Paweł Wilczyński Posted March 9, 2020 Share Posted March 9, 2020 (edited) Cześć wszystkim! Warzę od lutego 2017 roku i choć 200 warka pykła w tym roku to poza brewnessem, gdzie mam przepisy, brakuje mi miejsca, w którym miałbym wszystko elegancko spisane i jednocześnie wystawione na ewentualną dyskusję Myślę, że moje przepisy i realizacje bywały słabe, ale część uważam za naprawdę godną inspiracji. Lubię eksperymentować z dziwnymi dodatkami czy celowo przesadzić z jakimś surowcem, co wydaje mi się, że też może być przydatną nauką dla innych piwowarów. Poniżej pojawi się pełna lista piw, które uwarzyłem (z adnotacjami czy coś gdzieś zdobyły). W wątku będę opisywał możliwie szczegółowo warki warzone od teraz, ale chciałbym też skrótowo, choć podając pełne przepisy, odnieść się do starych warek, które będę stopniowo postował w formule po 5 na 1 post. Najbliższe warki: 1. Ale a'la koźlak z brewkitu 2. Brown Ale z brewkitu 3. Bitter z brewkitu 4. Pszeniczny saison 5. Bitter z chili i zielem angielskim 6. Grodziskie (8 miejsce na Grodziskim KPD 2017) 7. Russian Imperial Stout (3 wersje - czysta, płatki dębowe długo, płatki dębowe krótko) + wysłodzinowy Dry Stout 8. Witbier 9. Saison 10. Grodziskie 11. Grodziskie z miętą i trawą cytrynową 12. Hefeweizen (2 wersje - różne drożdże) + coś a'la petite (belgijskie piwo stołowe) 13. Dunkelweizen 14. Kveik Mint Stout 15. Foreign Extra Stout 16. Smoked Foreign Extra Stout 17. Peated Foreign Extra Stout 18. Mint APA 19. Tropical American Wheat z marakują, mango, guawą i papają 20. American Wheat 21. American Stout 22. Iunga SH Polish Pale Ale 23. Ciemne Grodziskie z suską sechlońską 24. Milk Stout (3 wersje - czyste, wiśnia, czarna porzeczka) 25. Belgian IPA 26. Belgian Blond 27. Berliner Weisse (2 wersje - wiśnia, figi) 28. New England IPA 29. Albae Cerevisiae 30. Special Bitter 31. New England IPA (2 wersje - różne chmielenia) 32. Smoked&Peated Foreign Extra Stout 33. Grodziskie (3 wersje - czysta, kveik, Citra&Sencha) 34. Irish Red Ale 35. Saison (3 wersje - różne drożdże, bretty) 36. Oatmeal Stout (4 wersje - czysta, z laktozą, z kawą, z kawą i laktozą) 37. Mosaic SH West Coast IPA 38. Albae Cerevisiae 39. Raspberry&Black Currant Milk Stout 40. American Weizen (2 wersje - różne drożdże) 41. Double Chocolate Stout 42. Enigma SH Hoppy Sour Ale 43. VM Pale Ale SM Ale 44. Hefeweizen (2 wersje - różne drożdże) 45. American Lager 46. Gose 47. Lambic (2 wersje) 48. Saison 49. Pizza Ale 50. Cherry Red Flanders Ale [TODO] 245. Brett Grodziskie. 246. Tripel. 247. American Brett Ale. 248. Schwarzbier (połowa na górniakach, połowa na lagerowych) - warka "w razie czego" na półfinał Poznańskich Bitew Piwnych 2020. 249. Saison. 250. Sabro SH Black IPA. 251. German Pils. 252. Session IPA. [TODO] Edited December 10, 2020 by Paweł Wilczyński Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 9, 2020 Share Posted March 9, 2020 37 minut temu, Paweł Wilczyński napisał: "Schwarzbier" na górniakach Bardzo dobry kierunek. Jestem jego fanem. Jakie grzybki zaangażowałeś do pracy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Wilczyński Posted March 10, 2020 Author Share Posted March 10, 2020 17 hours ago, zasada said: Bardzo dobry