Jump to content

APA - prośba o weryfikację


grzegorz134

Recommended Posts

Witam,

Przymierzam się do pierwszego zacierania, znalazłem przepis i mam 2 pytania: odnośnie przerw (czy robić 2 czy jedną w 68 st?) i chmielenia (czy 10 min to nie za mało?)


Rozmiar warki

  • Oczekiwana ilość gotowego piwa 12 L
  • Straty z fermentacji 5 %
  • Rozmiar ze stratami z fermentacji 13.8 L
  • Czas gotowania 60 min
  • Szybkość odparowywania 10 %/h
  • Ilość gotowanej brzeczki 16.5 L


Zacieranie

  • Wydajność zacierania 75 %
  • Stosunek wody do ziarna 3.5 L / kg
  • Ilość wody do zacierania 12.3 L
  • Całkowita objętość zacieru 15.8 L


Kroki

  • Temp 62 C, Czas 45 min
  • Temp 72 C, Czas 15 min
  • Temp 78 C, Czas 10 min


Zacieranie krok po kroku
Podgrzej 12.3 L wody do zacierania do 68C
Przetrzymaj zacier 45 min w 62C
Przetrzymaj zacier 15 min w 72C
Przetrzymaj zacier 10 min w 78C
Wysładzaj używając 7.7 L wody o temp. 76C lub do osiągnięcia 16.5 L brzeczki

Surowce fermentujące

  • Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  • Ziarno Viking Pale Ale malt 2.5 kg (71.4%) 80 % 5
  • Ziarno Monachijski 1 kg (28.6%) 80 % 16

Chmiele

  • Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
  • Gotowanie Simcoe 50 g 10 min 13.2 %
  • Na zimno Galaxy 50 g 2 dni 15 %

Drożdze

  • Safale US-05 Ale Suche 11 g Fermentis
Link to comment
Share on other sites

50g na 10min da Ci ok 25-30 IBU. Zapytaj siebie czy Ci taka goryczka wystarczy. Możesz dać 10g na 60min i 40 na 10 otrzymasz ok 50 IBU. To z kolei może za wysoko. 

 

Ja bym tam zacierał jedną przerwą plus wygrzew. 

 

28% monacha to sporo może być wyraźną słodowość. Chyba że masz to przemyślane. 

Wolałbym dać 20% pszenicznego i max 3% jakiegoś karmelu. Ewentualnie 3% karmelu i reszta pale. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.