Jump to content

Lambic Kriek


Swiezy

Recommended Posts

Cześć,

 

Przymierzam się powoli do uwarzenia Lambic'a, najbardziej podchodzi mi wiśniowy coś jak Kriek Lindemansa. Zastanawiam się czy coś takiego jak dolanie kilku butelek (jak tak to ilu i jakiego konkretnie ?) takiego piwa po dodaniu owoców ma jakiś sens zamiast drożdży ? Orientujecie się czy tam coś żyje w tych butelkach i jest szansa, że się po prostu namnoży w dłuższym okresie czasu ?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Dużo informacji jest na ten temat w internecie. Pierwszy lepszy artykuł: www.milkthefunk.com/wiki/Commercial_Sour_Beer_Dregs_Inoculation Najważniejsze znaleźć piwo, które nie jest spasteryzowane, w tym artykule jest link do listy, a reszta to już zabawa co konkretnie wybierzesz. Bo jeśli nawet 10 piwowarów użyje tej samej butelki to wysoko prawdopodobne, że uzyskają 10 różnych rezultatów. Czy ruszy to już loteria, bo nie wiemy w jakich warunkach była przechowywana butelka. Teoretycznie im bliżej terminu rozlewu tym lepiej.  Ja osobiście użyłem najpierw blendu Wyeast 3278 a po 2 miesiącach wlałem 2 stopniowy starter  Krieka z 3F. Fermentuje tak już 4 miesiąc, a za jakiś czas mam zamiar wlać kolejne dregi. I ostatnia kwestia - owoce dodaje się  na ostatnim etapie fermentacji. I polecam też temat z naszego forum: www.piwo.org/forums/topic/5205-piwa-fermentacji-spontanicznej-lambik-flandryjskie/

Edited by buk0
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.