Jump to content

Browar Wilczy Tabor


Recommended Posts

Cześć wszystkim! Warzę od lutego 2017 roku i choć 200 warka pykła w tym roku to poza brewnessem, gdzie mam przepisy, brakuje mi miejsca, w którym miałbym wszystko elegancko spisane i jednocześnie wystawione na ewentualną dyskusję :) Myślę, że moje przepisy i realizacje bywały słabe, ale część uważam za naprawdę godną inspiracji. Lubię eksperymentować z dziwnymi dodatkami czy celowo przesadzić z jakimś surowcem, co wydaje mi się, że też może być przydatną nauką dla innych piwowarów.

 

Poniżej pojawi się pełna lista piw, które uwarzyłem (z adnotacjami czy coś gdzieś zdobyły). W wątku będę opisywał możliwie szczegółowo warki warzone od teraz, ale chciałbym też skrótowo, choć podając pełne przepisy, odnieść się do starych warek, które będę stopniowo postował w formule po 5 na 1 post.

 

Najbliższe warki:

1. Ale a'la koźlak z brewkitu

2. Brown Ale z brewkitu

3. Bitter z brewkitu

4. Pszeniczny saison

5. Bitter z chili i zielem angielskim

6. Grodziskie (8 miejsce na Grodziskim KPD 2017)

7. Russian Imperial Stout (3 wersje - czysta, płatki dębowe długo, płatki dębowe krótko) + wysłodzinowy Dry Stout

8. Witbier

9. Saison

10. Grodziskie

11. Grodziskie z miętą i trawą cytrynową

12. Hefeweizen (2 wersje - różne drożdże) + coś a'la petite (belgijskie piwo stołowe)

13. Dunkelweizen

14. Kveik Mint Stout

15. Foreign Extra Stout

16. Smoked Foreign Extra Stout

17. Peated Foreign Extra Stout

18. Mint APA

19. Tropical American Wheat z marakują, mango, guawą i papają

20. American Wheat

21. American Stout

22. Iunga SH Polish Pale Ale

23. Ciemne Grodziskie z suską sechlońską

24. Milk Stout (3 wersje - czyste, wiśnia, czarna porzeczka)

25. Belgian IPA

26. Belgian Blond

27. Berliner Weisse (2 wersje - wiśnia, figi)

28. New England IPA

29. Albae Cerevisiae

30. Special Bitter

31. New England IPA (2 wersje - różne chmielenia)

32. Smoked&Peated Foreign Extra Stout

33. Grodziskie (3 wersje - czysta, kveik, Citra&Sencha)

34. Irish Red Ale

35. Saison (3 wersje - różne drożdże, bretty)

36. Oatmeal Stout (4 wersje - czysta, z laktozą, z kawą, z kawą i laktozą)

37. Mosaic SH West Coast IPA

38. Albae Cerevisiae

39. Raspberry&Black Currant Milk Stout

40. American Weizen (2 wersje - różne drożdże)

41. Double Chocolate Stout

42. Enigma SH Hoppy Sour Ale

43. VM Pale Ale SM Ale

44. Hefeweizen (2 wersje - różne drożdże)

45. American Lager

46. Gose

47. Lambic (2 wersje)

48. Saison

49. Pizza Ale

50. Cherry Red Flanders Ale

[TODO]

245. Brett Grodziskie.

246. Tripel.

247. American Brett Ale.

248. Schwarzbier (połowa na górniakach, połowa na lagerowych) - warka "w razie czego" na półfinał Poznańskich Bitew Piwnych 2020.

249. Saison.

250. Sabro SH Black IPA.

251. German Pils.

252. Session IPA.

[TODO]

Edited by Paweł Wilczyński
Link to comment
Share on other sites

37 minut temu, Paweł Wilczyński napisał:

"Schwarzbier" na górniakach

Bardzo dobry kierunek. Jestem jego fanem. Jakie grzybki zaangażowałeś do pracy?

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, zasada said:

Bardzo dobry kierunek. Jestem jego fanem. Jakie grzybki zaangażowałeś do pracy?

