Marcin Dembowski Posted February 16, 2020 Share Posted February 16, 2020 Cześć. Używam 65 literowy system HOPCAT'a. Potrzebuję podpowiedzi. Pierwsze warzenie i klops. Wyczułem spaleniznę podczas zacieru i po godzinie postanowiłem to sprawdzić. Okazało się zwęglone i dokończyłem gotowanie w garze ale nie podoba mi się to! Fotka w załączniku. Dlaczego się przypala dno podczas zacierania słodów? Macie jakieś pomysły jak temu zapobiegać? Przychodzi mi do głowy, że może nie mam skalibrowanego termometru w maszynie, co może być spowodowane złym odczytem z wyświetlacza. Widziałem też fajne rozwiązanie czyli dolny filtr w Brewster Beacon, myślę o zakupie takiego rozwiązania. dostępny tutaj: https://www.thehomebrewery.eu/brewster-beacon-bottom-filter-33cm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wuuu Posted February 16, 2020 Share Posted February 16, 2020 (edited) Dziwna sprawa. Może za bardzo ześrutowany słód i przeszło za dużo przez fałszywe dno? Kolega @lewatywa8 robi na zamówienie siatki do koszy zaciernych, powinno pomóc. U mnie w GF nigdy się podczas zacierania nic nie przypaliło. Edited February 16, 2020 by Wuuu Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted February 16, 2020 Share Posted February 16, 2020 A może pompa za szybko ustawiona i wyschło dno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin Dembowski Posted March 18, 2020 Author Share Posted March 18, 2020 Tak, to był mój błąd! za bardzo odkręciłem zaworek pompy. Ale podstawowym błędem było założenie bazooki, która zatrzymała cyrkulację. Teraz jest już dobrze. To sitko jeśli podwiesi się pod koszem zaciernym to zatrzymuje większe kawałki, które podczas mieszania spadają. Przy delikatnie odkręconej pompie, brzeczka i tak wypłucze mąkę, która osiadła na sicie. Umieszczone sito wewnątrz kosza bardzo się zapycha więc nie polecam. Dobrze jest się nauczyć dobrze operować pompą i to powinno załatwić sprawę. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now