SynMojegoStarego Posted January 27, 2020 Share Posted January 27, 2020 https://cdn.shopify.com/s/files/1/0195/8620/files/72539_V6_MJ_CS_YEAST_Bk_WEB.pdf?23 Na stronie internetowej producenta jest "broszurka" o drożdżach, którą zamieszczam w linku. Na stronie 4 producent zaleca fermentować piwo przez 2 tygodnie i przelane w butelki przetrzymywać kolejne 2. Dobrze to rozumiem? Jeśli tak to mam pytanie do tej ciekawostki. Butelkowane z cukrami do refermentacji? czy butelkowane z fermentora i później samo "dochodzi" nagazowując się przy tym? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 27, 2020 Share Posted January 27, 2020 39 minut temu, SynMojegoStarego napisał: https://cdn.shopify.com/s/files/1/0195/8620/files/72539_V6_MJ_CS_YEAST_Bk_WEB.pdf?23 Na stronie internetowej producenta jest "broszurka" o drożdżach, którą zamieszczam w linku. Na stronie 4 producent zaleca fermentować piwo przez 2 tygodnie i przelane w butelki przetrzymywać kolejne 2. Dobrze to rozumiem? Jeśli tak to mam pytanie do tej ciekawostki. Butelkowane z cukrami do refermentacji? czy butelkowane z fermentora i później samo "dochodzi" nagazowując się przy tym? Co ma dochodzić jak wszystko przefermentowało? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted January 27, 2020 Share Posted January 27, 2020 Piwo domowe jest nagazowane metodą szampańską, czyli dodaje się cukier (albo do butelek, albo w postaci syropu do fermentora przed rozlewem), rozlewa piwo, kapsluje i zostawia we względnie ciepłym miejscu. Zawsze jest w tym piwie trochę żywych drożdży, one ten cukier przerobią na alkohol i dwutlenek węgla. Ten się rozpuści w piwie i nam będzie smakował. Ale musisz dodać nowego cukru, bo wszystkie cukry w brzeczce zostały zjedzone przez droższe.Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
vmario Posted January 27, 2020 Share Posted January 27, 2020 1 hour ago, SynMojegoStarego said: Na stronie 4 producent zaleca fermentować piwo przez 2 tygodnie i przelane w butelki przetrzymywać kolejne 2. Dobrze to rozumiem? Dobrze. W sumie to taka wersja naszego 7 + 7 (7 burzliwej + 7 cichej + refermentacja). Oczywiście tak naprawdę, piwo fermentujemy, aż przefermentuje w całości, a później drożdże po sobie posprzątają. Refermentuje się aż do nagazowania, ewentualnie ułożenia się, jeżeli to coś mocnego. Tu mamy typowe dla dla producentów brewkitów i zestawów bajania, na szczęście bez cichej, więc te 2 tygodnie mogą często wystarczyć. Zwróć uwagę, że przez Strong Ales (dla których zalecają co najmniej 2 tygodnie fermentacji) rozumieją tu piwa powyżej 12°Blg. Obstawiam, że niewielu jest w Polsce piwowarów, dla których dwunastka to mocne piwo (choć są tacy). Kolejna ciekawostka to fermentacja miodu pitnego (Mead) w ciągu 2…4 tygodni. Przymierzam się do pierwszego miodu i nawet dla czwórniaka to liczby może się zgadzają, o ile mówimy o miesiącach. 1 hour ago, SynMojegoStarego said: czy butelkowane z fermentora i później samo "dochodzi" nagazowując się przy tym? Nie sądzę, żeby takie szaleństwo mieli na myśli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted January 28, 2020 Share Posted January 28, 2020 Czwórniaki (przeważnie 26-27 blg) najczęściej fermentują mi do miesiąca (drożdże do riesling'a idealne w tym temacie), ale zdażył się jeden raz kiedy w tydzień przeszła cała fermentacja-do zera, z tym że drożdże fermivin pdm. Z miodami nie tak ważna jest długość fermentacji, ale leżakowanie, dojrzewanie. Dlatego nawet jak coś już odfermentuje, teraz trzeba czasu, żeby się ułożyło (czy w szkle czy w beczce). Niemniej jednak, dziwna ta instrukcja i powinna trafić tam, gdzie wszystkie inne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nazwa użytkownika Posted June 23, 2021 Share Posted June 23, 2021 (edited) W dniu 28.01.2020 o 09:05, Bogi napisał: Czwórniaki (przeważnie 26-27 blg)... Ile blg ma ten miód z którego robisz trunek? Dobra nie było tematu Doczytałem na internetach i już jestem uświadomiony. Edited June 23, 2021 by Nazwa użytkownika Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now