Jump to content

Czy zmodyfikować wodę pod AIPA 16*P?


eltomek

Recommended Posts

Hej,

Chcę dziś uwarzyć AIPA 16*P, mam wodę o takich parametrach: https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/?id=Z8H0H7X

 

Nie potrafię określić ile i jakiej soli sypnąć tak, aby wszystko zawierało się rozsądnych limitach. Wg profilu "jasny i chmielowy" brakuje mi sporo siarczanów, ale jak wrzucę odpowiednio gipsu to wychodzę ponad zakres z wapniem, jak zamiast tego dorzucę 7g soli Epsom to wychodzę poza zakres z magnezem i boję się o metaliczny posmak w piwie.

Co robić?

Zdrówka /e

 

EDIT: wydaje mi się, że sypnięcie 5g gipsu powinno być rozsądnym balansem pomiędzy siarczanami, chlorkami i wapniem.

EDIT2: poprawiony link do raportu wody

Edited by eltomek
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.