Jump to content

Brak bulgotania po 2-dwóch dniach


Recommended Posts

Cześć.

 

Jako, że w temacie warzenia piwa jak i na tym forum jestem zupełnie nowy, żeby nie mówić zielony, proszę o wyrozumiałość jeżeli napisałem w złym miejscu.

 

Jaki mam problem, jakie wątpliwości- otóż, w środę wieczorem zacząłem ważyć moje pierwsze piwo z brew-kitu. Starałem się robić wszystko zgodnie z załączoną instrukcja (coopers lager + niechmielony ekstrakt słodowy jasny+ DIY BEER Coopers brewing yeast 7g). Drożdże wrzuciłem na 1,5 h do wody (28stC), do garnka z woda dodałem ekstrakt,. po rozpuszczeniu dodałem zawartość puszki z Lagerem i zagotowałem. Do fermentora zalałem wodę (10L), zawartość garnka i do poziomu 24 L dolałem wody. Po zmierzeniu areometrem wyszło mi 1,41. Zaczekałem aż zawartość fermentora będzie miała 29 st C i dodałem drożdży. 

Z rana zobaczyłem, że fermentacja idzie w najlepsze: dużo piany, w rurce fermentacyjnej bulgocze aż miło (a nawet mocniej). Po dwóch i pół dnia w rurce nic się już nie dzieje, jednak jak nacisnę na wieko to idzie gaz. Piany brak. Sprawdziłem temperaturę brzeczki - 22 st C, poziom cukru 1,11. 

 

Moje pytanie jest następujące- czy wszystko jest w porządku ? Czy czegoś w niewiedzy nie narobiłem ? Bo raczej po dwóch i pół dnia fermentacji piwa z tego nie będzie- chociaż pachnie, smakuje i kolorystycznie wygląda jak piwo, mętne też jest jak lager. 

 

Za wszelkie rady i pomoc z góry dzięki!

Pozdrawiam

Robert

 

 

Edited by Robson911
Link to comment
Share on other sites

Quote

Drożdże wrzuciłem na 1,5 h do wody (28stC

3 razy za długo

 

Quote

Po zmierzeniu areometrem wyszło mi 1,41

Chyba 14,1 Blg? Albo 1.041 OG?

 

Quote

Zaczekałem aż zawartość fermentora będzie miała 29 st C i dodałem drożdży

Za ciepło. Obstawiam że przynajmniej 10 stopni za ciepło.

 

Quote

mętne też jest jak lager

Lager jest mętny?

 

Na Twoim miejscu poczekałbym jeszcze przed butelkowaniem z 2 tygodnie dla pewności żeby dofermentowało to piwo, obstawiam że będzie bardzo estrowe, rozpuszczalnikowe i alkoholowe. 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Robson911 napisał:

Starałem się robić wszystko zgodnie z załączoną instrukcja

I tu jest pies pogrzebany . 

Raczej poczytaj o procesie fermentacji z wiki na forum , a instrukcję wyrzuć do kosza . Miałeś trochę za wysokie temperatury więc  fermentacja pewno przebiegła szybko .

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Glowa napisał:

3 razy za długo

 

Chyba 14,1 Blg? Albo 1.041 OG?

 

Za ciepło. Obstawiam że przynajmniej 10 stopni za ciepło.

 

Lager jest mętny?

 

Na Twoim miejscu poczekałbym jeszcze przed butelkowaniem z 2 tygodnie dla pewności żeby dofermentowało to piwo, obstawiam że będzie bardzo estrowe, rozpuszczalnikowe i alkoholowe. 

Czyli temperatura brzeczki przed dodaniem drożdży najlepiej w granicach 19 st C ?

 

Odnośnie tych wskazań to już mówię. Wybacz pierwszy raz mam coś takiego w rekach więc będę tłumaczył pewnie dość głupio :D a wiec wskazania miałem na początku kreskę poniżej 40 wiec dlatego napisałem 1,41, dzisiaj zmierzyłem jeszcze raz i wyszło kreskę poniżej 10 wiec dlatego 1,11. 

Byłbym wdzięczny o wytłumaczenie jak korzystać z tego areometru :D 

 

W załączeniu zdjęcie mojego areometru. 

 

Pozdrawiam 

Robert

IMG_20200201_181422370.jpg

Link to comment
Share on other sites

Quote

Czyli temperatura brzeczki przed dodaniem drożdży najlepiej w granicach 19 st C ?

 

Problem z brewkitami jest taki, że dostajesz tam nie wiadomo jakie drożdże. Większość drożdży górnej fermentacji najlepiej jest zadać w temperaturze kilkunastu stopni, np. us-05 ma na opakowaniu napisane idealne temperatury 15-22 stopnie, więc się zadaje blisko niższej granicy i tak zaczyna fermentację. 

 

Na aerometrze masz tam w domyśle 0 przed liczbami 10, 20, 30 itd 

czyli na czarnym kolorze masz 1.010 na czerwonym 1.040 na niebieskim od 1.050-1.090

https://kalkulatorpiwowara.pl/gravity tu możesz przeliczyć to na skalę Blg

 

Czyli na początku miałeś 10.041 czyli ok 10.2 Blg, teraz masz 1.011 czyli ok 2.8 Blg, czyli na ten moment masz odfermentowanie ponad 70%, i cośtam jeszcze drożdże będą powoli dojadać. 

Edited by Glowa
Link to comment
Share on other sites

Zapisujesz źle o rząd wielkości. Idąc od 1.000 będziesz miał:

1.002

1.004

1.006

1.008

1.010 - u Ciebie gruba kreska z napisem 10

Potem prawidłowy zapis wartości z grubych kresek to:

1.020

1.030

itd

 

przykładowe wartość OF i FG dla styli masz tutaj:

https://www.wiki.piwo.org/Zestawienie_stylów_piw_(tabela)

 

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, Glowa napisał:

 

Problem z brewkitami jest taki, że dostajesz tam nie wiadomo jakie drożdże. Większość drożdży górnej fermentacji najlepiej jest zadać w temperaturze kilkunastu stopni, np. us-05 ma na opakowaniu napisane idealne temperatury 15-22 stopnie, więc się zadaje blisko niższej granicy i tak zaczyna fermentację. 

 

Na aerometrze masz tam w domyśle 0 przed liczbami 10, 20, 30 itd 

czyli na czarnym kolorze masz 1.010 na czerwonym 1.040 na niebieskim od 1.050-1.090

https://kalkulatorpiwowara.pl/gravity tu możesz przeliczyć to na skalę Blg

 

Czyli na początku miałeś 10.041 czyli ok 10.2 Blg, teraz masz 1.011 czyli ok 2.8 Blg, czyli na ten moment masz odfermentowanie ponad 70%, i cośtam jeszcze drożdże będą powoli dojadać. 

Oooo! i to jest to czego potrzebowałem. Dzięki ! Reasumując te moje działania z pierwszym piwem, będzie coś z tego ? Czy można to już wylać do zlewu i spróbować wszystkiego na nowo z nowo zdobytą wiedzą i z nowymi składnikami? 

 

Pozdrawiam 

Robert

Link to comment
Share on other sites

A jak nie smakuje to wady zapadają w pamięć i łatwiej później je wyczuć w mniejszych stężeniach. :) Zawsze to jakaś lekcja

Edited by Glowa
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.