Jump to content

Temperatura fermentacji


Recommended Posts

Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy post, chociaż z wiedzy zawartej na forach korzystam już od jakiegoś czasu.

Mam takie pytanie popełniłem w tym tygodniu dwie warki, pszeniczne i milk stouta. Obydwie fermentują sobie w osobnych stropianowych pudłach. Pszeniczne od wtorku a stout od czwartku. W pszenicznym temperatura już się uregulowała na poziomie 18.5 stopni(temp w czasie burzliwej wachała się w granicach 19-20 stopni) natomiast stouta dochładzam zamrożonymi pętami żeby było 19-20 stopni, liczę że do jutra temp mi się ustabilizuje. I tu dochodzimy do sedna sprawy, czy nic im się nie stanie jak zostawię je w tych 18-19 stopniach na trzy tygodnie? Niestety muszę wyjechać do pracy. Z góry dziękuję za pomoc. 

Dodam tylko że w pomieszczeniu mam temp w granicy 20 stopni.

 

IMG_20200306_142733910.jpg

Edited by Behemoth
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, Behemoth napisał:

Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy post, chociaż z wiedzy zawartej na forach korzystam już od jakiegoś czasu.

Mam takie pytanie popełniłem w tym tygodniu dwie warki, pszeniczne i milk stouta. Obydwie fermentują sobie w osobnych stropianowych pudłach. Pszeniczne od wtorku a stout od czwartku. W pszenicznym temperatura już się uregulowała na poziomie 18.5 stopni(temp w czasie burzliwej wachała się w granicach 19-20 stopni) natomiast stouta dochładzam zamrożonymi pętami żeby było 19-20 stopni, liczę że do jutra temp mi się ustabilizuje. I tu dochodzimy do sedna sprawy, czy nic im się nie stanie jak zostawię je w tych 18-19 stopniach na trzy tygodnie? Niestety muszę wyjechać do pracy. Z góry dziękuję za pomoc. 

Dodam tylko że w pomieszczeniu mam temp w granicy 20 stopni.

 

 

Zależy, jakich drożdży użyłeś - ale dla większości w tych stylach będzie ok.

Przez 3 tygodnie temperatura spokojnie ustali się na te 20°.

Link to comment
Share on other sites

Podłącze się do tematu.

Jak długo wg Państwa można trzymać piwo nad drożdżami po zakończeniu fermentacji? Niestety musiałem wyjechać , a Porter sobie stoi.

Obawiam się mocnych drożdżowych posmaków w późniejszym już gotowym piwie.

Przewiduję koniec fermentacji za tydzień, max za dwa bazując na wcześniejszych doświadczeniach.  Oznacza to, że piwo przeleży  2 tygodnie do 3 nad drożdżami. 

Mieliście może podobne przypadki? Niby nic z tym i tak nie zrobię, więc dowiem się niestety efektu tak czy siak. 

Jednak bardzo zżera mnie ciekawość i stąd moje pytanie o zdanie bardziej doświadczonych :)

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Levittoux napisał:

Podłącze się do tematu.

Jak długo wg Państwa można trzymać piwo nad drożdżami po zakończeniu fermentacji? Niestety musiałem wyjechać , a Porter sobie stoi.

Obawiam się mocnych drożdżowych posmaków w późniejszym już gotowym piwie.

Przewiduję koniec fermentacji za tydzień, max za dwa bazując na wcześniejszych doświadczeniach.  Oznacza to, że piwo przeleży  2 tygodnie do 3 nad drożdżami. 

Mieliście może podobne przypadki? Niby nic z tym i tak nie zrobię, więc dowiem się niestety efektu tak czy siak. 

Jednak bardzo zżera mnie ciekawość i stąd moje pytanie o zdanie bardziej doświadczonych :)

Właśnie tyle powinno fermentować, albo i dłużej.

Link to comment
Share on other sites

Chodziło mi, że po skończonej fermentacji piwo będzie dalej nad osadem drożdżowym przez 2-3 tygodnie :) miesiąc fermentacji  ---> 2,3 tyg nad drożdżami

Link to comment
Share on other sites

57 minut temu, Levittoux napisał:

Chodziło mi, że po skończonej fermentacji piwo będzie dalej nad osadem drożdżowym przez 2-3 tygodnie :) miesiąc fermentacji  ---> 2,3 tyg nad drożdżami

Nie powinno być żadnego problemu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.