Robson911 Posted February 1, 2020 Share Posted February 1, 2020 (edited) Cześć. Jako, że w temacie warzenia piwa jak i na tym forum jestem zupełnie nowy, żeby nie mówić zielony, proszę o wyrozumiałość jeżeli napisałem w złym miejscu. Jaki mam problem, jakie wątpliwości- otóż, w środę wieczorem zacząłem ważyć moje pierwsze piwo z brew-kitu. Starałem się robić wszystko zgodnie z załączoną instrukcja (coopers lager + niechmielony ekstrakt słodowy jasny+ DIY BEER Coopers brewing yeast 7g). Drożdże wrzuciłem na 1,5 h do wody (28stC), do garnka z woda dodałem ekstrakt,. po rozpuszczeniu dodałem zawartość puszki z Lagerem i zagotowałem. Do fermentora zalałem wodę (10L), zawartość garnka i do poziomu 24 L dolałem wody. Po zmierzeniu areometrem wyszło mi 1,41. Zaczekałem aż zawartość fermentora będzie miała 29 st C i dodałem drożdży. Z rana zobaczyłem, że fermentacja idzie w najlepsze: dużo piany, w rurce fermentacyjnej bulgocze aż miło (a nawet mocniej). Po dwóch i pół dnia w rurce nic się już nie dzieje, jednak jak nacisnę na wieko to idzie gaz. Piany brak. Sprawdziłem temperaturę brzeczki - 22 st C, poziom cukru 1,11. Moje pytanie jest następujące- czy wszystko jest w porządku ? Czy czegoś w niewiedzy nie narobiłem ? Bo raczej po dwóch i pół dnia fermentacji piwa z tego nie będzie- chociaż pachnie, smakuje i kolorystycznie wygląda jak piwo, mętne też jest jak lager. Za wszelkie rady i pomoc z góry dzięki! Pozdrawiam Robert Edited February 1, 2020 by Robson911 dirk gently 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted February 1, 2020 Share Posted February 1, 2020 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glowa Posted February 1, 2020 Share Posted February 1, 2020 Quote Drożdże wrzuciłem na 1,5 h do wody (28stC 3 razy za długo Quote Po zmierzeniu areometrem wyszło mi 1,41 Chyba 14,1 Blg? Albo 1.041 OG? Quote Zaczekałem aż zawartość fermentora będzie miała 29 st C i dodałem drożdży Za ciepło. Obstawiam że przynajmniej 10 stopni za ciepło. Quote mętne też jest jak lager Lager jest mętny? Na Twoim miejscu poczekałbym jeszcze przed butelkowaniem z 2 tygodnie dla pewności żeby dofermentowało to piwo, obstawiam że będzie bardzo estrowe, rozpuszczalnikowe i alkoholowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rob7320 Posted February 1, 2020 Share Posted February 1, 2020 Godzinę temu, Robson911 napisał: Starałem się robić wszystko zgodnie z załączoną instrukcja I tu jest pies pogrzebany . Raczej poczytaj o procesie fermentacji z wiki na forum , a instrukcję wyrzuć do kosza . Miałeś trochę za wysokie temperatury więc fermentacja pewno przebiegła szybko . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robson911 Posted February 1, 2020 Author Share Posted February 1, 2020 Godzinę temu, Glowa napisał: 3 razy za długo Chyba 14,1 Blg? Albo 1.041 OG? Za ciepło. Obstawiam że przynajmniej 10 stopni za ciepło. Lager jest mętny? Na Twoim miejscu poczekałbym jeszcze przed butelkowaniem z 2 tygodnie dla pewności żeby dofermentowało to piwo, obstawiam że będzie bardzo estrowe, rozpuszczalnikowe i alkoholowe. Czyli temperatura brzeczki przed dodaniem drożdży najlepiej w granicach 19 st C ? Odnośnie tych wskazań to już mówię. Wybacz pierwszy raz mam coś takiego w rekach więc będę tłumaczył pewnie dość głupio a wiec wskazania miałem na początku kreskę poniżej 40 wiec dlatego napisałem 1,41, dzisiaj zmierzyłem jeszcze raz i wyszło kreskę poniżej 10 wiec dlatego 1,11. Byłbym wdzięczny o wytłumaczenie jak korzystać z tego areometru W załączeniu zdjęcie mojego areometru. Pozdrawiam Robert Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted February 1, 2020 Share