Jasiu Posted December 23, 2019 Share Posted December 23, 2019 Myśle nad zmianą sprzętu do warzenia na przenośną płytę indukcyjną. Może jest tu ktoś kto coś takiego robił i rozwieje kilka moich wątpliwości. Sprzęt tego typu: https://www.ikea.com/pl/pl/p/tillreda-przenosna-plyta-indukcyjna-bialy-00331627/ Małe warki, garnek 20-25l o średnicy ok. 30 cm, z płaskim dnem (stal-aluminium-stal). 1. Czy 2000W indukcji da radę gotować 15-20 litrów brzeczki? Na Coobrze używam mocy 1500W i jest ok, ale nie wiem jak się to ma do indukcji. 2. Czy jest jakiś problem z długim gotowaniem (np. 2h) na takim sprzęcie? 3. Czy ciężar rzędu 20-25 kg jest realny na takiej przenośnej płycie? Ewentualnie jeśli ktoś jeszcze widzi jakieś minusy będę wdzięczny za info, bo może pomijam jakiś aspekt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
330ml Posted December 23, 2019 Share Posted December 23, 2019 11 minut temu, Jasiu napisał: Myśle nad zmianą sprzętu do warzenia na przenośną płytę indukcyjną. Może jest tu ktoś kto coś takiego robił i rozwieje kilka moich wątpliwości. Sprzęt tego typu: https://www.ikea.com/pl/pl/p/tillreda-przenosna-plyta-indukcyjna-bialy-00331627/ Małe warki, garnek 20-25l o średnicy ok. 30 cm, z płaskim dnem Moim zdaniem da spokojnie radę, sam używam podobnej kuchenki (kupiłem używaną 2000W) uwarzyłem na niej kilkanaście 20 l warek, teraz 12 litrowe i kuchenka sprawuje się wyśmienicie. Ciężar wytrzymuje bez problemu, dno gara ( 25 litrowy zaizolowany) trochę wystaje poza kuchenkę, ważne aby nie zasłaniał pola sterowania. Gotowanie wolne na 3/8, intensywne na 4/8 poziomu mocy, doprowadzenie do wrzenia na "8", można się wspomóc grzałką zanurzeniową, ale dawno tego nie robiłem bo zanim się zakończy filtracja i wysładzanie to brzeczka prawie zaczyna wrzeć (filtruję do małego wiaderka i sukcesywnie przelewam do gara warzelnego. Wcześniej zacierałem i gotowałem na gazie, ale teraz zacieram na zwykłej elektrycznej ze sterownikiem, a na indukcji tylko gotowanie i u mnie jest to optymalna opcja. Odnośnie czasu gotowania, to może jest jakieś zabezpieczenie, moja wyłącza się po kilku, może 4 godz ciągłej pracy niezależnie od nastawionej mocy. Jasiu 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted December 23, 2019 Share Posted December 23, 2019 Po remoncie kuchni,zostałem eksmitowany na balkon z warzeniem piwa.Przede mną był wybór,albo kupno taboretu gazowego,albo właśnie taka indukcja,którą już posiadałem na stanie.Płyta bez problemu wytrzymuje nacisk garnka z 30 litrami brzeczki .Co do zagotowania,używam grzałki zanurzeniowej,żeby przyśpieszyć proces,ale spokojnie powinno się zagotować bez niej.Obydwie warki które robiłem z indukcją,gotowałem mniej niż godzinę,więc nie wiem jak zachowuje się przy dłuższym użytkowaniu.Śmiało warz,bez objawień.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Jasiu 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted December 23, 2019 Author Share Posted December 23, 2019 Dzięki, decyzja zapadła więc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted December 28, 2019 Share Posted December 28, 2019 (edited) Mam pytanie do użytkowników tej indukcji. Czy taki zestaw z garnkiem z linku będzie odpowiedni? Poj. 35l, średnica 36cm. Chodzi zarówno o zacieranie jak i gotowanie. Planowane warki 20-25l. Z góry dziękuję za pomoc. https://www.szron.eu/garnki-wysokie/2515-garnek-nierdzewny-z-pokrywka-poj-35-5-l-sr-36-cm.html Edited December 28, 2019 by Jancewicz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hugemetalfan Posted December 29, 2019 Share Posted December 29, 2019 Tu masz trochę mocniejszą. Na jewarzce chwalili, że daje radę nawet z 50l garami https://stalgast.com/kuchenka-indukcyjna-o-mocy-3500-w Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted December 29, 2019 Share Posted December 29, 2019 (edited) Trochę cena zaporowa ale dzięki. Z innych forów wiem, że moc tej indukcji będzie wystarczająca. Bardziej niepokoi mnie średnica gara (36cm) vs średnica pola grzewczego (18,5cm) oraz wielkość urządzenia (szerokość 30cm). Może kolega @Thorgall jesteś w stanie mi poradzić? Edited December 30, 2019 by Jancewicz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted December 30, 2019 Share Posted December 30, 2019 Trochę cena zaporowa ale dzięki. Z innych forów wiem, że moc tej indukcji będzie wystarczająca. Bardziej niepokoi mnie średnica gara (36cm) vs średnica pola grzewczego (18,5cm) oraz wielkość urządzenia (szerokość 30cm). Może kolega [mention=16921]Thorgall[/mention] jesteś wstanie mi poradzić? Rzeczywiście różnica w wielkości garnka i maszynki,bywa kłopotliwa. Przy zmianie mocy grzania,trzeba trochę garnek przesunąć na krawędź. No chyba,że ma się paluszki jak pianistai wciśnie się w tą drobną szczelinę.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Jancewicz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted January 6, 2020 Author Share Posted January 6, 2020 W dniu 29.12.2019 o 16:41, Jancewicz napisał: Trochę cena zaporowa ale dzięki. Z innych forów wiem, że moc tej indukcji będzie wystarczająca. Bardziej niepokoi mnie średnica gara (36cm) vs średnica pola grzewczego (18,5cm) oraz wielkość urządzenia (szerokość 30cm). Może kolega @Thorgall jesteś w stanie mi poradzić? Właśnie grzałem 17l litrów brzeczki w garze o średnicy 40 cm na indukcji o szerokości 30 cm (2000W) i nie ma żadnych problemów. Jancewicz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted January 9, 2020 Author Share Posted January 9, 2020 A czy gotował ktoś z Was na indukcji z hopstopperem na dnie garnka? Są jakieś problemy z przypaleniami? Hopstopper jest z nierdzewki, blisko dna, więc pewnie przy indukcji zadziała trochę jak grzałka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.