Kris88 Posted March 5, 2020 Share Posted March 5, 2020 cześć, To mój pierwszy post wiec dajcie trochę taryfy ulgowej Byłem ostatnio z kumplami na piwku i kosztowałem takie oto coś https://www.polskikraft.pl/piwo/pinta-hazy-disco-athens_8807 Urodziło mi się pytane czy da radę w domowych warunkach uzyskać coś podobnego? Jeśli tak to znacie jakiś podobny przepis ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted March 5, 2020 Share Posted March 5, 2020 Nie piłem tego piwa ale się wypowiem Na pierwszy strzał, bez doświadczenia jest to trudne albo nawet bardzo trudne piwo do zrobienia. Jest złożone z wielu etapów w porównaniu do innych standardowych ipek. Wymaga zakwaszenia brzeczki (sour), po uzyskaniu odpowiedniego PH zagotowanie jej i zadanie odpowiednich drożdży. Niektóre z wymienionych dodatków np. kokos jest dość trudnym w piwowarstwie. Wymaga wcześniejszej obróbki w celu pozbycia się tłuszczu. Poćwicz na ipach, później różnych dodatkach na fermentację cichą, poczytaj o zakwaszaniu brzeczki. Przy 350 warce się uda, no może trochę wcześniej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kris88 Posted March 5, 2020 Author Share Posted March 5, 2020 (edited) 5 minut temu, anatom napisał: Nie piłem tego piwa ale się wypowiem Na pierwszy strzał, bez doświadczenia jest to trudne albo nawet bardzo trudne piwo do zrobienia. Jest złożone z wielu etapów w porównaniu do innych standardowych ipek. Wymaga zakwaszenia brzeczki (sour), po uzyskaniu odpowiedniego PH zagotowanie jej i zadanie odpowiednich drożdży. Niektóre z wymienionych dodatków np. kokos jest dość trudnym w piwowarstwie. Wymaga wcześniejszej obróbki w celu pozbycia się tłuszczu. Poćwicz na ipach, później różnych dodatkach na fermentację cichą, poczytaj o zakwaszaniu brzeczki. Przy 350 warce się uda, no może trochę wcześniej Ok dzieki za info ale bedę drążyć dalej znajdę gdzieś na forum przykładowo jakiś przepis ( niech będzie wspomniana ipa) która jest podobna do jakieś sklepowej tak abym mogl sobie kupić w sklepie buteleczkę i sprawdzić czy w ogolę będzie mi smakować, pytam bo chyba nie jestem zwolennikiem takich zwykłych ip w sklepie wspomniana z linka mi nadzwyczaj smakowała Edited March 5, 2020 by Kris88 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sredstvom Posted March 5, 2020 Share Posted March 5, 2020 Polecam zaczac od tych przepisow: https://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted March 5, 2020 Share Posted March 5, 2020 To trochę inne piwo, ale podobny klimat i w miarę proste do zrobienia. Polecam. http://blog.homebrewing.pl/category/piwne-style/neipavermontt-ipa/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kris88 Posted March 5, 2020 Author Share Posted March 5, 2020 6 godzin temu, sredstvom napisał: Polecam zaczac od tych przepisow: https://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury jest tam coś podobnego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted March 6, 2020 Share Posted March 6, 2020 12 godzin temu, Kris88 napisał: jest tam coś podobnego? a sprawdziłeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kris88 Posted March 6, 2020 Author Share Posted March 6, 2020 Godzinę temu, majlosz napisał: a sprawdziłeś? New England IPA/Vermont IPA nie widzę a za słaby jestem jestem aby stwierdzić czy / jaki styl jest podobny:( Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted March 6, 2020 Share Posted March 6, 2020 2 godziny temu, Kris88 napisał: New England IPA/Vermont IPA nie widzę a za słaby jestem jestem aby stwierdzić czy / jaki styl jest podobny:( Kilka postów wyżej masz linka do sprawdzonej receptury na NE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now