Jump to content

Session IPA

matiss

Recommended Posts

Cześć,

skleciłem taką recepturę podglądając inne z internetu, możecie spojrzeć czy ma to ręcę i nogi? Chciałbym uzyskać lekkie piwo na lato, bardzo aromatyczne i z wyraźną goryczką.

Warka: 25L.

Surowce:

- Pale Ale 5kg

Zacieranie:

- 60" - 68°C

- 1" - 78°C

Chmielenie:

- 60" - Citra 25g

- 20" - Nelson Sauvin 25g

- 0" - Citra 25g + Nelson Sauvin 25g

- na zimno - 5 dni przed rozlewem - Citra 50g + Nelson Sauvin 100g

150 g chmielu na zimno to bardzo duża dawka. Dałbym po 50g Citry i Nelsona co i tak jest porządną porcją chmielu. Bogaty aromat gwarantowany. Możesz też pobawić się w podwójne chmielenie na zimno. 

14 godzin temu, Bartpianista napisał:

150 g chmielu na zimno to bardzo duża dawka. Dałbym po 50g Citry i Nelsona co i tak jest porządną porcją chmielu. Bogaty aromat gwarantowany. Możesz też pobawić się w podwójne chmielenie na zimno. 

Nie zgodzę się. 150g chmielu na cicha to raczej standardowa dawka ok 7,5g/1 litr. Można spokojnie takie piwa chmielić po 11-12g/1l i nie wychodzą jakieś nieprzyjemne (zielone) smaki

12 minut temu, BROWAR KWARTA napisał:

Moim skromnym zdaniem citra zdominuje nelson sauvin.

Dlatego chciałem na zimno dać dwukrotnie więcej Nelsona niż Citry. Chyba że zrezygnować z niej i na zimno dać tylko Nelsona?

8 godzin temu, matiss napisał:

Dlatego chciałem na zimno dać dwukrotnie więcej Nelsona niż Citry. Chyba że zrezygnować z niej i na zimno dać tylko Nelsona?

Uważam, że jednak citra zdominuje to piwo....Ja nie dawałbym nelsona bo będzie zdominowany przez citrę....Zrobiłem single hopa n a nelsonie i wyszedł przepyszny !!!!