osatronix Posted January 6, 2020 Share Posted January 6, 2020 Czesc Wszystkim, W nadchodzacy wekend bede warzyl Pilsa i przygotowytwal starter z FM30. Znalazlem informacje, ze starter nalezy zrobic w takiej samej temperaturze jak dla piw gornej fermentacji (20 kilka stopni C). Moje pytanie jest nastepujace: Jesli bede schladzal brzeczke do 7C to czy starter przed samym zadaniem tez powinienem schlodzic do takiej temperatury? Mysle, ze tak powinno sie zrobic, aby nie zestersowac drozdzy, ale czy jesli wstawie starter pare godzin wczesniej do schlodzenia to czy tez sie nie zszokuja? Prosze bardzo o porade. Dzieki moc. osatronix Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted January 6, 2020 Share Posted January 6, 2020 Tak jak najbliżej tych 7C. Możesz też po trochu dolewać brzeczki do drożdzy aby temperature obniżyć. osatronix 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob7320 Posted January 6, 2020 Share Posted January 6, 2020 1 godzinę temu, osatronix napisał: Jesli bede schladzal brzeczke do 7C to czy starter przed samym zadaniem tez powinienem schlodzic do takiej temperatury? Starter powinien być jak najbardziej zbliżony termicznie do brzeczki , można dolewać małymi porcjami brzeczkę aby wyrównać temperaturę . 1 godzinę temu, osatronix napisał: ale czy jesli wstawie starter pare godzin wczesniej do schlodzenia to czy tez sie nie zszokuja? Tak właśnie zrób . Ja zostawiam brzeczkę do wystudzenia w garażu całą noc , a obok w słoiku starter . Rano temperatury są takie same ( u mnie 8st C) i wtedy zadaję drożdże . osatronix 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
osatronix Posted January 7, 2020 Author Share Posted January 7, 2020 Dzieki Panowie! osatronix Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now