Dzięki za opinię :D Póki co żadne - będę warzył w piątek. Jeśli chodzi o drożdże to myślałem długo, że zrobię to na jakimś szczepie do Koelscha, ale zgodnie z sugestiami piwowarów, którzy mają świetnie obcykane Danstar Nottinghamy (ja jedynie kilka warek i traktowałem je jako alternatywę dla US-05) przefermentuję to na nich w 14-15 stopniach Celsjusza. Właściwie delikatnie wyczuwalne estry by mnie nie bolały. Chciałbym jedynie mieć wyeksponowany profil słodowy podobnie jak to by wyglądało przy lagerach, a przy okazji sprawdzić jakieś nowe podejście, bo na innych górniakach niż FM42 chyba poniżej 15 stopni Celsjusza nic nie fermentowałem :) Masz jeszcze jakieś sugestie co do tak robionej warki? Zerknę sobie wieczorem na Twoje zapiski, bo po tym co piszesz zakładam, że już bawiłeś się w ten sposób.

Link to comment
Share on other sites

Raz robiłem na Notkach, raz na US05. Wyszły porównywalnie neutralne. Na MJ79 piwo się zakaziło. Kierunek zasyp schwarz/ tmave na drożdżach altbier/kolsz próbowałem z Gozdawą i tu ciekawie: najpierw długo się układało, po 8 miesiącach kilka butelek świetnych, ale ostatnie 3 miałem z gejzerami. Mam nadzieję, że to wina niedomycia a nie infy.

Link to comment
Share on other sites

23 minutes ago, zasada said:

Raz robiłem na Notkach, raz na US05. Wyszły porównywalnie neutralne. Na MJ79 piwo się zakaziło. Kierunek zasyp schwarz/ tmave na drożdżach altbier/kolsz próbowałem z Gozdawą i tu ciekawie: najpierw długo się układało, po 8 miesiącach kilka butelek świetnych, ale ostatnie 3 miałem z gejzerami. Mam nadzieję, że to wina niedomycia a nie infy.

Ok, dzięki za spostrzeżenia. Wezmę pod uwagę :)

Link to comment
Share on other sites

Dobra, czas się zabrać za uporządkowanie starych warek - powinno się pojawiać ok. 50-70 opisów warek tygodniowo aż dobrnę do aktualnych :) Będzie w nich na pewno sporo uproszczeń wynikających z luk w notatkach/pamięci.

 

#001 Pseudokoźlak na górniakach (brewkit)
Nazwa: Hałabała
Data warzenia: 11.02.2017
Data rozlewu: 23.02.2017(?)
Ilość: 20L
Zakładane parametry: 12 BLG -> 1,5 BLG = 5,7% ABV
Sprawdzone parametry: j. w.
IBU: 16 IBU według nie wiem czego

 

Zasyp
Puszka Black Rock Bock 1,7 kg
BA Brew Kit PLUS 1 kg (zmieszana 50/50 glukoza z ekstraktem słodowym)

 

Fermentacja
Drożdże no-name dołączone do brewkitu, fermentacja w losowych temperaturach powyżej 25 stopni Celsjusza.

 

Butelkowanie
Zabutelkowane w butelki 0,5L z dodatkiem 2g glukozy na każdą butelkę (1.85 CO2).

 

Komentarz do warki: Warzone z kompanem Maciejem T. Wszystkie możliwe błędy nowicjusza zostały popełnione - za słabe schłodzenie (do ok. 30 stopni), zbyt wysoka temperatura fermentacji (najcieplejszy pokój w domu), zbyt krótka fermentacja (ok. 12 dni). Ze sterylnością jeszcze ok.

 

Komentarz do piwa: Piwo wyszło zadowalająco jak na pierwsze, choć było wodniste, estrowe i diacetylowe, pewnie też aldehydowe, ale człowiek nie wiedział wtedy co to jest  O dziwo pomimo krótkiej fermentacji, nie było problemów z przegazowaniem.

 

#002 Brown Ale (brewkit)
Nazwa: Grzegorz Braun
Data warzenia: 11.02.2017
Data rozlewu: 23.02.2017(?)
Ilość: 20L
Zakładane parametry: 12 BLG -> 1,5 BLG = 5,7% ABV
Sprawdzone parametry: j. w.
IBU: 16 IBU według nie wiem czego

 

Zasyp
Paczka Mangrove's Jacks Rustic Brown Ale 1,8 kg
BA Brew Kit PLUS 1 kg (zmieszana 50/50 glukoza z ekstraktem słodowym)

 

Chmielenie
12g Challenger (UK) herbatki chmielowej (gotowanej kilkanaście minut) na rozlew

 

Drożdże
Drożdże no-name dołączone do brewkitu, fermentacja w losowych temperaturach powyżej 25 stopni Celsjusza

 

Butelkowanie
Zabutelkowane w butelki 0,5L z dodatkiem 2g glukozy na każdą butelkę (1.85 CO2).

