol jak przygotowałeś śliwki na cichą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BrowarPAPI Posted March 13, 2021 Share Posted March 13, 2021 2 godziny temu, Witold Studziński napisał: @Browarnik Sebol jak przygotowałeś śliwki na cichą? Podbijam pytanie. Kupiłem teraz w Lidlu dwie paczki z terminem do końca maja 2021. Jakoś nie jestem przekonany do wrzucenia ich bezpośrednio do fermentora na cichą.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Witold Studziński Posted March 13, 2021 Share Posted March 13, 2021 (edited) 23 minuty temu, BrowarPAPI napisał: Podbijam pytanie. Kupiłem teraz w Lidlu dwie paczki z terminem do końca maja 2021. Jakoś nie jestem przekonany do wrzucenia ich bezpośrednio do fermentora na cichą.. z tego co znalazłem, to niektórzy podpiekają w piekarniku- 150* przez jakieś 2min, a inni pasteryzują w wodzie lub w piwie, do którego wrzucają Edited March 13, 2021 by Witold Studziński Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted April 7, 2021 Share Posted April 7, 2021 W dniu 13.03.2021 o 13:56, Witold Studziński napisał: @Browarnik Sebol jak przygotowałeś śliwki na cichą? W dniu 13.03.2021 o 16:42, BrowarPAPI napisał: Podbijam pytanie. Kupiłem teraz w Lidlu dwie paczki z terminem do końca maja 2021. Jakoś nie jestem przekonany do wrzucenia ich bezpośrednio do fermentora na cichą.. Najprościej zalać alkoholem, ja 200g śliwek właśnie z Lidla zalałem ginem i trzymałem tak bodajże 2 tygodnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł76 Posted April 8, 2021 Share Posted April 8, 2021 Cześć. Ja dodawałem 250 g śliwki wędzonej na 11 litrów Porteru Bałtyckiego. Moczyłem ją dobę w 70 % spirytusie. Później pociąłem (na pół) i wrzuciłem do fermentora na dwa tygodnie (samą śliwkę, bez spirytusu). Ostatnio otwarłem jedną butelczynę po dwóch miesiącach od butelkowania. Zakażenia, przynajmniej ja, nie widzę. Efekt zadowalający, czuć wędzonkę, czuć śliwkę, ale i czuć nuty charakterystyczne dla stylu. Przed butelkowaniem zrobiłem solidny coldcrash, w okolicach 0 st. C. Śliwka fajnie opadła na dno. Pozdrawiam, Paweł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now