eltomek Posted January 26, 2020 Share Posted January 26, 2020 (edited) Hej, Chcę dziś uwarzyć AIPA 16*P, mam wodę o takich parametrach: https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=Z8H0H7X Nie potrafię określić ile i jakiej soli sypnąć tak, aby wszystko zawierało się rozsądnych limitach. Wg profilu "jasny i chmielowy" brakuje mi sporo siarczanów, ale jak wrzucę odpowiednio gipsu to wychodzę ponad zakres z wapniem, jak zamiast tego dorzucę 7g soli Epsom to wychodzę poza zakres z magnezem i boję się o metaliczny posmak w piwie. Co robić? Zdrówka /e EDIT: wydaje mi się, że sypnięcie 5g gipsu powinno być rozsądnym balansem pomiędzy siarczanami, chlorkami i wapniem. EDIT2: poprawiony link do raportu wody Edited January 26, 2020 by eltomek Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted January 26, 2020 Share Posted January 26, 2020 Wg tych parametrów albo masz wodę w której jest zero sodu, chlorków i siarczanów, albo nie podałeś tych danych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
eltomek Posted January 26, 2020 Author Share Posted January 26, 2020 4 minuty temu, skazi napisał: Wg tych parametrów albo masz wodę w której jest zero sodu, chlorków i siarczanów, albo nie podałeś tych danych. Podałem złego linka w swoim poście, już poprawiłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now