 

Komentarz do warki: Warzone z kompanem Maciejem T. Dokładnie jak w piwie #001 :) Na plus zabawa z herbatką chmielową.

 

Komentarz do piwa: Przefermentowane z dużym aldehydem który z czasem ułożył się w butelkach i dał całkiem pijalne, karmelowo-maślane (czyli pewnie diacetyl ;) ) piwo.

 

#003 Bitter (brewkit)
Nazwa: Justin Bitter
Data warzenia: 26.02.2017
Data rozlewu: 16.03.2017
Ilość: 20L
Zakładane parametry: 10 BLG -> 2 BLG = 4,2% ABV
Sprawdzone parametry: j. w.
IBU: ?

 

Zasyp
Puszka Finlandia Bitter 1,5 kg
BA Brew Kit PLUS 1 kg (zmieszana 50/50 glukoza z ekstraktem słodowym)

 

Chmielenie
Warka 20L chmielona na goryczkę przez 60 minut Challengerem 18g
3L dostały 17g Lubelskiego na zimno na tydzień
3L dostały 8g Lubelskiego na zimno + dziwne przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie) w losowych ilościach na tydzień
12g Challenger (UK) herbatki chmielowej (gotowanej kilkanaście minut) na rozlew

 

Drożdże
Drożdże no-name dołączone do brewkitu, fermentacja w losowych temperaturach powyżej 20 stopni Celsjusza

 

Butelkowanie
Zabutelkowane w butelki 0,5L z dodatkiem 2g glukozy na każdą butelkę (1.85 CO2).

 

Komentarz do warki: Warzone z kompanem Maciejem T. Nazwa mocno inspirowana nazwami browaru Hopium, którego kilka piw w tamtym czasie wypiłem. Sama warka lepiej niż poprzednie - wnioski wyciągnięte. Dłuższa fermentacja, lepiej przeprowadzona. Trochę zabaw z chmieleniem i dodatkami. Lubelski na zimno w 3 warce. Z perspektywy czasu szanuję xD

 

Komentarz do piwa: Raczej średniak, bo nie zapamiętałem niczego szczególnego ;) Natomiast goryczka i aromat chmielowy konkretniejsze niż w poprzednich brewkitowych. Wersja z przyprawami niepijalna.

 

#004 Pszeniczny saison
Nazwa: Pszeniczny Osiłek
Data warzenia: 01.04.2017
Data rozlewu: 15.04.2017(!)
Ilość: 20L
Zakładane parametry: 16 BLG -> 0,8 BLG = 8,4% ABV
Sprawdzone parametry: j. w.
IBU: 26 IBU
Przepis: https://brewness.com/pl/recipe/warka-004-pszeniczny-saison/view

 

Zasyp ("z pamięci", wzorowana na zasypie z pszenicy z https://wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_"Biela_Vrana"_Andrzej_Jendrzejski_(Jejski))
Optima Pale ale 3 kg
Optima Pszeniczny 3 kg
Optima Karmelowy 600 EBC 0,2 kg

 

Zacieranie
67 stopni Celsjusza - 60 minut
76 stopni Celsjusza - 10 minut

 

Chmielenie
20g Magnum (13,5% alfa) na 60 minut

 

Fermentacja
Mangrove Jack's Belgian Ale M27 (cała saszetka, uwodniona), fermentacja w losowych temperaturach pokojowych (20-24 stopnie Celsjusza)

 

Butelkowanie
Zabutelkowane na jakieś... 4 VV CO2, bo sypane miarką wyskalowaną na butelki różnej wielkości i doszło do małej pomyłki ;)

 

Komentarz do warki: Warzone z kompanem Michałem S. A samo piwo? Było nagazowane i wypite dużo szybciej niż powinno. Zabutelkowane w teorii dofermentowane (choć rozlew zdecydowanie za szybko), ale ze zbyt dużą ilością cukru. Ekspresowo rozpite z rodziną ;) Warte odnotowania, że to pierwsze piwo warzone z zacieraniem (poszło ok, choć trochę za mało wysłodziliśmy) i pierwsze po którym zbierałem gęstwę (użytą potem w #009).

