Rageofhonor Posted March 5, 2020 Share Posted March 5, 2020 Kupiłem w Biedronce sok jabłkowy tłoczony. Niestety w składzie oprócz soku jest też witamina C jako przeciwutleniacz (120 mg/l). Obawiam się że może to negatywnie wpłynąć na proces fermentacji. Chcę użyć drożdży Spirit Ferm French Cider. Czy ktoś już robił taką fermentację? Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted March 5, 2020 Share Posted March 5, 2020 Nie. Fermentacja będzie normalna. Ale lepiej wypij sok i kup bez witaminy C Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rageofhonor Posted March 5, 2020 Author Share Posted March 5, 2020 9 litrów soku. Będzie ciężko. Dlaczego taka rada? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MINIAK Posted March 5, 2020 Share Posted March 5, 2020 Nie wiem czemu W ilościach spożywczych to nie ma wpływu na fermentację. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted March 5, 2020 Share Posted March 5, 2020 9 litrów soku. Będzie ciężko. Dlaczego taka rada?Ta witamina C mi nie posmakowała. Taka sztuczna jakaś. Zobaczymy latem jak będzie smakować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rageofhonor Posted March 5, 2020 Author Share Posted March 5, 2020 Już się zaczynam bać. Bo mam dosyć wrażliwy smak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted March 5, 2020 Share Posted March 5, 2020 Piłem nie nagazowane prosto z fermentora. Skrzywiłem się od tej witaminy C. We wcześniejszych cydrach tego nie miałem. Zobaczymy jak się nagazuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted March 6, 2020 Share Posted March 6, 2020 Może witamina C ograniczy utlenienie piwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted March 6, 2020 Share Posted March 6, 2020 Nie wiem jak to jest w cydrach, ale w ipach dodaje się witamine C, aby dłużej piwo było świeże. I miało dłużej zajebisty aromat Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now