Radek.M Posted March 3, 2020 Share Posted March 3, 2020 Witam. Przymierzam się do uwarzenie smoked scottish ale i nie mam pewności czy dobrze ułożyłem recepturę i tu moja prośba by bardziej doświadczeni zerknęli i skomentowali co zmienić. Pilzneński 4,1 kg Whisky Castle Malting 2 kg Toasted Malt 0,5 kg Cara Pils 0,25 kg Karmelowy 0,20 kg Chocolate malt 0,1 kg Chmielenie: East Kent Goldings 25 g 60 min Perle 20 g na 30 min Drożdże Wyeast Labs Scottish Ale 1728 Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy1856 Posted March 3, 2020 Share Posted March 3, 2020 Jakiej wielkości warka? Jaki ekstrakt początkowy (BLG)? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted March 3, 2020 Share Posted March 3, 2020 ... ile alfakwasów, ile IBU. A z ciekawości: to jest jakiś wymyślony przez ciebie styl? O ile mi wiadomo w Szkocji nie było piw wędzonych, ale jeśli były to chętnie się dowiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek.M Posted March 3, 2020 Author Share Posted March 3, 2020 w planie jest 17 blg 20l, co do ile ibu to celuje w 30, perle 7% East Kent Goldings 4,5% 14 minut temu, dirk gently napisał: ... ile alfakwasów, ile IBU. A z ciekawości: to jest jakiś wymyślony przez ciebie styl? O ile mi wiadomo w Szkocji nie było piw wędzonych, ale jeśli były to chętnie się dowiem. Może nie było albo były wędzone ale niedawno piłem Scottish Ale i tak sobie pomyślałem jak by fajnie smakowało wędzone dlatego postanowiłem je uwarzyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 3, 2020 Share Posted March 3, 2020 Opisy stylów szkockich wspominają o wrażeniu wędzoności ale jednocześnie o nieużywaniu takiego słodu. Może być ciekawe ale niestylowe. Ten słód to light, medium czy heavy? Medium na poziomie 1/3 zasypu jest już całkiem wyraźny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy1856 Posted March 3, 2020 Share Posted March 3, 2020 (edited) Nigdy nie robiłem Scottish Ale'a. To co chcesz uwarzyć ociera się już o Scotch Ale'a, czyli Wee Heavy. Ale w tym przypadku, tak jak napisał kolega @zasada, to bez znaczenia, bo dodając wędzony słód i tak jesteś poza stylem. Powiem tak. Uwielbiam Scotch Ale'a. Robie go 1-2 razy w roku. Parę lat temu też podkusiło mnie, żeby dodać słodu wędzonego. O ile pamiętam, to w zasypie 7kg miałem 1 kg słodu Whisky (niestety nie pamiętam, który dokładnie słód to był). Dla mnie to była porażka. Nie dało się pić tego piwa. Wędzonka zabiła wszystko. Być może po części wynikało to z tego, że przy BLG 22 wszystkie smaki były bardzo skoncentrowane i to potęgowało tę wędzonkę. Może przy 17 BLG nie będzie tak strasznie. Nie wiem. Sugeruję, żebyś zrobił po prostu porządnego, klasycznego Scotch Ale'a. Oprzyj recepturę na dobrym słodzie Pale Ale np. Maris Otter, dodaj odrobinę jakiegoś karmelowego i szczyptę palonego. Przy 7 kg zasypie i odpowiednim gotowaniu brzeczki powinieneś bez problemu uzyskać około 20 BLG i wspaniały, pełny - ale i delikatny karmel. A po paru miesiącach (a może po roku) pojawić się powinna lekka wędzonka. Zacieraj w 66-67 st. Chmiele masz OK. Drożdże też (ja czasami zamiennie stosuję drożdże Danstar Nottingham). Edited March 4, 2020 by andy1856 literówki dirk gently 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now