Jump to content

starter do Pilsa i temperatury


Recommended Posts

Czesc Wszystkim,
W nadchodzacy wekend bede warzyl Pilsa i przygotowytwal starter z FM30.

Znalazlem informacje, ze starter nalezy zrobic w takiej samej temperaturze jak dla piw gornej fermentacji (20 kilka stopni C).

Moje pytanie jest nastepujace:

Jesli bede schladzal brzeczke do 7C to czy starter przed samym zadaniem tez powinienem schlodzic do takiej temperatury?
Mysle, ze tak powinno sie zrobic, aby nie zestersowac drozdzy, ale czy jesli wstawie starter pare godzin wczesniej do schlodzenia to czy tez sie nie zszokuja?

Prosze bardzo o porade.

Dzieki moc.


osatronix

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, osatronix napisał:

Jesli bede schladzal brzeczke do 7C to czy starter przed samym zadaniem tez powinienem schlodzic do takiej temperatury?

Starter powinien być jak najbardziej zbliżony termicznie do brzeczki , można  dolewać małymi porcjami brzeczkę aby wyrównać temperaturę .

 

1 godzinę temu, osatronix napisał:

ale czy jesli wstawie starter pare godzin wczesniej do schlodzenia to czy tez sie nie zszokuja?

Tak właśnie zrób . Ja zostawiam brzeczkę do wystudzenia w garażu całą noc , a obok w słoiku starter . Rano temperatury są takie same ( u mnie 8st C) i wtedy zadaję drożdże . 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.