 

Komentarz do piwa: Smakowo spoko, zaskakująco dużo belgijskich aromatów jak na suchary, po których niczego fajnego się nie spodziewałem.

 

#005 Bitter z chili i zielem angielskim
Nazwa: De'Tranion's Baalor Ale
Data warzenia: 14.04.2017
Data rozlewu: 28.04.2017(!)
Ilość: 24L
Zakładane parametry: 11 BLG -> 3 BLG = 4,3% ABV
Sprawdzone parametry: j. w.
IBU: 23 IBU

 

Zasyp
Optima Pale ale 4,3 kg
Optima Karmelowy 150 EBC 0,45 kg

 

Zacieranie
67 stopni Celsjusza - 60 minut
76 stopni Celsjusza - 10 minut

 

Chmielenie
40g Fuggles (4,5% alfa) na 60 minut
15g Fuggles (4,5% alfa) na 15 minut

 

Dodatki
19g suszonego chili i 19 ziarenek ziela angielskiego na 15 minut gotowania

 

Fermentacja
Fermentis Safale US-05 (cała saszetka, uwodniona), fermentacja w losowych temperaturach ok. 18-20 stopni Celsjusza

 

Butelkowanie
Zabutelkowane w butelki 0,5L z dodatkiem 2g glukozy na każdą butelkę (1.85 CO2)

 

Komentarz do warki: Piwo inspirowane przedmiotem z gry mojego dzieciństwa - Baldur's Gate. Przy czym dodatki są podyktowane dość kiepsko przetłumaczoną transkrypcją questa - piwo powinno zawierać pieprz, a nie chili ;) Miało być to old ale, ale wysłodziłem "na oko" zdecydowanie za dużo, wydajność też była bez szału i wyszedł bitter. Warka rozkrętkowa dla drożdży na potrzeby RISa i dry stouta (warka #007). Za krótko fermentowane, stąd srogi przegaz po kilku tygodniach refermentacji.

 

Komentarz do piwa: Piwo na świeżo totalnie niepijalne - ostrość chili stłumiła wszystko. Zużywam do dziś (10 grudnia 2020) do marynowania mięs na grilla :D Jak ostatnio próbowałem, to było śmieszne miodowo-pikantne.

 

#006 Grodziskie
(piwo zakwalifikowało się do finału Grodziskiego KPD 2017 i zajęło 8 miejsce z notą 34.33)
Nazwa: Wóz Drzymały
Data warzenia: 29.04.2017
Data przelania na cichą: 13.05.2017
Data rozlewu: 20.05.2017
Ilość: 22L
Zakładane parametry: 7,5 BLG -> 2 BLG = 2,9% ABV
Sprawdzone parametry: 7 BLG -> 2 BLG = 2,6% ABV
IBU: nie wiadomo, zakładam jakieś 30 IBU

 

Zasyp
VM Pszeniczny wędzony dębem 2,5 kg
Weyermann Jęczmienny wędzony bukiem 0,5 kg

 

Zacieranie
62 stopni Celsjusza - 10 minut
72 stopnie Celsjusza - 50 minut
76 stopni Celsjusza - 10 minut

 

Chmielenie
25g Marynki (?% alfa) na 60 minut
25g Lubelskiego (?% alfa) na 30 minut
25g Lubelskiego (?% alfa) na 10 minut

 

Dodatki
Żelatyna na ostatni tydzień cichej (łyżeczka rozpuszczona w wodzie ok. 90 stopni Celsjusza i wlana bez schładzania do fermentora)

 

Fermentacja
Fermentum Mobile FM51 "Grodzie dębowe" zadanymi wprost do fermentora(!), fermentacja w losowych temperaturach ok. 16-18 stopni Celsjusza przez 2 tygodnie. Potem przelane na żelatynę i trzymane przez tydzień w ok. 16 stopniach.

 

Butelkowanie
Zabutelkowane w butelki 0,5L z dodatkiem 4g glukozy na każdą butelkę (2.85 CO2).

 

Komentarz do warki: Warzone z kompanem Maciejem T. Przepis na piwo był mocno zainspirowany którymś postem anteksa na piwo.org (lub browar.biz) - szczególnie, jeśli chodzi o zacieranie, o którym nie wiedziałem nic. Nie użyto do niego nawet kalkulatora, tylko wszystko zostało zrobione "na oko". IBU niepoliczone, fatalny pomysł z fermentacją drożdżami bez starteru (poważny underpitching, który objawił się estrami). Aromat chmielowy uszedł zapewne przez chłodzenie wrzątku w wiadrze przez noc, więc całe chmielenie na aromat poszło w goryczkę. Plus za super efekt klarowania.

