Jump to content

Osad w butelce


Sumikk

Recommended Posts

Witam 

Mam pytanie odnośnie osadu w butelce. Robiłem pierwsze piwo z brewkitu wiadomo sporo błędów i wgl, podczas zlewania z nad osadu starałem się nie zaciągnąć zbyt dużo drożdży z dna ale i tak się trochę dostało.

Piwo było trochę mętne, ale gdy zostawiłem w butelkach osad się zsiadł na dnie. Da radę nalać do kufla tak żeby piwo było klarowne. Drugie piwo robiłem ciemne i to samo się stało tylko że podczas przelewania nie wciągnęło żadnych drożdży, mimo to osad się zrobił nie wielki w butelkach. 

Co w wypadku gdy będę robił zwyczajnego pilsa i chciałbym aby piwo było bardzo klarowne i nie było żadnego osadu w butelkach ? Można to jakoś jeszcze filtrować przed nalaniem do butelek ? 

Link to comment
Share on other sites

Czytałem co nieco, chciałem tylko zapytać czy macie jakieś sposoby żeby osadu było mniej i jak wy robicie bo ja butelkowalem dziś dopiero drugą warke i jestem zielony w temacie. A w moim pierwszym piwie osad w niektórych butelkach dochodził do 0,5cm myślałem że macie jakieś sposoby żeby było go mniej 

Link to comment
Share on other sites

Kolega powyzej podsunal Ci wlasciwy trop, ale widze, ze Ci sie nie chce... ?

 

Jesli nie chcesz miec osadu w butelce, to musisz wykombinowac sobie inny sposob nagazowywania, albo pic niegazowane. Refermentacja polega wlasnie na tym, ze pozostale w piwie po fermentacji drozdze, kiedy dostana zarcia, czyli cukru - namnazaja sie i fermentuja ten cukier. A jak sie namnazaja, to...? No? No wlasnie!

 

Milego ? 

Link to comment
Share on other sites

Osad przy refermentacji zawsze będziesz miał, ale jak chcesz mieć idealnie klarowne piwo to da się zrobić stosując mocno flokujący szczep i nie wlewając piwa do szkła do końca tylko zostawiając resztkę z osadem. 

 

Inna sprawa, że jeśli faktycznie masz aż 0.5cm osadu to coś źle robisz. Normalnie jest go może z milimetr. Ja po prostu przelewem z góry do drugiego fermentora rozlewczego z kranikiem starając się zaciągnąć jak najmniej drożdży i tyle. Nawet jeśli trochę się zaciągnie to nie tyle, żeby zrobić 0.5cm osadu. 

Link to comment
Share on other sites

Przed butelkowaniem możesz sklarować piwo trzymając kilka dni w temperaturze kilku stopni, tzw cold  crash,  wtedy mniej drożdży dostanie się do butelek i osad będzie mniejszy.

W przypadku pilsa, o ile to rzeczywiście pils, będziesz i tak trzymał w takiej temperaturze dłuższy czas.

 

Możesz też pomyśleć o kegowaniu i sztucznym nagazowaniu.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.