matiss Posted March 16, 2020 Share Posted March 16, 2020 Cześć, skleciłem taką recepturę podglądając inne z internetu, możecie spojrzeć czy ma to ręcę i nogi? Chciałbym uzyskać lekkie piwo na lato, bardzo aromatyczne i z wyraźną goryczką. Warka: 25L. Surowce: - Pale Ale 5kg Zacieranie: - 60" - 68°C - 1" - 78°C Chmielenie: - 60" - Citra 25g - 20" - Nelson Sauvin 25g - 0" - Citra 25g + Nelson Sauvin 25g - na zimno - 5 dni przed rozlewem - Citra 50g + Nelson Sauvin 100g Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted March 16, 2020 Share Posted March 16, 2020 Policz IBU w jakimś kalkulatorze Link to comment Share on other sites More sharing options...
matiss Posted March 16, 2020 Author Share Posted March 16, 2020 45, mam wbitą recepturę w brewness: https://brewness.com/pl/recipe/session-ipa-119/view Na papierze wydaje mi się to ok, tylko nie mam jeszcze zbyt dużego doświadczenia (nie mam warunków do częstego warzenia) i zastanawiam się jak to się przełoży na rzeczywistość. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartpianista Posted March 16, 2020 Share Posted March 16, 2020 150 g chmielu na zimno to bardzo duża dawka. Dałbym po 50g Citry i Nelsona co i tak jest porządną porcją chmielu. Bogaty aromat gwarantowany. Możesz też pobawić się w podwójne chmielenie na zimno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
matiss Posted March 17, 2020 Author Share Posted March 17, 2020 Przy Sour IPA dałem 300g i efekt był mega, przy czym fakt raz, że było to piwo zakwaszane i dwa że ekstrakt 17,5. Dzięki zmodyfikuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
BROWAR KWARTA Posted March 17, 2020 Share Posted March 17, 2020 Moim skromnym zdaniem citra zdominuje nelson sauvin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jka.kawa Posted March 17, 2020 Share Posted March 17, 2020 14 godzin temu, Bartpianista napisał: 150 g chmielu na zimno to bardzo duża dawka. Dałbym po 50g Citry i Nelsona co i tak jest porządną porcją chmielu. Bogaty aromat gwarantowany. Możesz też pobawić się w podwójne chmielenie na zimno. Nie zgodzę się. 150g chmielu na cicha to raczej standardowa dawka ok 7,5g/1 litr. Można spokojnie takie piwa chmielić po 11-12g/1l i nie wychodzą jakieś nieprzyjemne (zielone) smaki Link to comment Share on other sites More sharing options...
matiss Posted March 17, 2020 Author Share Posted March 17, 2020 12 minut temu, BROWAR KWARTA napisał: Moim skromnym zdaniem citra zdominuje nelson sauvin. Dlatego chciałem na zimno dać dwukrotnie więcej Nelsona niż Citry. Chyba że zrezygnować z niej i na zimno dać tylko Nelsona? Link to comment Share on other sites More sharing options...
BROWAR KWARTA Posted March 17, 2020 Share Posted March 17, 2020 8 godzin temu, matiss napisał: Dlatego chciałem na zimno dać dwukrotnie więcej Nelsona niż Citry. Chyba że zrezygnować z niej i na zimno dać tylko Nelsona? Uważam, że jednak citra zdominuje to piwo....Ja nie dawałbym nelsona bo będzie zdominowany przez citrę....Zrobiłem single hopa n a nelsonie i wyszedł przepyszny !!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin Skwira Posted March 17, 2020 Share Posted March 17, 2020 Przy samym Nelsonie zacierać na wytrawne i nie pakować karmeli za dużo. Ten chmiel daje słodko mdłe posmaki, potrzebna dobra goryczka . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now