emcede Posted January 24, 2020 Share Posted January 24, 2020 Czołem!Czy wy też tak macie że aromat po chmieleniu na zimno jest bardzo intensywny a po cold crashu zanika dość mocno?Nigdy wcześniej nie robiłem cold crashu, dopiero przy ostatniej NEPA i takie coś zauważyłem.P.SChmielenie trzy doby plus doba na balkonie. Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted January 24, 2020 Share Posted January 24, 2020 Pytanie - po co robić cold crash w przypadku NEIPA ? Masz już to piwo w butelkach, czy podczas rozlewu zauważyłeś ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
emcede Posted January 24, 2020 Author Share Posted January 24, 2020 Cold crash zastosowałem aby chmieliny opadły po chmieleniu na zimno. Piwo jest w kegu. Zauważyłem brak aromatu przy zlewaniu do kega, przed cold crushem otwierałem wiadro i aromat aż buchnął.Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted January 24, 2020 Share Posted January 24, 2020 Piwa chmielonee na zimno wolę filtrować woreczkiem nylonowym. Staram się też ich nie schładzac zbyt mocno. Zlewałes do kega w temperaturze CC ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
emcede Posted January 24, 2020 Author Share Posted January 24, 2020 Może z 5C miało jak zlewałem. To nie ma znaczenia bo i tak keg stoi w lodówce.Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted January 24, 2020 Share Posted January 24, 2020 (edited) Jak to nie ma znaczenia ? Myślisz, że stopień oddawania aromatu jest niezależny od temperatury ? Otwórz sobie kiedyś dwie butelki NE(I)PA, jedną schłodzoną do 5C, druga w temp pokojowej... Takie piwa leje się schlodzone do 10-13C Edited January 24, 2020 by fotohobby Link to comment Share on other sites More sharing options...
emcede Posted January 24, 2020 Author Share Posted January 24, 2020 Wszystko się zgadza tyle że piwo po ogrzaniu nadal nie daje aromatu.Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
advisorylyrics Posted November 24, 2020 Share Posted November 24, 2020 W dniu 24.01.2020 o 16:40, emcede napisał: Wszystko się zgadza tyle że piwo po ogrzaniu nadal nie daje aromatu. Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Podbijam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hary86 Posted November 24, 2020 Share Posted November 24, 2020 A ja ostatnią Hazy IPA normalnie cold crashowałem i zarówno aromat jest spoko, jak i mętność na odpowiedni poziomie. Ja bym się skupił bardziej na ilości i jakości chmielu dodanego do chmielenia na zimno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 A Ja polecę chmielić szyszką w Keg-u, w woreczku dajemy 25g szyszki do Corneliusa. Ja po prostu w wygotowany woreczek sypię szyszkę, wiążę i do kega. Po nagazowaniu ok. tydzień już oddaje fajny aromat. Przestałem chmielić w fermentatorze, jeśli nie leję do butelek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now