Jump to content

Cześć!

Sur0wy

Recommended Posts

Siemanko Wszystkim!

Zacząłem się udzielać na forum już jakiś czas temu, ale uświadomiłem sobie, że nie przywitałem się należycie i trzeba to sprostować.

Pierwsze kroki w piwowarstwie stawiałem już ładną chwilę temu - pierwsze piwo z Kolegami uwarzyliśmy w trakcie wakacyjnej przerwy na studiach, a było to (według zdjęć z domowego archiwum) w 2008 roku! A wszystko dzięki bliskiemu sąsiedztwu mojego rodzinnego miasta a siedziby Browamatora - 15 minut jazdy autem i byliśmy z Kolegami zajawieni. Od tego czasu zdarzyło nam się popełniać 2-3 warki w trakcie przerwy od studiów, łącznie pewnie 6 do 7, wszystko z brewkitów - dzisiaj ciężko już ustalić.

Z racji na brak warunków hobby zostało zarzucone do momentu, gdy mój przyjaciel jako pierwszy dorobił się swojego lokum + piwnica w bloku. W tej kooperacji udało nam się wytoczyć pewnie z 5 warek z ekstraktów z chmieleniem + kilka cydrów, całość w roku 2016. Ogólnie dobrze wspominam ten okres, ale dojazd na drugi koniec Krakowa w końcu mnie zniechęcił i tam moja przygoda z piwowarstwem stanęła.

Wszystko zmieniło się, gdy udało mi się wreszcie ogarnąć własny domek i zagospodarować kawałek strychu :) Po 3-letniej przerwie wróciłem w 2019 do piwowarstwa wreszcie pod "własnym szyldem" i bardzo mi z tym dobrze. Na chwilę obecną popełniłem 5 warek pod własnym nazwiskiem.

Na chwilę obecną udało mi się skompletować podstawowy sprzęt + lodówkę fermentacyjną. Ze względu na warunki na chwilę obecną planuję jedynie warzenie z ekstraktów + partial mash, ale być może bliżej końca roku uda mi się zakupić jakiś elektryczny kocioł zacierno-warzelny, który będę mógł zainstalować na strychu i przejść do pełnego zacierania :)