Piotr Ba Posted January 16, 2020 Share Posted January 16, 2020 Nie znalazłem w archiwach odpowiedzi na taki oto problem. Piwo było trzymane po zabutelkowaniu ok 2 tyg. w temp. 17-20 st C w piwnicy, potem leży do dziś ok. 3 tyg. w 5-6 st C. Zabutelkowane z dodatkiem 2,75 g sacharozy / butelkę jest brak piany i niski gaz. Piwo było fermentowane na 3 pokoleniu gęstwy w34/70 - czy to może być przyczyna ? Zła kondycja drożdży Zacieranie - 40 minut 62 st C, 30 minut 72 st C i mashout. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shveteq Posted January 16, 2020 Share Posted January 16, 2020 Cierpliwości jeszcze się nagazujeWysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted January 23, 2020 Author Share Posted January 23, 2020 Nikt nie miał takiego problemu po użyciu 3 pokolenia gęstwy? Może to być wina już niewydolnych drożdży Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted January 23, 2020 Share Posted January 23, 2020 56 minut temu, Piotr Ba napisał: Nikt nie miał takiego problemu po użyciu 3 pokolenia gęstwy? Może to być wina już niewydolnych drożdży Fakt, że to 3 pokolenie nie jest równoznaczny z tym, że drożdże były w złej kondycji. Lagerowałeś przed rozlewem? I jak mocne jest to piwo, może drożdże zdychają już od alkoholu? Choć najbardziej prawdopodobne, że dałeś im za mało czasu w wyższej temperaturze, w 5-6° będzie się bardzo długo nagazowywać - możesz spróbować przenieść do cieplejszego miejsca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted January 23, 2020 Author Share Posted January 23, 2020 Ja rozumiem ale piwo było po rozlewie 2 tygodnie w piwnicy (ok 17-20 st C). Za duża alkoholowość? No nie 4,75 kg słodu to około 12-13 BLG (-nie zmierzono tego z powodów rutyny - to już kolejny lager z rzędu zresztą nie robię piw mocniejszych niż 13 blg - nie lubię się upić piwem :). Jak przeniosę teraz do 10 st C na 2 tygodnie to będzie dobrze? Piwo bardzo dobre tylko gazu mniej niż w Pepsi i piany prawie wcale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gr000by Posted January 23, 2020 Share Posted January 23, 2020 W34/70 powinny nagazować takie piwo w 4 tygodnie w 10°C, a około 2 w 20°C. Nie ma znaczenia, która to warka na tych drożdżach, bez problemu nagazowały mi nawet porter bałtycki o mocy około 9-10%. 2 tygodnie w 5-6°C to solidnie za krótko na poprawne nagazowanie piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted January 23, 2020 Share Posted January 23, 2020 Godzinę temu, Piotr Ba napisał: Ja rozumiem ale piwo było po rozlewie 2 tygodnie w piwnicy (ok 17-20 st C). Za duża alkoholowość? No nie 4,75 kg słodu to około 12-13 BLG (-nie zmierzono tego z powodów rutyny - to już kolejny lager z rzędu zresztą nie robię piw mocniejszych niż 13 blg - nie lubię się upić piwem :). Jak przeniosę teraz do 10 st C na 2 tygodnie to będzie dobrze? Piwo bardzo dobre tylko gazu mniej niż w Pepsi i piany prawie wcale. Na pewno szybciej nagazują w tych 10°C. Przy 12Blg to o zbyt wysokim poziomie alkoholu nie ma co mówić, możnaby się zastanawiać przy imperialnym porterze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr Ba Posted January 26, 2020 Author Share Posted January 26, 2020 Po 3 dniach w ok. 10 st C jest już piana i jakiś tam gaz. Jest dobrze. Piwo szybko zostanie wypite. Polecam zasyp - 4,5 kg monachijski ciemny plus 250 g bezłuskowy Carafa 2. Chmiel oczywiście Tradition. Dobry przepis autorski i ta warka będzie powtórzona. Temat zamknięty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now