Jump to content

Saflager S-23 - za mało drożdży?


Koczi

Recommended Posts

Pierwszy mój post tutaj, więc wypadało by się przywitać i przedstawić ;) Także witam wszystkich serdecznie!

 

Parę warek w życiu już zrobiłem. Wiadomo zaczynałem od brew kitów, potem ważenie z ekstraktów, a ostatnio zacieranie. Jako, że temperatura w garażu spadła mi do 12 stopni, to uznałem że warto by zrobić pierwszego lagera. Mam mało wydajną chłodnicę, więc schłodziłem nią brzeczkę do 30 stopni i postanowiłem resztę zbić zostawiając fermentor w wannie. Planowałem rano wyjąć fermentor z wanny i zadać drożdże. Zawsze robię na fermentisach, więc przy Ale do brzeczek 20-25l wystarczała jedna saszetka. Jakie było moje zdziwienie kiedy zobaczyłem na etykiecie, że paczka S-23 jest na jakieś 10-15l. ?

 

Pytanie moje do Was co zrobić? Temperatura 12-14 stopni - jedna paczka da radę czy ewidentnie za mało? Jak nie to drugą kupię dopiero w poniedziałek, więc zadać jutro rano jedną paczkę i w poniedziałek dołożyć drugą czy poczekać do poniedziałku i zadać obie w tym samym czasie?

 

 

Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, Koczi said:

Temperatura 12-14 stopni - jedna paczka da radę czy ewidentnie za mało? Jak nie to drugą kupię dopiero w poniedziałek, więc zadać jutro rano jedną paczkę i w poniedziałek dołożyć drugą czy poczekać do poniedziałku i zadać obie w tym samym czasie?

  1. O ile mi wiadomo, temperatura otoczenia jest o kilka stopni za wysoka.
  2. Jeżeli ktoś ma Ci oszacować ilość drożdży, to podaj chociaż objętość i ekstrakt początkowy brzeczki.
  3. Ja bym w ciemno czym prędzej zadawał drożdże — co może stać się gorszego po zadaniu za małej ilości drożdży niż po pozostawieniu brzeczki samej sobie i infekcji przypadkowymi mikrobami?
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.