Igorrodz Posted March 7, 2020 Share Posted March 7, 2020 (edited) Cześć Proszę o ocenę mojej receptury dla White IPA. Warka 15l (limitowany jestem garnkiem 25l, no chyba że ktoś mi zaproponuje podwójne zacieranie to wtedy nawet Imperial White IPA mogła by być ). A wiec po kolei: Zasyp- Pilzneński 2kg Pszeniczny 1kg Pszenica prażona 0.5kg Płatki pszenne 1kg Carmel Pils 0.25kg Chmielenie- Chinook 11% - 30g 60'; Lemon drop 4.6% + Cascade 7.1% po 20g na 10'; Lemon drop + Cascade po 20g na 5'; Lemon drop + Cascade po 20g na flameout; Lemon drop + Cascade po 40g na cichą na 4 dni. Zacieranie- 68°C 60' / 76°C 10' Dodatki- Suszona skórka cytryny 20g + kolendra 20g na 10'; Dwie garści łuski ryżowej do zacierania; whirfloc T pół tabletki na 10'; gips 10g razem z płatkami i ziarnami pszenicy już do kleikowania. Myślałem nad zastąpieniem pszenicy prażonej płatkami lub odwrotnie a podczas chmielenia nad przesunięciem dawki chmielu z 10' na wcześniejsze 20', kolejnej dawki z 5' na 10' a także nad wyrzuceniem skórek w niebyt. Fermentować zamierzam gęstwą US-05; myślałem jeszcze nad FM23 ale w TB nie mają, może w takim razie FM20? Które dałyby lepszy efekt? Co uważacie? Edited March 7, 2020 by Igorrodz Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted March 7, 2020 Share Posted March 7, 2020 Prażona pszenica? Może chodzi o niesłodowaną bo wyjdzie black ipa i to ze sporą palonością. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaniczDoBrewdziej Posted March 7, 2020 Share Posted March 7, 2020 Moim zdaniem: pszenica prażona odpada jak ma być White , chyba że rzeczywiście chodziło Ci o niesłodowaną, whirlfloc niepotrzebny, no i pierwszą przerwę zrobiłbym w 2-3 stopnie niższej temperaturze. Do White IPA wybierz drożdże do Witbiera, nie US-05. FM23 nie używałem, FM20 dla mnie ok. Reszta wygląda w porządku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted March 7, 2020 Share Posted March 7, 2020 47 minut temu, anatom napisał: Prażona pszenica? Może chodzi o niesłodowaną bo wyjdzie black ipa i to ze sporą palonością. Jak ma wyjsc black ipa z prażonej pszenicy o barwie 5 EBC? Teraz, PaniczDoBrewdziej napisał: Moim zdaniem: pszenica prażona odpada jak ma być White Jak wyżej. Chyba pomyliliście prażoną pszenicę z paloną. Polecam wujka Google. Co do przepisu to ok, oprócz drożdży. Igorrodz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted March 7, 2020 Author Share Posted March 7, 2020 Dzięki, torrified wheat wykreślona, zamiast tego dodatkowe pół kilo płatków pszenicznych. 3 godziny temu, wizi napisał: Co do przepisu to ok, oprócz drożdży. Masz na myśli US-05, FM20 czy FM23? CO w takim razie proponujesz? I co z chmieleniem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted March 7, 2020 Share Posted March 7, 2020 5 godzin temu, wizi napisał: Jak ma wyjsc black ipa z prażonej pszenicy o barwie 5 EBC? Takiej nie spotkałem. Natomiast wiem że bywają takie które mają 1400 EBC. Skąd ja man wiedzieć która autor miał na myśli? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pabllo_Lodz Posted March 7, 2020 Share Posted March 7, 2020 Polecam chmielenie z tej receptury: Dopasuj sobie tylko zasyp żebyś miał wersję jasną. Ja dążyłem do uzyskania 49 ibu i chmiele dałem na 60 a resztę na 0 plus chmielenie na zimno. Nawet jak moja Żona nie lubi mocno chmielonych piw to jej smakuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted March 7, 2020 Share Posted March 7, 2020 5 godzin temu, anatom napisał: Takiej nie spotkałem. Natomiast wiem że bywają takie które mają 1400 EBC. Skąd ja man wiedzieć która autor miał na myśli? Prażona a palona to 2 różne surowce: https://twojbrowar.pl/pl/pszeniczne/435-prazona-pszenica-torrified-wheat.html https://twojbrowar.pl/pl/specjalne/762-palone-ziarna-pszenicy.html Choć przyznam, że na początku też mi się myliły :-) 7 godzin temu, Igorrodz napisał: Masz na myśli US-05, FM20 czy FM23? CO w takim razie proponujesz? I co z chmieleniem? Miałem na myśli us-05, nie nadają się, bo to neutralny szczep. Do White IPA powinieneś użyć drożdży do Witbiera. FM23 powinny się dobrze sprawdzić. Chmielenie jest OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted March 7, 2020 Share Posted March 7, 2020 24 minuty temu, wizi napisał: Prażona a palona to 2 różne surowce: https://twojbrowar.pl/pl/pszeniczne/435-prazona-pszenica-torrified-wheat.html https://twojbrowar.pl/pl/specjalne/762-palone-ziarna-pszenicy.html Choć przyznam, że na początku też mi się myliły ? Myślałem że w recepturze jest prażona pszenica w takim rozumieniu jak z oferty Viking Malt która ma 1000ebc i jest tym co Ty nazywasz palona https://browamator.pl/prazone-ziarna-pszenicy-dmg-strzegom-1-kg,3,1,2736 Jest trochę zamieszania bo mamy prażona pszenica w sensie torrified wheat, prażona pszenica w sensie palona jak z Vikinga i po prostu palona. Hasło torrified wheat już mi więcej mówi? Igorrodz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted March 9, 2020 Author Share Posted March 9, 2020 W dniu 7.03.2020 o 19:42, wizi napisał: Miałem na myśli us-05, nie nadają się, bo to neutralny szczep. A co, jeśli zamiast drożdży belgijskich dodam neutralne? Będę miał wtedy po prostu amerykańskie IPA, nieprawdaż? W dniu 7.03.2020 o 19:42, wizi napisał: Do White IPA powinieneś użyć drożdży do Witbiera. FM23 powinny się dobrze sprawdzić. Właśnie nie wiem, czy nie lepiej FM20, spójrz na to: Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted March 9, 2020 Share Posted March 9, 2020 7 godzin temu, Igorrodz napisał: A co, jeśli zamiast drożdży belgijskich dodam neutralne? Będę miał wtedy po prostu amerykańskie IPA, nieprawdaż? Bardziej pszeniczną IPA z dodatkami ? 7 godzin temu, Igorrodz napisał: Właśnie nie wiem, czy nie lepiej FM20, spójrz na to: Przeczytałem. Mnie to bardziej przekonuje do FM23 ? Igorrodz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted March 11, 2020 Author Share Posted March 11, 2020 (edited) W dniu 9.03.2020 o 20:53, wizi napisał: Przeczytałem. Mnie to bardziej przekonuje do FM23 ? A czy drożdże suche też sie nadadzą? Safale T-58 bądź S-33 albo nawet Gozdawa Belgian Fruit & Spicy? (edit) Co się dzieje? Drożdże FM praktycznie wszędzie niedostępne lub słabo dostępne, FM23 to już w ogóle nigdzie nie widzę... ? Edited March 11, 2020 by Igorrodz Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted March 11, 2020 Share Posted March 11, 2020 3 godziny temu, Igorrodz napisał: A czy drożdże suche też sie nadadzą? Tak, ale wybierałbym raczej: Safale K-97 Brewferm Blanche Gozdawa Classic Belgian Witbier Igorrodz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now