kierunek. Jestem jego fanem. Jakie grzybki zaangażowałeś do pracy? Dzięki za opinię Póki co żadne - będę warzył w piątek. Jeśli chodzi o drożdże to myślałem długo, że zrobię to na jakimś szczepie do Koelscha, ale zgodnie z sugestiami piwowarów, którzy mają świetnie obcykane Danstar Nottinghamy (ja jedynie kilka warek i traktowałem je jako alternatywę dla US-05) przefermentuję to na nich w 14-15 stopniach Celsjusza. Właściwie delikatnie wyczuwalne estry by mnie nie bolały. Chciałbym jedynie mieć wyeksponowany profil słodowy podobnie jak to by wyglądało przy lagerach, a przy okazji sprawdzić jakieś nowe podejście, bo na innych górniakach niż FM42 chyba poniżej 15 stopni Celsjusza nic nie fermentowałem Masz jeszcze jakieś sugestie co do tak robionej warki? Zerknę sobie wieczorem na Twoje zapiski, bo po tym co piszesz zakładam, że już bawiłeś się w ten sposób. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 10, 2020 Share Posted March 10, 2020 Raz robiłem na Notkach, raz na US05. Wyszły porównywalnie neutralne. Na MJ79 piwo się zakaziło. Kierunek zasyp schwarz/ tmave na drożdżach altbier/kolsz próbowałem z Gozdawą i tu ciekawie: najpierw długo się układało, po 8 miesiącach kilka butelek świetnych, ale ostatnie 3 miałem z gejzerami. Mam nadzieję, że to wina niedomycia a nie infy. Paweł Wilczyński 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Wilczyński Posted March 10, 2020 Author Share Posted March 10, 2020 23 minutes ago, zasada said: Raz robiłem na Notkach, raz na US05. Wyszły porównywalnie neutralne. Na MJ79 piwo się zakaziło. Kierunek zasyp schwarz/ tmave na drożdżach altbier/kolsz próbowałem z Gozdawą i tu ciekawie: najpierw długo się układało, po 8 miesiącach kilka butelek świetnych, ale ostatnie 3 miałem z gejzerami. Mam nadzieję, że to wina niedomycia a nie infy. Ok, dzięki za spostrzeżenia. Wezmę pod uwagę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Wilczyński Posted December 10, 2020 Author Share Posted December 10, 2020 Dobra, czas się zabrać za uporządkowanie starych warek - powinno się pojawiać ok. 50-70 opisów warek tygodniowo aż dobrnę do aktualnych :) Będzie w nich na pewno sporo uproszczeń wynikających z luk w notatkach/pamięci. #001 Pseudokoźlak na górniakach (brewkit) Nazwa: Hałabała Data warzenia: 11.02.2017 Data rozlewu: 23.02.2017(?) Ilość: 20L Zakładane parametry: 12 BLG -> 1,5 BLG = 5,7% ABV Sprawdzone parametry: j. w. IBU: 16 IBU według nie wiem czego Zasyp Puszka Black Rock Bock 1,7 kg BA Brew Kit PLUS 1 kg (zmieszana 50/50 glukoza z ekstraktem słodowym) Fermentacja Drożdże no-name dołączone do brewkitu, fermentacja w losowych temperaturach powyżej 25 stopni Celsjusza. Butelkowanie Zabutelkowane w butelki 0,5L z dodatkiem 2g glukozy na każdą butelkę (1.85 CO2). Komentarz do warki: Warzone z kompanem Maciejem T. Wszystkie możliwe błędy nowicjusza zostały popełnione - za słabe schłodzenie (do ok. 30 stopni), zbyt wysoka temperatura fermentacji (najcieplejszy pokój w domu), zbyt krótka fermentacja (ok. 12 dni). Ze sterylnością jeszcze ok. Komentarz do piwa: Piwo wyszło zadowalająco jak na pierwsze, choć było wodniste, estrowe i diacetylowe, pewnie też aldehydowe, ale człowiek nie wiedział wtedy co to jest O