Jump to content

Instrukcja Mangrove Jack's


Recommended Posts

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0195/8620/files/72539_V6_MJ_CS_YEAST_Bk_WEB.pdf?23

 

Na stronie internetowej producenta jest "broszurka" o drożdżach, którą zamieszczam w linku. Na stronie 4 producent zaleca fermentować piwo przez 2 tygodnie i przelane w butelki przetrzymywać kolejne 2. Dobrze to rozumiem?

Jeśli tak to mam pytanie do tej ciekawostki. Butelkowane z cukrami do refermentacji? czy butelkowane z fermentora i później samo "dochodzi" nagazowując się przy tym?

Link to comment
Share on other sites

39 minut temu, SynMojegoStarego napisał:

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0195/8620/files/72539_V6_MJ_CS_YEAST_Bk_WEB.pdf?23

 

Na stronie internetowej producenta jest "broszurka" o drożdżach, którą zamieszczam w linku. Na stronie 4 producent zaleca fermentować piwo przez 2 tygodnie i przelane w butelki przetrzymywać kolejne 2. Dobrze to rozumiem?

Jeśli tak to mam pytanie do tej ciekawostki. Butelkowane z cukrami do refermentacji? czy butelkowane z fermentora i później samo "dochodzi" nagazowując się przy tym?

Co ma dochodzić jak wszystko przefermentowało?

Link to comment
Share on other sites

Piwo domowe jest nagazowane metodą szampańską, czyli dodaje się cukier (albo do butelek, albo w postaci syropu do fermentora przed rozlewem), rozlewa piwo, kapsluje i zostawia we względnie ciepłym miejscu. Zawsze jest w tym piwie trochę żywych drożdży, one ten cukier przerobią na alkohol i dwutlenek węgla. Ten się rozpuści w piwie i nam będzie smakował.
Ale musisz dodać nowego cukru, bo wszystkie cukry w brzeczce zostały zjedzone przez droższe.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, SynMojegoStarego said:

Na stronie 4 producent zaleca fermentować piwo przez 2 tygodnie i przelane w butelki przetrzymywać kolejne 2. Dobrze to rozumiem?

 

Dobrze. W sumie to taka wersja naszego 7 + 7 (7 burzliwej + 7 cichej + refermentacja). Oczywiście tak naprawdę, piwo fermentujemy, aż przefermentuje w całości, a później drożdże po sobie posprzątają. Refermentuje się aż do nagazowania, ewentualnie ułożenia się, jeżeli to coś mocnego. Tu mamy typowe dla dla producentów brewkitów i zestawów bajania, na szczęście bez cichej, więc te 2 tygodnie mogą często wystarczyć.

 

Zwróć uwagę, że przez Strong Ales (dla których zalecają co najmniej 2 tygodnie fermentacji) rozumieją tu piwa powyżej 12°Blg. Obstawiam, że niewielu jest w Polsce piwowarów, dla których dwunastka to mocne piwo (choć są tacy).

 

Kolejna ciekawostka to fermentacja miodu pitnego (Mead) w ciągu 2…4 tygodni. Przymierzam się do pierwszego miodu i nawet dla czwórniaka to liczby może się zgadzają, o ile mówimy o miesiącach.

 

1 hour ago, SynMojegoStarego said:

czy butelkowane z fermentora i później samo "dochodzi" nagazowując się przy tym?

 

Nie sądzę, żeby takie szaleństwo mieli na myśli.

Link to comment
Share on other sites

Czwórniaki (przeważnie 26-27 blg) najczęściej fermentują mi do miesiąca (drożdże do riesling'a idealne w tym temacie), ale zdażył się jeden raz kiedy w tydzień przeszła cała fermentacja-do zera, z tym że drożdże fermivin pdm. Z miodami nie tak ważna jest długość fermentacji, ale leżakowanie, dojrzewanie. Dlatego nawet jak coś już odfermentuje, teraz trzeba czasu, żeby się ułożyło (czy w szkle czy w beczce).

 

Niemniej jednak, dziwna ta instrukcja i powinna trafić tam, gdzie wszystkie inne.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.