grzegorz134 Posted January 18, 2020 Share Posted January 18, 2020 Witam, Przymierzam się do pierwszego zacierania, znalazłem przepis i mam 2 pytania: odnośnie przerw (czy robić 2 czy jedną w 68 st?) i chmielenia (czy 10 min to nie za mało?) Rozmiar warki Oczekiwana ilość gotowego piwa 12 L Straty z fermentacji 5 % Rozmiar ze stratami z fermentacji 13.8 L Czas gotowania 60 min Szybkość odparowywania 10 %/h Ilość gotowanej brzeczki 16.5 L • Zacieranie Wydajność zacierania 75 % Stosunek wody do ziarna 3.5 L / kg Ilość wody do zacierania 12.3 L Całkowita objętość zacieru 15.8 L • Kroki Temp 62 C, Czas 45 min Temp 72 C, Czas 15 min Temp 78 C, Czas 10 min • Zacieranie krok po kroku Podgrzej 12.3 L wody do zacierania do 68C Przetrzymaj zacier 45 min w 62C Przetrzymaj zacier 15 min w 72C Przetrzymaj zacier 10 min w 78C Wysładzaj używając 7.7 L wody o temp. 76C lub do osiągnięcia 16.5 L brzeczki Surowce fermentujące Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Ziarno Viking Pale Ale malt 2.5 kg (71.4%) 80 % 5 Ziarno Monachijski 1 kg (28.6%) 80 % 16 Chmiele Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Simcoe 50 g 10 min 13.2 % Na zimno Galaxy 50 g 2 dni 15 % Drożdze Safale US-05 Ale Suche 11 g Fermentis Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted January 18, 2020 Share Posted January 18, 2020 50g na 10min da Ci ok 25-30 IBU. Zapytaj siebie czy Ci taka goryczka wystarczy. Możesz dać 10g na 60min i 40 na 10 otrzymasz ok 50 IBU. To z kolei może za wysoko. Ja bym tam zacierał jedną przerwą plus wygrzew. 28% monacha to sporo może być wyraźną słodowość. Chyba że masz to przemyślane. Wolałbym dać 20% pszenicznego i max 3% jakiegoś karmelu. Ewentualnie 3% karmelu i reszta pale. dirk gently and grzegorz134 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz134 Posted January 18, 2020 Author Share Posted January 18, 2020 Przy pierwszej warce z tymi przemyśleniami jest różnie Zastosuję się do Twoich rad, a chmielu wrzucę 10g na 60, 10 na 10 i 10 na koniec gotowania. Dzięki za pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted January 18, 2020 Share Posted January 18, 2020 To już wykorzystaj całe 50g. Daj 10 na 60min, 20 na 10min i 20 na 0min. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz134 Posted January 18, 2020 Author Share Posted January 18, 2020 5 minut temu, grzegorz134 napisał: chmielu wrzucę 10g na 60, 10 na 10 i 10 na koniec gotowania. Miało być 10 g na 60, 30 na 10 i 10 na 0 min Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now