dziwo pomimo krótkiej fermentacji, nie było problemów z przegazowaniem. #002 Brown Ale (brewkit) Nazwa: Grzegorz Braun Data warzenia: 11.02.2017 Data rozlewu: 23.02.2017(?) Ilość: 20L Zakładane parametry: 12 BLG -> 1,5 BLG = 5,7% ABV Sprawdzone parametry: j. w. IBU: 16 IBU według nie wiem czego Zasyp Paczka Mangrove's Jacks Rustic Brown Ale 1,8 kg BA Brew Kit PLUS 1 kg (zmieszana 50/50 glukoza z ekstraktem słodowym) Chmielenie 12g Challenger (UK) herbatki chmielowej (gotowanej kilkanaście minut) na rozlew Drożdże Drożdże no-name dołączone do brewkitu, fermentacja w losowych temperaturach powyżej 25 stopni Celsjusza Butelkowanie Zabutelkowane w butelki 0,5L z dodatkiem 2g glukozy na każdą butelkę (1.85 CO2). Komentarz do warki: Warzone z kompanem Maciejem T. Dokładnie jak w piwie #001 Na plus zabawa z herbatką chmielową. Komentarz do piwa: Przefermentowane z dużym aldehydem który z czasem ułożył się w butelkach i dał całkiem pijalne, karmelowo-maślane (czyli pewnie diacetyl ) piwo. #003 Bitter (brewkit) Nazwa: Justin Bitter Data warzenia: 26.02.2017 Data rozlewu: 16.03.2017 Ilość: 20L Zakładane parametry: 10 BLG -> 2 BLG = 4,2% ABV Sprawdzone parametry: j. w. IBU: ? Zasyp Puszka Finlandia Bitter 1,5 kg BA Brew Kit PLUS 1 kg (zmieszana 50/50 glukoza z ekstraktem słodowym) Chmielenie Warka 20L chmielona na goryczkę przez 60 minut Challengerem 18g 3L dostały 17g Lubelskiego na zimno na tydzień 3L dostały 8g Lubelskiego na zimno + dziwne przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie) w losowych ilościach na tydzień 12g Challenger (UK) herbatki chmielowej (gotowanej kilkanaście minut) na rozlew Drożdże Drożdże no-name dołączone do brewkitu, fermentacja w losowych temperaturach powyżej 20 stopni Celsjusza Butelkowanie Zabutelkowane w butelki 0,5L z dodatkiem 2g glukozy na każdą butelkę (1.85 CO2). Komentarz do warki: Warzone z kompanem Maciejem T. Nazwa mocno inspirowana nazwami browaru Hopium, którego kilka piw w tamtym czasie wypiłem. Sama warka lepiej niż poprzednie - wnioski wyciągnięte. Dłuższa fermentacja, lepiej przeprowadzona. Trochę zabaw z chmieleniem i dodatkami. Lubelski na zimno w 3 warce. Z perspektywy czasu szanuję xD Komentarz do piwa: Raczej średniak, bo nie zapamiętałem niczego szczególnego Natomiast goryczka i aromat chmielowy konkretniejsze niż w poprzednich brewkitowych. Wersja z przyprawami niepijalna. #004 Pszeniczny saison Nazwa: Pszeniczny Osiłek Data warzenia: 01.04.2017 Data rozlewu: 15.04.2017(!) Ilość: 20L Zakładane parametry: 16 BLG -> 0,8 BLG = 8,4% ABV Sprawdzone parametry: j. w. IBU: 26 IBU Przepis: https://brewness.com/pl/recipe/warka-004-pszeniczny-saison/view Zasyp ("z pamięci", wzorowana na zasypie z pszenicy z https://wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_"Biela_Vrana"_Andrzej_Jendrzejski_(Jejski)) Optima Pale ale 3 kg Optima Pszeniczny 3 kg Optima Karmelowy 600 EBC 0,2 kg Zacieranie 67 stopni Celsjusza - 60 minut 76 stopni Celsjusza - 10 minut Chmielenie 20g Magnum (13,5% alfa) na 60 minut Fermentacja Mangrove Jack's Belgian Ale M27 (cała saszetka, uwodniona), fermentacja w losowych temperaturach pokojowych (20-24 stopnie Celsjusza) Butelkowanie Zabutelkowane na jakieś... 