Jump to content

Brak piany - lager Schwarzbier na W34/70


Recommended Posts

Nie znalazłem w archiwach odpowiedzi na taki oto problem.

Piwo było trzymane po zabutelkowaniu ok 2 tyg. w temp. 17-20 st C w piwnicy, potem leży do dziś ok. 3 tyg. w 5-6 st C.

Zabutelkowane z dodatkiem 2,75 g sacharozy / butelkę  jest brak piany i niski gaz.

Piwo było fermentowane na 3 pokoleniu gęstwy w34/70 - czy to może być przyczyna ? Zła kondycja drożdży

Zacieranie - 40 minut 62 st C, 30 minut 72 st C i mashout.

 

 

Link to comment
Share on other sites

56 minut temu, Piotr Ba napisał:

Nikt nie miał takiego problemu po użyciu 3 pokolenia gęstwy? Może to być wina już niewydolnych drożdży

 

Fakt, że to 3 pokolenie nie jest równoznaczny z tym, że drożdże były w złej kondycji. Lagerowałeś przed rozlewem? I jak mocne jest to piwo, może drożdże zdychają już od alkoholu?

 

Choć najbardziej prawdopodobne, że dałeś im za mało czasu w wyższej temperaturze, w 5-6° będzie się bardzo długo nagazowywać - możesz spróbować przenieść do cieplejszego miejsca.

Link to comment
Share on other sites

Ja rozumiem ale piwo było po rozlewie 2 tygodnie w piwnicy (ok 17-20 st C).

Za duża alkoholowość? No nie 4,75 kg słodu to około 12-13 BLG (-nie zmierzono tego z powodów rutyny - to już kolejny lager z rzędu zresztą nie robię piw mocniejszych niż 13 blg - nie lubię się upić piwem :).

Jak przeniosę teraz do 10 st C na 2 tygodnie to będzie dobrze?

Piwo bardzo dobre tylko gazu mniej niż w Pepsi i piany prawie wcale.

Link to comment
Share on other sites

W34/70 powinny nagazować takie piwo w 4 tygodnie w 10°C, a około 2 w 20°C. Nie ma znaczenia, która to warka na tych drożdżach, bez problemu nagazowały mi nawet porter bałtycki o mocy około 9-10%. 2 tygodnie w 5-6°C to solidnie za krótko na poprawne nagazowanie piwa.

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Piotr Ba napisał:

Ja rozumiem ale piwo było po rozlewie 2 tygodnie w piwnicy (ok 17-20 st C).

Za duża alkoholowość? No nie 4,75 kg słodu to około 12-13 BLG (-nie zmierzono tego z powodów rutyny - to już kolejny lager z rzędu zresztą nie robię piw mocniejszych niż 13 blg - nie lubię się upić piwem :).

Jak przeniosę teraz do 10 st C na 2 tygodnie to będzie dobrze?

Piwo bardzo dobre tylko gazu mniej niż w Pepsi i piany prawie wcale.

 

Na pewno szybciej nagazują w tych 10°C. Przy 12Blg to o zbyt wysokim poziomie alkoholu nie ma co mówić, możnaby się zastanawiać przy imperialnym porterze ;)

Link to comment
Share on other sites

Po 3 dniach w ok. 10 st C jest już piana i jakiś tam gaz. Jest dobrze. Piwo szybko zostanie wypite. Polecam zasyp - 4,5 kg monachijski ciemny plus 250 g bezłuskowy Carafa 2. Chmiel oczywiście Tradition. Dobry przepis autorski i ta warka będzie powtórzona.

Temat zamknięty :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.