Jump to content

Drożdże s04 do marcowego


Recommended Posts

Witam, mam mały dylemat, mianowicie chciałbym uwarzyc piwo coś w stylu marcowego na slodach wiedeński, monachijski i Caramunich lecz nie mam warunków do robienia lagerów i zastanawiam się czy mógłbym użyć do tego piwa drożdży s04 i jaki był by tego efekt? 

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Piwosz29 napisał:

Witam, mam mały dylemat, mianowicie chciałbym uwarzyc piwo coś w stylu marcowego na slodach wiedeński, monachijski i Caramunich lecz nie mam warunków do robienia lagerów i zastanawiam się czy mógłbym użyć do tego piwa drożdży s04 i jaki był by tego efekt? 

Nie mam warunków na robienie danego stylu to nie robie

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Piwosz29 napisał:

Witam, mam mały dylemat, mianowicie chciałbym uwarzyc piwo coś w stylu marcowego na slodach wiedeński, monachijski i Caramunich lecz nie mam warunków do robienia lagerów i zastanawiam się czy mógłbym użyć do tego piwa drożdży s04 i jaki był by tego efekt? 

Pytanie jeszcze jakie masz te warunki... możesz spróbować drożdże mangrove jack's m54 californian lager i ile ma to być "coś w stylu". Są jeszcze kveiki, które niby mają dawać piwa o czystości lagerów w wysokich temperaturach, jednak mi ten eksperyment wyszedł z mizernym efektem, ale też równie mizerne są moje doświadczenia z kveikami. 

Link to comment
Share on other sites

Jest o kveikach sporo jest na forum, osobiście polecam zwłaszcza początkującym, bo to wyrozumiałe drożdże, które wybaczają wiele błędów. Do tego łatwe w obsłudze - nie trzeba startera, produkują dużo gęstwy, i co najważniejsze można fermentować w mieszkaniu nawet latem. Można eksperymentować w różnych, dość wysokich temperaturach, i może nie dają jakiegoś specjalnego profilu smakowego, ale w zamian nie produkują niechcianych związków.

Link to comment
Share on other sites

Kveików używam do "Full Aroma Hops" (receptura na wiki), kiedy nie mam wolnej lodówki, a chcę zrobić zwykłe jasne-pełne, dla gości, którzy niekoniecznie gustują w "kraftowych" stylach.

Fermentowane w temp otoczenia 21C dają czysty, zrównoważony profil, moje piwo dobrze się też klarowało.  

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, Marcin Skwira napisał:

Jakie kveiki polecacie?

Z tych które powinny dać czysty profil używałem tych:

https://whclab.com/collections/homebrew-liquid-yeast-pitches/products/ubbe-homebrew

na brulosophy robili eksperyment z innym szczepem (albo tylko inaczej nazwanym przez producenta) zdaje się łatwiej dostępnym niż ten którego ja użyłem,

ale efekt zdaje się był podobny jak u mnie i piwo nie zachwyciło czystym profilem lagera.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.