4 VV CO2, bo sypane miarką wyskalowaną na butelki różnej wielkości i doszło do małej pomyłki Komentarz do warki: Warzone z kompanem Michałem S. A samo piwo? Było nagazowane i wypite dużo szybciej niż powinno. Zabutelkowane w teorii dofermentowane (choć rozlew zdecydowanie za szybko), ale ze zbyt dużą ilością cukru. Ekspresowo rozpite z rodziną Warte odnotowania, że to pierwsze piwo warzone z zacieraniem (poszło ok, choć trochę za mało wysłodziliśmy) i pierwsze po którym zbierałem gęstwę (użytą potem w #009). Komentarz do piwa: Smakowo spoko, zaskakująco dużo belgijskich aromatów jak na suchary, po których niczego fajnego się nie spodziewałem. #005 Bitter z chili i zielem angielskim Nazwa: De'Tranion's Baalor Ale Data warzenia: 14.04.2017 Data rozlewu: 28.04.2017(!) Ilość: 24L Zakładane parametry: 11 BLG -> 3 BLG = 4,3% ABV Sprawdzone parametry: j. w. IBU: 23 IBU Zasyp Optima Pale ale 4,3 kg Optima Karmelowy 150 EBC 0,45 kg Zacieranie 67 stopni Celsjusza - 60 minut 76 stopni Celsjusza - 10 minut Chmielenie 40g Fuggles (4,5% alfa) na 60 minut 15g Fuggles (4,5% alfa) na 15 minut Dodatki 19g suszonego chili i 19 ziarenek ziela angielskiego na 15 minut gotowania Fermentacja Fermentis Safale US-05 (cała saszetka, uwodniona), fermentacja w losowych temperaturach ok. 18-20 stopni Celsjusza Butelkowanie Zabutelkowane w butelki 0,5L z dodatkiem 2g glukozy na każdą butelkę (1.85 CO2) Komentarz do warki: Piwo inspirowane przedmiotem z gry mojego dzieciństwa - Baldur's Gate. Przy czym dodatki są podyktowane dość kiepsko przetłumaczoną transkrypcją questa - piwo powinno zawierać pieprz, a nie chili Miało być to old ale, ale wysłodziłem "na oko" zdecydowanie za dużo, wydajność też była bez szału i wyszedł bitter. Warka rozkrętkowa dla drożdży na potrzeby RISa i dry stouta (warka #007). Za krótko fermentowane, stąd srogi przegaz po kilku tygodniach refermentacji. Komentarz do piwa: Piwo na świeżo totalnie niepijalne - ostrość chili stłumiła wszystko. Zużywam do dziś (10 grudnia 2020) do marynowania mięs na grilla Jak ostatnio próbowałem, to było śmieszne miodowo-pikantne. #006 Grodziskie (piwo zakwalifikowało się do finału Grodziskiego KPD 2017 i zajęło 8 miejsce z notą 34.33) Nazwa: Wóz Drzymały Data warzenia: 29.04.2017 Data przelania na cichą: 13.05.2017 Data rozlewu: 20.05.2017 Ilość: 22L Zakładane parametry: 7,5 BLG -> 2 BLG = 2,9% ABV Sprawdzone parametry: 7 BLG -> 2 BLG = 2,6% ABV IBU: nie wiadomo, zakładam jakieś 30 IBU Zasyp VM Pszeniczny wędzony dębem 2,5 kg Weyermann Jęczmienny wędzony bukiem 0,5 kg Zacieranie 62 stopni Celsjusza - 10 minut 72 stopnie Celsjusza - 50 minut 76 stopni Celsjusza - 10 minut Chmielenie 25g Marynki (?% alfa) na 60 minut 25g Lubelskiego (?% alfa) na 30 minut 25g Lubelskiego (?