 

Komentarz do piwa: Piwo, dzięki któremu totalnie zakochałem się w wędzonkach. Super rześkie, mega dymne, klarowność po zabawie z żelatyną idealna. Piwo na konkursie ocenione pozytywnie - punkty ucięte za wodnistość (7 BLG vs 8 BLG to jednak mocno nierówna walka), lekkie estry i zbyt małą chmielowość w aromacie. Super motywator ze względu na pierwsze piwo z użyciem płynnych i od razu finał dużego konkursu z nieprostym stylem.

 

#007 Russian Imperial Stout
Nazwa: Klon The Gravedigger z Brokreacji
Data warzenia: 02.05.2017
Data przelania na cichą: 22.05.2017
Data rozlewu: 03.07.2017
Ilość: 14L (później podzielone)
Zakładane parametry: 24 BLG -> 4 BLG = 12,3% ABV
Sprawdzone parametry: j. w.
IBU: nie wiadomo, zakładam jakieś 120 IBU - poszło chmielu jak w planach, a piwa było mniej

 

Zasyp
Optima Pale ale 4,5 kg
Optima Monachijski II 2,8 kg
Weyermann Carafa Special III 0,3 kg
Weyermann Czekoladowy żytni 0,3 kg
Weyermann Czekoladowy pszeniczny 0,3 kg
Cukier biały ok. 0,3 kg (do podbicia z 22 BLG do 24 BLG)

 

Zacieranie
62 stopni Celsjusza - 10 minut
72 stopnie Celsjusza - 50 minut
76 stopni Celsjusza - 10 minut

 

Chmielenie
100g Warriora (ok. 15% alfa) na 60 minut

 

Dodatki
30g płatków dębowych amerykańskich mocno opiekanych, macerowanych przez 2 tygodnie w 100 ml anyżowego likieru Sambuca, dodane na cichą w przypadku części warki.

 

Fermentacja
Gęstwa US-05 po #005, fermentacja w losowych temperaturach ok. 20-22 stopni Celsjusza (w środku fermentora pewnie piekło) przez 3 tygodnie do zlania na cichą. Potem podzielone na 3 "fermentorki" - 8L zostało bez niczego, do 3L na nieco ponad miesiąc dodano 10g mocno opiekanych płatków amerykańskich, do 3L na nieco ponad miesiąc dodano 20g mocno opiekanych płatków amerykańskich.

 

Butelkowanie
Zabutelkowane w butelki 0,33L (+ dwie 0,66L) z dodatkiem 1.3g cukru białego na każdą butelkę (1.9 CO2).

 

Komentarz do warki: Warzone z kompanem Michałem S. Chcieliśmy charakternego RISa, a że swoim umiejętnościom tworzenia przepisów jeszcze nie ufaliśmy, to skorzystaliśmy z gotowca - https://brokreacja.pl/uwarz-the-gravedigger/. Oczywiście wydajność nie wyszła taka jak trzeba, konieczne było sypanie cukru etc., to zadowolenie z trudnej warki jak najbardziej było. Fermentacja do poprawy - poszła trochę w fuzle i estry. Płatki dębowe dały jedynie mocny parkiet, szczególnie w przypadku ok. 6,5g/L wrzuconym na miesiąc ;)

 

Komentarz do piwa: Na świeżo średniak. Samo piwo było mega kawowe i pijalne, ale niestety alkoholowe. Z czasem zyskało fajnych nut od utlenienia, alko się lekko ułożyło.

Z wysłodzin tego piwa powstało drugie piwo (dry stout, ok. 11 BLG), do którego niestety nie wiem co poszło na goryczkę etc. Natomiast wyszło bardzo fajnie ;) Przefermentowane również US-05.

 

#008 Witbier
Nazwa: Krwawy Witek
Data warzenia: 13.05.2017
Data rozlewu: 03.06.2017
Ilość: 8L
Zakładane parametry: 12,5 BLG -> 3 BLG = 5% ABV
Sprawdzone parametry: j. w.
IBU: 12 IBU
Przepis: https://brewness.com/pl/recipe/warka-008-witbier/view

 

Zasyp
Optima Pilzneński 0,8 kg
Płatki pszenne 0,7 kg
Optima Pszeniczny 0,26 kg
Płatki owsiane 0,2 kg
Glukoza 0,1 kg
Castle Malting Biscuit 0,03 kg

 

Zacieranie
50 stopni Celsjusza - 10 minut
65 stopni Celsjusza - 90 minut
72 stopni Celsjusza - 15 minut
76 stopni Celsjusza - 10 minut

 

Chmielenie
6g Cascade (6% alfa) na 90 minut
6g Lubelski (4% alfa) na 15 minut

 

Dodatki
0,2g kminku na 15 minut
5g mąki pszennej, 25g skórki ze świeżej pomarańczy i 3g kolendry indyjskiej na 10 minut
25g skórki ze świeżej pomarańczy i 3g kolendry indyjskiej na 3 minuty

 

Fermentacja
Gozdawa Classic Belgian Witbier (saszetka), fermentacja w losowych temperaturach ok. 20-22 stopni Celsjusza.

 

Butelkowanie
Zabutelkowane, żeby nagazowało do 2.4 VV.

 

Komentarz do warki: Niska wydajność, poza tym git jak na pierwsze piwo z dużą ilością surowców niesłodowanych. Fajnie zbalansowane piwko, suchary nawet ok przefermentowały.

 

Komentarz do piwa: "Całkiem okej, trochę mdły."

 

#009 Saison
Nazwa: Belgijska Pończocha
Data warzenia: 13.05.2017
Data rozlewu: 03.06.2017
Ilość: 6L (później podzielone)
Zakładane parametry: 13 BLG -> 0.25 BLG = 7% ABV
Sprawdzone parametry: j. w.
IBU: 40 IBU
Przepis: https://brewness.com/pl/recipe/warka-009-saison/view

 

Zasyp
Optima Pilzneński 0,85 kg
Optima Wiedeński 0,22 kg
Optima Pszeniczny 0,22 kg
Optima Karmelowy 30 EBC 0,06 kg
Optima Karmelowy 450 EBC 0,06 kg
VM Zakwaszający 0,04 kg
Glukoza 0,08 kg

 

Zacieranie
64 stopni Celsjusza - 60 minut
72 stopnie Celsjusza - 20 minut

 

Chmielenie
9g Marynki (10% alfa) na 60 minut
6g Lubelski (4% alfa) na 20 minut
3g Lubelski (4% alfa) na 5 minut

 

Dodatki
6g skórki gorzkiej pomarańćzy na ostatnie 15 minut gotowania

 

Fermentacja
Gęstwa M27 po #004, fermentacja w losowych temperaturach ok. 20-22 stopni Celsjusza. Dogrzane na koniec.

 

Butelkowanie
Zabutelkowane, żeby nagazowało do 2.4 VV.

 

Komentarz do piwa: "Bardzo dobry, mocno przyprawowy, trochę estrowy."

 

#010 Grodziskie
Nazwa: Grodziskie pola pszenicy
Data warzenia: 23.05.2017
Data rozlewu: 10.06.2017
Ilość: 10L
Zakładane parametry: 7,5 BLG -> 2 BLG = 2,9% ABV
Sprawdzone parametry: j. w.
IBU: ok. 25 IBU

 

Zasyp
Optima Pszeniczny 1 kg
VM Pszeniczny wędzony dębem 0,7 kg

 

Zacieranie
65 stopni Celsjusza - 40 minut
72 stopnie Celsjusza - 20 minut
76 stopni Celsjusza - 10 minut

 

Chmielenie
8g Marynki (?% alfa) na 60 minut
3g Lubelski (?% alfa) na 25 minut
5g Lubelski (?% alfa) na 10 minut

 

Fermentacja
30 ml gęstwy FM51 po #006, fermentacja w losowych temperaturach ok. 17-19 stopniach Celsjusza. Bez zlewania na cichą.

 

Butelkowanie
Zabutelkowane w butelki 0,5L z dodatkiem 4g glukozy (z miarki), co daje poziom CO2 3.0 VV.

 

Komentarz do warki: Warzone z kompanem Maciejem T. Zdecydowanie za mało wędzone, ogólnie jakieś słodkawe wyszło (za niska goryczka).

 

Komentarz do piwa: "Całkiem okej, zbyt pszeniczne."

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.