Posted February 1, 2020 8 minut temu, Robson911 napisał: Byłbym wdzięczny o wytłumaczenie jak korzystać z tego areometru https://www.wiki.piwo.org/SG Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robson911 Posted February 1, 2020 Author Share Posted February 1, 2020 3 minuty temu, x1d napisał: https://www.wiki.piwo.org/SG sorry źle się wyraziłem, chodziło mi jak czytać areometr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glowa Posted February 1, 2020 Share Posted February 1, 2020 (edited) Quote Czyli temperatura brzeczki przed dodaniem drożdży najlepiej w granicach 19 st C ? Problem z brewkitami jest taki, że dostajesz tam nie wiadomo jakie drożdże. Większość drożdży górnej fermentacji najlepiej jest zadać w temperaturze kilkunastu stopni, np. us-05 ma na opakowaniu napisane idealne temperatury 15-22 stopnie, więc się zadaje blisko niższej granicy i tak zaczyna fermentację. Na aerometrze masz tam w domyśle 0 przed liczbami 10, 20, 30 itd czyli na czarnym kolorze masz 1.010 na czerwonym 1.040 na niebieskim od 1.050-1.090 https://kalkulatorpiwowara.pl/gravity tu możesz przeliczyć to na skalę Blg Czyli na początku miałeś 10.041 czyli ok 10.2 Blg, teraz masz 1.011 czyli ok 2.8 Blg, czyli na ten moment masz odfermentowanie ponad 70%, i cośtam jeszcze drożdże będą powoli dojadać. Edited February 1, 2020 by Glowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 1, 2020 Share Posted February 1, 2020 (edited) Zapisujesz źle o rząd wielkości. Idąc od 1.000 będziesz miał: 1.002 1.004 1.006 1.008 1.010 - u Ciebie gruba kreska z napisem 10 Potem prawidłowy zapis wartości z grubych kresek to: 1.020 1.030 itd przykładowe wartość OF i FG dla styli masz tutaj: https://www.wiki.piwo.org/Zestawienie_stylów_piw_(tabela) Edited February 1, 2020 by wizi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robson911 Posted February 1, 2020 Author Share Posted February 1, 2020 12 minut temu, Glowa napisał: Problem z brewkitami jest taki, że dostajesz tam nie wiadomo jakie drożdże. Większość drożdży górnej fermentacji najlepiej jest zadać w temperaturze kilkunastu stopni, np. us-05 ma na opakowaniu napisane idealne temperatury 15-22 stopnie, więc się zadaje blisko niższej granicy i tak zaczyna fermentację. Na aerometrze masz tam w domyśle 0 przed liczbami 10, 20, 30 itd czyli na czarnym kolorze masz 1.010 na czerwonym 1.040 na niebieskim od 1.050-1.090 https://kalkulatorpiwowara.pl/gravity tu możesz przeliczyć to na skalę Blg Czyli na początku miałeś 10.041 czyli ok 10.2 Blg, teraz masz 1.011 czyli ok 2.8 Blg, czyli na ten moment masz odfermentowanie ponad 70%, i cośtam jeszcze drożdże będą powoli dojadać. Oooo! i to jest to czego potrzebowałem. Dzięki ! Reasumując te moje działania z pierwszym piwem, będzie coś z tego ? Czy można to już wylać do zlewu i spróbować wszystkiego na nowo z nowo zdobytą wiedzą i z nowymi składnikami? Pozdrawiam Robert Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 1, 2020 Share Posted February 1, 2020 Pierwsze prawie zawsze smakuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glowa Posted February 1, 2020 Share Posted February 1, 2020 (edited) A jak nie smakuje to wady zapadają w pamięć i łatwiej później je wyczuć w mniejszych stężeniach. Zawsze to jakaś lekcja Edited February 1, 2020 by Glowa Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted February 1, 2020 Share Posted February 1, 2020 A jak nie smakuje to wady zapadają w pamięć i łatwiej później je wyczuć w mniejszych stężeniach. Zawsze to jakaś lekcjaPierwsze zawsze smakuje A jak usłyszysz syk otwieranej butelki to…… .. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now