% alfa) na 10 minut Dodatki Żelatyna na ostatni tydzień cichej (łyżeczka rozpuszczona w wodzie ok. 90 stopni Celsjusza i wlana bez schładzania do fermentora) Fermentacja Fermentum Mobile FM51 "Grodzie dębowe" zadanymi wprost do fermentora(!), fermentacja w losowych temperaturach ok. 16-18 stopni Celsjusza przez 2 tygodnie. Potem przelane na żelatynę i trzymane przez tydzień w ok. 16 stopniach. Butelkowanie Zabutelkowane w butelki 0,5L z dodatkiem 4g glukozy na każdą butelkę (2.85 CO2). Komentarz do warki: Warzone z kompanem Maciejem T. Przepis na piwo był mocno zainspirowany którymś postem anteksa na piwo.org (lub browar.biz) - szczególnie, jeśli chodzi o zacieranie, o którym nie wiedziałem nic. Nie użyto do niego nawet kalkulatora, tylko wszystko zostało zrobione "na oko". IBU niepoliczone, fatalny pomysł z fermentacją drożdżami bez starteru (poważny underpitching, który objawił się estrami). Aromat chmielowy uszedł zapewne przez chłodzenie wrzątku w wiadrze przez noc, więc całe chmielenie na aromat poszło w goryczkę. Plus za super efekt klarowania. Komentarz do piwa: Piwo, dzięki któremu totalnie zakochałem się w wędzonkach. Super rześkie, mega dymne, klarowność po zabawie z żelatyną idealna. Piwo na konkursie ocenione pozytywnie - punkty ucięte za wodnistość (7 BLG vs 8 BLG to jednak mocno nierówna walka), lekkie estry i zbyt małą chmielowość w aromacie. Super motywator ze względu na pierwsze piwo z użyciem płynnych i od razu finał dużego konkursu z nieprostym stylem. #007 Russian Imperial Stout Nazwa: Klon The Gravedigger z Brokreacji Data warzenia: 02.05.2017 Data przelania na cichą: 22.05.2017 Data rozlewu: 03.07.2017 Ilość: 14L (później podzielone) Zakładane parametry: 24 BLG -> 4 BLG = 12,3% ABV Sprawdzone parametry: j. w. IBU: nie wiadomo, zakładam jakieś 120 IBU - poszło chmielu jak w planach, a piwa było mniej Zasyp Optima Pale ale 4,5 kg Optima Monachijski II 2,8 kg Weyermann Carafa Special III 0,3 kg Weyermann Czekoladowy żytni 0,3 kg Weyermann Czekoladowy pszeniczny 0,3 kg Cukier biały ok. 0,3 kg (do podbicia z 22 BLG do 24 BLG) Zacieranie 62 stopni Celsjusza - 10 minut 72 stopnie Celsjusza - 50 minut 76 stopni Celsjusza - 10 minut Chmielenie 100g Warriora (ok. 15% alfa) na 60 minut Dodatki 30g płatków dębowych amerykańskich mocno opiekanych, macerowanych przez 2 tygodnie w 100 ml anyżowego likieru Sambuca, dodane na cichą w przypadku części warki. Fermentacja Gęstwa US-05 po #005, fermentacja w losowych temperaturach ok. 20-22 stopni Celsjusza (w środku fermentora pewnie piekło) przez 3 tygodnie do zlania na cichą. Potem podzielone na 3 "fermentorki" - 8L zostało bez niczego, do 3L na nieco ponad miesiąc dodano 10g mocno opiekanych płatków amerykańskich, do 3L na nieco ponad miesiąc dodano 20g mocno opiekanych płatków amerykańskich. Butelkowanie Zabutelkowane w butelki 0,33L (+ dwie 0,66L) z dodatkiem 1.3g cukru białego na każdą butelkę (1.9 CO2). Komentarz do warki: Warzone z kompanem Michałem S. Chcieliśmy charakternego RISa, a że swoim umiejętnościom tworzenia przepisów jeszcze nie ufaliśmy, to skorzystaliśmy z gotowca - https://brokreacja.pl/uwarz-the-gravedigger/. Oczywiście wydajność nie wyszła taka jak trzeba, konieczne było sypanie cukru etc., to zadowolenie z trudnej warki jak najbardziej było. Fermentacja do poprawy - poszła trochę w fuzle i estry. Płatki dębowe dały jedynie mocny parkiet, szczególnie w przypadku ok. 6,5g/L wrzuconym na miesiąc Komentarz do piwa: Na świeżo średniak. Samo piwo było mega kawowe i pijalne, ale niestety alkoholowe. Z czasem zyskało fajnych nut od utlenienia, alko się lekko ułożyło. Z wysłodzin tego piwa powstało drugie piwo (dry stout, ok. 11 BLG), do którego niestety nie wiem co poszło na goryczkę etc. Natomiast wyszło bardzo fajnie Przefermentowane również US-05. #008 Witbier Nazwa: Krwawy Witek Data warzenia: 13.05.2017 Data rozlewu: 03.06.2017 Ilość: 8L Zakładane parametry: 12,5 BLG -> 3 BLG = 5% ABV Sprawdzone parametry: j. w. IBU: 12 IBU Przepis: https://brewness.com/pl/recipe/warka-008-witbier/view Zasyp Optima Pilzneński 0,8 kg Płatki pszenne 0,7 kg Optima Pszeniczny 0,26 kg Płatki owsiane 0,2 kg Glukoza 0,1 kg Castle Malting Biscuit 0,03 kg Zacieranie 50 stopni Celsjusza - 10 minut 65 stopni Celsjusza - 90 minut 72 stopni Celsjusza - 15 minut 76 stopni Celsjusza - 10 minut Chmielenie 6g Cascade (6% alfa) na 90 minut 6g Lubelski (4% alfa) na 15 minut Dodatki 0,2g kminku na 15 minut 5g mąki pszennej, 25g skórki ze świeżej pomarańczy i 3g kolendry indyjskiej na 10 minut 25g skórki ze świeżej pomarańczy i 3g kolendry indyjskiej na 3 minuty Fermentacja Gozdawa Classic Belgian Witbier (saszetka), fermentacja w losowych temperaturach ok. 20-22 stopni Celsjusza. Butelkowanie Zabutelkowane, żeby nagazowało do 2.4 VV. Komentarz do warki: Niska wydajność, poza tym git jak na pierwsze piwo z dużą ilością surowców niesłodowanych. Fajnie zbalansowane piwko, suchary nawet ok przefermentowały. Komentarz do piwa: "Całkiem okej, trochę mdły." #009 Saison Nazwa: Belgijska Pończocha Data warzenia: 13.05.2017 Data rozlewu: 03.06.2017 Ilość: 6L (później podzielone) Zakładane parametry: 13 BLG -> 0.25 BLG = 7% ABV Sprawdzone parametry: j. w. IBU: 40 IBU Przepis: https://brewness.com/pl/recipe/warka-009-saison/view Zasyp Optima Pilzneński 0,85 kg Optima Wiedeński 0,22 kg Optima Pszeniczny 0,22 kg Optima Karmelowy 30 EBC 0,06 kg Optima Karmelowy 450 EBC 0,06 kg VM Zakwaszający 0,04 kg Glukoza 0,08 kg Zacieranie 64 stopni Celsjusza - 60 minut 72 stopnie Celsjusza - 20 minut Chmielenie 9g Marynki (10% alfa) na 60 minut 6g Lubelski (4% alfa) na 20 minut 3g Lubelski (4% alfa) na 5 minut Dodatki 6g skórki gorzkiej pomarańćzy na ostatnie 15 minut gotowania Fermentacja Gęstwa M27 po #004, fermentacja w losowych temperaturach ok. 20-22 stopni Celsjusza. Dogrzane na koniec. Butelkowanie Zabutelkowane, żeby nagazowało do 2.4 VV. Komentarz do piwa: "Bardzo dobry, mocno przyprawowy, trochę estrowy." #010 Grodziskie Nazwa: Grodziskie pola pszenicy Data warzenia: 23.05.2017 Data rozlewu: 10.06.2017 Ilość: 10L Zakładane parametry: 7,5 BLG -> 2 BLG = 2,9% ABV Sprawdzone parametry: j. w. IBU: ok. 25 IBU Zasyp Optima Pszeniczny 1 kg VM Pszeniczny wędzony dębem 0,7 kg Zacieranie 65 stopni Celsjusza - 40 minut 72 stopnie Celsjusza - 20 minut 76 stopni Celsjusza - 10 minut Chmielenie 8g Marynki (?% alfa) na 60 minut 3g Lubelski (?% alfa) na 25 minut 5g Lubelski (?% alfa) na 10 minut Fermentacja 30 ml gęstwy FM51 po #006, fermentacja w losowych temperaturach ok. 17-19 stopniach Celsjusza. Bez zlewania na cichą. Butelkowanie Zabutelkowane w butelki 0,5L z dodatkiem 4g glukozy (z miarki), co daje poziom CO2 3.0 VV. Komentarz do warki: Warzone z kompanem Maciejem T. Zdecydowanie za mało wędzone, ogólnie jakieś słodkawe wyszło (za niska goryczka). Komentarz do piwa: "Całkiem okej, zbyt pszeniczne." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now