Piotr Ba Posted December 25, 2019 Share Posted December 25, 2019 Czy zapach jajek się ułoży? Wyeliminuje podczas lagerowania czy traktować to jak zakażenie ? Czuć go po 7 dniach stania w temp. pokojowej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted December 25, 2019 Share Posted December 25, 2019 W butelkach ci wyszedł? Przy pszenicy po dwóch miesiącach był ledwo wyczuwalny. Po wypiciu okolo 35 butelek wyczuwam go od razu jak jest. Fajny kurs sensoryczny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Juniorek Posted December 25, 2019 Share Posted December 25, 2019 Zredukuj siarkę w fermentorze staraj się nie butelkowac z siara. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted December 25, 2019 Author Share Posted December 25, 2019 Tak piwo ma 5 tygodni w butelkach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted December 26, 2019 Share Posted December 26, 2019 A podnosiłeś na kilka dni temperaturę podczas fermentacji (cichej) ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted December 26, 2019 Share Posted December 26, 2019 Za mało informacji, żeby wyrokować. Raz zejdzie, raz nie zejdzie. Jak po 5 tygodniach nadal wyraźnie czuć, to obstawiam, że już zostanie. Inna sprawa, że jeśli nie czuć nic podejrzanego oprócz siarkowodoru, to nie traktowałbym tego w żadnym wypadku jako zakażenie, tylko raczej źle poprowadzoną fermentację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted December 28, 2019 Author Share Posted December 28, 2019 Odezwę się za 4 tygodnie czy się coś zmieniło jeśli nadal będzie niedobre to muszę skanalizować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted January 26, 2020 Author Share Posted January 26, 2020 (edited) Siarka zredukowała się do bardzo niskiego poziomu. Minęło 3 miesiące od zabutelkowania. Piwo bardzo dobre. Zaczyna być wyczuwalny Tradition i oto chodzi. Zacieranie 30min 62 st C i 40 minut 72 st C było dobrym pomysłem. Piwa już jest mało Temat zamknięty. Edited January 26, 2020 by Piotr Ba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.