groszeq Posted March 6, 2020 Share Posted March 6, 2020 Cześć, Czy ma ktoś doświadczenia z lodówką termoelektryczną (ogniwa Peltiera)? Mam za mało miejsca na lodówkę podblatową. Do małych modeli ( hotelowe, minibary) z agregatem nie mieszczą się fermentory. Absorpcyjne są trudno dostępne i drogie. Przeszukałem internety i jedyną opcją zdaje się być chłodziarka z Peltierem, np. Electro-Line BC42 http://www.nokaut.pl/lodowki/electroline-bc42.html Różne są opinie i już nie wiem co myśleć. Myślę raczej o górniakach, ale lagera też bym chciał w końcu zrobić. Dzięki gorszeq Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted March 6, 2020 Share Posted March 6, 2020 Jaki fetmentor chcesz tam włożyć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
groszeq Posted March 6, 2020 Author Share Posted March 6, 2020 Taki standardowy 30l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrmrooz Posted March 6, 2020 Share Posted March 6, 2020 Nie wiem jak ten konkretny model, ale generalnie takie lodówki obniżają temp do ok 10-15* poniżej temp otoczenia. Przy 20 w pomieszczeniu będzie ci ciężko zejść dużo poniżej 10. Miałem pudło styropianowe, a w 'drzwiczkach' pokrywę od lodówki turystycznej. 10 poniżej otoczenia to był maks i cały czas chodziło. Cold crash był wyzwaniem. Zobacz zamrażarkę Privileg, można czasami gdzieś używane dostać, to jest kostka ok 50x50x50, wiadro 15L z Castoramy wchodzi. Sprawdź też dokładne wymiary w środku jakie ma ta lodówka z linku. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted March 6, 2020 Share Posted March 6, 2020 Taki standardowy 30l.Niestety nie zmieści się. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MalyPL Posted March 6, 2020 Share Posted March 6, 2020 (edited) Z taką malutką lodówką to tylko piwo w butelkach schłodzisz. Ja mam TAKĄ lodówkę i wchodzi do niej tylko albo aż szklany balon na 26 litrów (taki z szelkami). Żeby zamknąć lodówkę zdemontowałem drzwi i zastosowałem styropian. Nie wchodzi standardowy fermentator plastikowy. Można ją dostać dużo taniej używaną. Ja kupiłem uszkodzoną i wymieniłem tylko ogniwo bo było uszkodzone. Jeżeli chodzi o wydajność to ma duży radiator od strony ciepłej z wentylatorami i daje radę. Edited March 6, 2020 by MalyPL Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawencjusz Posted March 9, 2020 Share Posted March 9, 2020 (edited) Ja kiedyś kupiłem coś takiego https://pl.aliexpress.com/item/32945863646.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.2c2d3f70lr2qtz&algo_pvid=60b17f61-e643-4007-9dc9-e1536f5da4b2&algo_expid=60b17f61-e643-4007-9dc9-e1536f5da4b2-8&btsid=0b0a050115837520445581656e8cb0&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_ Chciałem to wykorzystać do chłodzenia skrzyni styropianowej. Zależało mi aby utrzymać temp. w granicach 16-17C przy 20-21C na zew. Skrzynia była skrojona pod fermentor 30L, w środku dodatkowo wyłożona była matą termoizolacyjną, wszystkie ściany oraz pokrywa. Zaczynając fermentację wkładałem tam dwa zamrożone, 2L, pety co szybko schładzało mi powietrze w skrzyni do oczekiwanej temp., a ów ogniwa miały mi to tylko utrzymać. We wiadrze z brzeczką zanurzony był termometr podłączony do sterownika. Ten miał uruchamia ogniwa gdyby temp brzeczki wzrosła do ustalonej na sterowniku. Generalnie nie zdało egzaminu, na początku te ogniwa musiały zbyt długo chodzić, a wydajność tego jest zbyt mała, żeby ujarzmić rozbuchane drożdże. Wróciłem do klasycznej lodówki podłączonej do sterownika Edited March 9, 2020 by pawencjusz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now