nike21 Posted January 3, 2020 Share Posted January 3, 2020 Cześć. Mam piwko w piwnicy, które mi nie podeszło. Jest to kilkanaście butelek Berliner Weisse. Ogólnie piwo pójdzie w kanał ale chciałbym odzyskać szkło. W związku z tym mam pytanie czy trzeba te butelki potraktować czymś specjalnym zanim zabutelkuję w nie inne piwo? Po wypłukaniu wodą butelka niczym nie pachnie, ale nie chciałbym zakazić lactobakterią innego piwa. Ktoś ma w tym jakieś doświadczenie? Ja ogólnie nie myję butelek, po prostu dobrze je płuczę po wypiciu piwa i potem przed butelkowaniem tylko dezynfekuję Starsanem. Od kilkunastu warek 0 problemów. Zastanawiam się jak potraktować te po kwasie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted January 3, 2020 Share Posted January 3, 2020 Tak samo. Robiłem 2 kwasy i traktowałem butelki normalnie (płukanie + starsan przed rozlewem). Żadnych "zakażeń" bakteriami nie zaobserwowałem w kolejnych piwach. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka nike21 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted January 3, 2020 Author Share Posted January 3, 2020 (edited) Dzięki @Wuuujaszku pocieszyłeś mnie Edited January 3, 2020 by nike21 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts