Rambo Michol Posted March 11, 2020 Share Posted March 11, 2020 Cześć, Zrobiłem warkę z blond lager z brewkitu i ekstraktu słodowego. Dodałem też trochę cukru trzcinowego. Po fermentacji wyszło mi piwko blond lager ~5,4%. Piwka wyszło 20L. Dorzuciłem do tego 4 kg mrożonych drylowanych wiśni. Kupiłem w markecie luzem, nawet nie myłem czy coś. Dzisiaj mija tydzień pływania wiśni w piwie, chce potrzymać jeszcze tydzień i zaczać butelkować. Z racji, iż chce z tego zrobić kwaśne piwa, zakupiłem kwas mlekowy 80% i pipety 1ml. Czytałem, że można dodać na 0,5l 1 ml kwasu mlekowego 80% i wyjdzie przyzwoite kwaśne piwo, w moim przypadku z aromatem wiśniowym. Problem mam z tym, że nie mogłem tego kwasu mlekowego 80% dostać w sklepie piwowarskim i kupiłem na allegro. Proszę kogoś, kto się zna, zeby sprawdził czy smak będzie ok, a przede wszystkim, że się nie otruję jak dodam tego 1m na butelkę 0,5L. Dokładnie to co kupiłem to: https://warchem.pl/pl/p/KWAS-MLEKOWY-80-czysty-100ml/1280 Dajcie proszę znać czy się nada! Dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
sredstvom Posted March 11, 2020 Share Posted March 11, 2020 Na kwasie mlekowym sie nie znam, wiec nie pomoge. Ale dla pewnosci wystrzegalbym sie tego Ksiazecego w tle... Rambo Michol, hermod, Muchor and 1 other 1 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted March 11, 2020 Share Posted March 11, 2020 2 godziny temu, Rambo Michol napisał: Cześć, Zrobiłem warkę z blond lager z brewkitu i ekstraktu słodowego. Dodałem też trochę cukru trzcinowego. Po fermentacji wyszło mi piwko blond lager ~5,4%. Piwka wyszło 20L. Dorzuciłem do tego 4 kg mrożonych drylowanych wiśni. Kupiłem w markecie luzem, nawet nie myłem czy coś. Dzisiaj mija tydzień pływania wiśni w piwie, chce potrzymać jeszcze tydzień i zaczać butelkować. Z racji, iż chce z tego zrobić kwaśne piwa, zakupiłem kwas mlekowy 80% i pipety 1ml. Czytałem, że można dodać na 0,5l 1 ml kwasu mlekowego 80% i wyjdzie przyzwoite kwaśne piwo, w moim przypadku z aromatem wiśniowym. Problem mam z tym, że nie mogłem tego kwasu mlekowego 80% dostać w sklepie piwowarskim i kupiłem na allegro. Proszę kogoś, kto się zna, zeby sprawdził czy smak będzie ok, a przede wszystkim, że się nie otruję jak dodam tego 1m na butelkę 0,5L. Dokładnie to co kupiłem to: https://warchem.pl/pl/p/KWAS-MLEKOWY-80-czysty-100ml/1280 Dajcie proszę znać czy się nada! Dzięki za pomoc Jeśli chodzi o "czystość" kwasu - na ile dotąd sprawdzałem, to wszystkie 80% są dopuszczone do użytku spożywczego, więc i z tym nie powinno być problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rambo Michol Posted March 12, 2020 Author Share Posted March 12, 2020 Napisałem jeszcze do producenta, dam znać. Paweł Wilczyński 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł Wilczyński Posted March 12, 2020 Share Posted March 12, 2020 23 hours ago, Rambo Michol said: Cześć, Zrobiłem warkę z blond lager z brewkitu i ekstraktu słodowego. Dodałem też trochę cukru trzcinowego. Po fermentacji wyszło mi piwko blond lager ~5,4%. Piwka wyszło 20L. Dorzuciłem do tego 4 kg mrożonych drylowanych wiśni. Kupiłem w markecie luzem, nawet nie myłem czy coś. Dzisiaj mija tydzień pływania wiśni w piwie, chce potrzymać jeszcze tydzień i zaczać butelkować. Z racji, iż chce z tego zrobić kwaśne piwa, zakupiłem kwas mlekowy 80% i pipety 1ml. Czytałem, że można dodać na 0,5l 1 ml kwasu mlekowego 80% i wyjdzie przyzwoite kwaśne piwo, w moim przypadku z aromatem wiśniowym. Problem mam z tym, że nie mogłem tego kwasu mlekowego 80% dostać w sklepie piwowarskim i kupiłem na allegro. Proszę kogoś, kto się zna, zeby sprawdził czy smak będzie ok, a przede wszystkim, że się nie otruję jak dodam tego 1m na butelkę 0,5L. Dokładnie to co kupiłem to: https://warchem.pl/pl/p/KWAS-MLEKOWY-80-czysty-100ml/1280 Dajcie proszę znać czy się nada! Dzięki za pomoc W karcie charakterystyki dostępnej tu: https://warchem.pl/public/assets/1KARTY/K154.pdf, co prawda nic o spożyciu nie piszą, ale myślę, że nie masz się czego obawiać, jeśli jest czysty. Przy czym 1 ml na 0,5L kwasu moim zdaniem niewiele tej kwaśności może Ci wprowadzić (choć tu masz jeszcze wiśnie, one trochę też kwaśność podbiją). Na Twoim miejscu bym przetestował na próbce większe ilości kwasu (powiedzmy do 2,5 ml na 0,5L) i wybrał optymalną wersję, ewentualnie zabutelkował z różnymi ilościami kwasu Ja standardowo daję 2 ml na 0,5L i nie daje to wykręcającej twarzy kwaśności Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 13, 2020 Share Posted March 13, 2020 nie otrujesz ale zapasy papieru musisz zrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
giekon Posted March 13, 2020 Share Posted March 13, 2020 1 godzinę temu, anteks napisał: nie otrujesz ale zapasy papieru musisz zrobić I radzę się śpieszyć bo papier schodzi w sklepach jak świeże bułeczki... xD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rambo Michol Posted March 17, 2020 Author Share Posted March 17, 2020 Dostałem odpowiedź od producenta, także polecam zamawiać, bo tańszy od kwasów w sklepach piwnych. Temat można zamknąć.: "Witam! Jest to taki sam produkt, co kwas mlekowy 80% spożywczy WARCHEM Sp. z o.o.DZIAŁ HANDLOWY 05-270 Marki, ul. Gen. Zajączka 40a tel.: (22) 854-66-55, 690-642-939" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now