Jump to content

Przypalone dno podczas zacierania

Recommended Posts

Cześć. Używam 65 literowy system HOPCAT'a. Potrzebuję podpowiedzi.

Pierwsze warzenie i klops.  Wyczułem spaleniznę podczas zacieru i po godzinie postanowiłem to  sprawdzić. Okazało się zwęglone i dokończyłem gotowanie w garze ale nie podoba mi się to! Fotka w załączniku. Dlaczego się przypala dno podczas zacierania słodów?  Macie jakieś pomysły jak temu zapobiegać? 

Przychodzi mi do głowy, że może nie mam skalibrowanego termometru w maszynie, co może być spowodowane złym odczytem z wyświetlacza.

Widziałem też fajne rozwiązanie czyli dolny filtr w Brewster Beacon, myślę o zakupie takiego rozwiązania. dostępny tutaj: https://www.thehomebrewery.eu/brewster-beacon-bottom-filter-33cm

WhatsApp Image 2020-02-16 at 17.50.55.jpeg

bottom filter 2.jpg

Dziwna sprawa. Może za bardzo ześrutowany słód i przeszło za dużo przez fałszywe dno? Kolega @lewatywa8 robi na zamówienie siatki do koszy zaciernych, powinno pomóc.

U mnie w GF nigdy się podczas zacierania nic nie przypaliło.

Edited by Wuuu

• 1 month later...

Tak, to był mój błąd! za bardzo odkręciłem zaworek pompy. Ale podstawowym błędem było założenie bazooki, która zatrzymała cyrkulację. Teraz jest już dobrze. To sitko jeśli podwiesi się pod koszem zaciernym to zatrzymuje większe kawałki, które podczas mieszania spadają. Przy delikatnie odkręconej pompie, brzeczka i tak wypłucze mąkę, która osiadła na sicie.  Umieszczone sito wewnątrz kosza bardzo się zapycha więc nie polecam. Dobrze jest się nauczyć dobrze operować pompą i to powinno załatwić sprawę.

Pozdrawiam.