nike21 Posted January 3, 2020 Share Posted January 3, 2020 Cześć. Mam piwko w piwnicy, które mi nie podeszło. Jest to kilkanaście butelek Berliner Weisse. Ogólnie piwo pójdzie w kanał ale chciałbym odzyskać szkło. W związku z tym mam pytanie czy trzeba te butelki potraktować czymś specjalnym zanim zabutelkuję w nie inne piwo? Po wypłukaniu wodą butelka niczym nie pachnie, ale nie chciałbym zakazić lactobakterią innego piwa. Ktoś ma w tym jakieś doświadczenie? Ja ogólnie nie myję butelek, po prostu dobrze je płuczę po wypiciu piwa i potem przed butelkowaniem tylko dezynfekuję Starsanem. Od kilkunastu warek 0 problemów. Zastanawiam się jak potraktować te po kwasie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted January 3, 2020 Share Posted January 3, 2020 Tak samo. Robiłem 2 kwasy i traktowałem butelki normalnie (płukanie + starsan przed rozlewem). Żadnych "zakażeń" bakteriami nie zaobserwowałem w kolejnych piwach. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka nike21 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted January 3, 2020 Author Share Posted January 3, 2020 (edited) Dzięki @Wuuujaszku pocieszyłeś mnie Edited January 3, 2020 by nike21 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.