Jump to content

Czy zmodyfikować wodę pod AIPA 16*P?


eltomek

Recommended Posts

Hej,

Chcę dziś uwarzyć AIPA 16*P, mam wodę o takich parametrach: https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=Z8H0H7X

 

Nie potrafię określić ile i jakiej soli sypnąć tak, aby wszystko zawierało się rozsądnych limitach. Wg profilu "jasny i chmielowy" brakuje mi sporo siarczanów, ale jak wrzucę odpowiednio gipsu to wychodzę ponad zakres z wapniem, jak zamiast tego dorzucę 7g soli Epsom to wychodzę poza zakres z magnezem i boję się o metaliczny posmak w piwie.

Co robić?

Zdrówka /e

 

EDIT: wydaje mi się, że sypnięcie 5g gipsu powinno być rozsądnym balansem pomiędzy siarczanami, chlorkami i wapniem.

EDIT2: poprawiony link do raportu wody

Edited by eltomek
Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, skazi napisał:

Wg tych parametrów albo masz wodę w której jest zero sodu, chlorków i siarczanów, albo nie podałeś tych danych.

Podałem złego linka w swoim poście, już poprawiłem.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.