Skocz do zawartości

Czy brzeczka musi być gotowana?


Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy raz warzyłem w ,,worku" z zacieraniem na ,,lenia". Z warzenia wyszło mi 15 l brzeczki a gar do gotowania mam tylko na 12 l. Więc te 12l gotowałem 60 min z chmielem a pozostałe ok 2-3 litry dolałem poprostu do wiadra. Czy może to mieć jakiś negatywny wpływ na piwo ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok, ale poza wybiciem ,, mikrobów" brak gotowania ma jakieś znaczenie ? Smakowe ?
Raczej chodzi o to, aby nie było żadnych drobnoustrojów (bakterii, grzybów), które chętnie zaopiekują się słodką brzęczką. Wtedy dodasz do niej drożdże i będziesz miał pewność, że całość fermentuje tak, jak sobie tego życzysz. Ten sposób, który zastosowałeś, to proszenie się o kłopoty.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja piw z brewkitów w ogóle nie gotuję. Wkładam puszkę do garnka z gorącą wodą aby się nieco rozrzedziła zawartość, przelewam do wysterylizowanego fermentora, zalewam zimną wodą, napowietrzam i dodaję drożdże. Jeżeli dodaję ekstrakt słodowy, to tak samo.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.