vmario Posted December 14, 2019 Share Posted December 14, 2019 Czy ktoś ma doświadczenia ze stosowaniem cytryńca chińskiego? Piłem Dom wczasowy z Browaru Zakładowego i bardzo mi smakował, choć, oczywiście, nie wiem, czy dobrze oceniłem, które smaki pochodzą od cytryńca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vmario Posted January 2, 2021 Author Share Posted January 2, 2021 Uwarzyłem grodziskie z cytryńcem chińskim. Dałem 2,5g/l na cichą na tydzień. Owoce zagrały fajnie, ale bardzo delikatnie. Obiecywałem sobie wiele, bo jagody mają ciekawy słono-pieprzno-kwaśno-cytrynowy smak, ale po wrzuceniu łyżeczki cytryńca do szklanki zimnej wody, a nawet zrobieniu naparu, zostaje tylko delikatny posmak — dla mnie za słaby, choć osoby lubiące bardzo zbalansowane napoje, będą zadowolone. Po kilku eksperymentach do czarnej herbaty dodaję kopiastą łyżeczkę i otrzymuję całkiem fajny efekt. Myślę, że cytryniec chiński jest godnym uwagi dodatkiem, zwłaszcza do delikatnych piw. W APA czy IPA pewnie też się sprawdzi, ale na pewno trzeba go dodać wówczas więcej. anatom 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.