Piwosz29 Posted January 3, 2020 Share Posted January 3, 2020 Witam, mam mały dylemat, mianowicie chciałbym uwarzyc piwo coś w stylu marcowego na slodach wiedeński, monachijski i Caramunich lecz nie mam warunków do robienia lagerów i zastanawiam się czy mógłbym użyć do tego piwa drożdży s04 i jaki był by tego efekt? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted January 3, 2020 Share Posted January 3, 2020 Estrowe marcowe tj. brown ale. :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piwosz29 Posted January 3, 2020 Author Share Posted January 3, 2020 Dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
SynMojegoStarego Posted January 3, 2020 Share Posted January 3, 2020 ło matko Link to comment Share on other sites More sharing options...
SynMojegoStarego Posted January 3, 2020 Share Posted January 3, 2020 Zacznij czytać coś w temacie tego co chcesz zrobić kolego nim napiszesz jakieś pytanie na forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 3, 2020 Share Posted January 3, 2020 3 godziny temu, Piwosz29 napisał: Witam, mam mały dylemat, mianowicie chciałbym uwarzyc piwo coś w stylu marcowego na slodach wiedeński, monachijski i Caramunich lecz nie mam warunków do robienia lagerów i zastanawiam się czy mógłbym użyć do tego piwa drożdży s04 i jaki był by tego efekt? Nie mam warunków na robienie danego stylu to nie robie Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafple Posted January 3, 2020 Share Posted January 3, 2020 4 godziny temu, Piwosz29 napisał: Witam, mam mały dylemat, mianowicie chciałbym uwarzyc piwo coś w stylu marcowego na slodach wiedeński, monachijski i Caramunich lecz nie mam warunków do robienia lagerów i zastanawiam się czy mógłbym użyć do tego piwa drożdży s04 i jaki był by tego efekt? Pytanie jeszcze jakie masz te warunki... możesz spróbować drożdże mangrove jack's m54 californian lager i ile ma to być "coś w stylu". Są jeszcze kveiki, które niby mają dawać piwa o czystości lagerów w wysokich temperaturach, jednak mi ten eksperyment wyszedł z mizernym efektem, ale też równie mizerne są moje doświadczenia z kveikami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piwosz29 Posted January 4, 2020 Author Share Posted January 4, 2020 Dzięki rafple za fajną odpowiedź ? Zaciekawił mnie ten temat z kveikami muszę go zgłębić myślę że to będzie to czego szukałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted January 4, 2020 Share Posted January 4, 2020 Jest o kveikach sporo jest na forum, osobiście polecam zwłaszcza początkującym, bo to wyrozumiałe drożdże, które wybaczają wiele błędów. Do tego łatwe w obsłudze - nie trzeba startera, produkują dużo gęstwy, i co najważniejsze można fermentować w mieszkaniu nawet latem. Można eksperymentować w różnych, dość wysokich temperaturach, i może nie dają jakiegoś specjalnego profilu smakowego, ale w zamian nie produkują niechcianych związków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted January 4, 2020 Share Posted January 4, 2020 Kveików używam do "Full Aroma Hops" (receptura na wiki), kiedy nie mam wolnej lodówki, a chcę zrobić zwykłe jasne-pełne, dla gości, którzy niekoniecznie gustują w "kraftowych" stylach. Fermentowane w temp otoczenia 21C dają czysty, zrównoważony profil, moje piwo dobrze się też klarowało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piwosz29 Posted January 4, 2020 Author Share Posted January 4, 2020 A te drożdże mongrove jack m54 californian lager też wydają się ciekawą propozycją tym bardzie że na drożdżach mangrove jack zawsze fajnie mi się pracowało Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin Skwira Posted January 4, 2020 Share Posted January 4, 2020 Jakie kveiki polecacie? Może to głupio zabrzmieć ale kveiki powinny zainteresować bimbrownikow. Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted January 4, 2020 Share Posted January 4, 2020 Ja używałem tylko FM53. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafple Posted January 4, 2020 Share Posted January 4, 2020 6 godzin temu, Marcin Skwira napisał: Jakie kveiki polecacie? Z tych które powinny dać czysty profil używałem tych: https://whclab.com/collections/homebrew-liquid-yeast-pitches/products/ubbe-homebrew na brulosophy robili eksperyment z innym szczepem (albo tylko inaczej nazwanym przez producenta) zdaje się łatwiej dostępnym niż ten którego ja użyłem, ale efekt zdaje się był podobny jak u mnie i piwo nie zachwyciło czystym profilem lagera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now