Sumikk Posted March 17, 2020 Share Posted March 17, 2020 (edited) Witam Planuje uważyć pilsa i po fermentacji burzliwej chce to podzielić na dwie części i do jednej dodać mrożone maliny powiedzmy ok 1,5kg do 10l Chciałbym zrobić to z tego przepisu Słody słód pilzneński 5kg słód pale ale 0,5kg Chmiele Marynka - 50g Chmiel Lubelski - 30g Drożdże GOZDAWA german lager w35 Zacieranie 68°C - 10min. 72°C - 60min 78°C - filtracja Czas gotowania 75 minut Chmielenie 0min – 25g (Marynka) 30min – 25g (Marynka) 60min – 30g (Lubelski) Myślicie że te przerwy dadzą wystarczająco słodkie piwo ? I czy alkoholu nie będzie zbyt mało przez tak krótką przerwę w 68' ? Macie jakieś uwagi i rady co do tego przepisu? Co bym mógł ewentualnie dodać do drugiej połowy ? Z góry dziękuję ? Edited March 17, 2020 by Sumikk Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted March 17, 2020 Share Posted March 17, 2020 2 godziny temu, Sumikk napisał: Witam Planuje uważyć pilsa i po fermentacji burzliwej chce to podzielić na dwie części i do jednej dodać mrożone maliny powiedzmy ok 1,5kg do 10l Chciałbym zrobić to z tego przepisu Myślicie że te przerwy dadzą wystarczająco słodkie piwo ? I czy alkoholu nie będzie zbyt mało przez tak krótką przerwę w 68' ? Macie jakieś uwagi i rady co do tego przepisu? Co bym mógł ewentualnie dodać do drugiej połowy ? Z góry dziękuję ? Zależy, co rozumiesz przez "zbyt mało alkoholu" - 2% z tego nie wyjdzie Osobiście do drugiej części nie wrzucałbym nic, tylko zostawił dobrego pilsa - ale to oczywiście kwestia gustu. Pamiętaj, żeby zamówić 2 paczki drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sumikk Posted March 17, 2020 Author Share Posted March 17, 2020 (edited) 56 minut temu, punix napisał: 2% z tego nie wyjdzie To jak myślisz ile wyjdzie +/- , bo z tego co czytałem jak dodam maliny na cichą to jeszcze drożdże przerobią cukier z malin ? 56 minut temu, punix napisał: Pamiętaj, żeby zamówić 2 paczki drożdży. Jedna w tym przypadku nie wystarczy? zapomniałem że do tego piwa miałem przygotowane już GOZDAWA GERMAN LAGER W35, jedna paczka nie wystarczy ? Bo chciałem to piwo robić jutro ? Edited March 17, 2020 by Sumikk Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted March 17, 2020 Share Posted March 17, 2020 Jak drożdże do pilsa to te ostatnie. Wystarczająco słodkie piwo Ci wyjdzie jak zatrzesz w 65 stopniach przez godzinę i potem mashout 10 minut. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted March 17, 2020 Share Posted March 17, 2020 3 godziny temu, Sumikk napisał: Myślicie że te przerwy dadzą wystarczająco słodkie piwo ? Nie wiem dokładnie co zrobią przerwy z brzeczką ale drożdży nie dobrałeś odpowiednich. Wg producenta odfermentowanie jest bardzo wysokie. 1 paczka nie wystarczy na pewno, jest duże prawdopodobieństwo że fermentacja będzie problematyczna. Z tego zasypu pewnie będziesz miał ok 12-13P i 20L brzeczki. Na to potrzebujesz ok 360 mld. komórek. W paczce jak masz 150 to będzie sukces. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sumikk Posted March 17, 2020 Author Share Posted March 17, 2020 No to teraz już sam nie wiem, jak bym wiedział że będę miał wolne to zamówił bym już wcześniej składniki a tak to przyjdą najwcześniej na następny tydzien. Coś wgl mogę z tych składników zrobić ? Mam jeszcze drożdże us-05. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted March 17, 2020 Share Posted March 17, 2020 https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) możesz zrobić na us-05 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sumikk Posted March 17, 2020 Author Share Posted March 17, 2020 (edited) 33 minuty temu, nike21 napisał: https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) możesz zrobić na us-05 Ehh to już zrobiłem chwilę temu. Piję właśnie b.dobre? To może zrobię na Warkę 15l i wtedy paczka german lager w35 wystarczy ? Edited March 17, 2020 by Sumikk Link to comment Share on other sites More sharing options...
nike21 Posted March 17, 2020 Share Posted March 17, 2020 (edited) Na 15 litrów piwa jedna paczka drożdży powinna starczyć tylko dobrze napowietrz brzeczkę. Ja w sumie kiedyś robiłem 25 litrów pilsa na jednej paczce w34/70 i też wyszedł aczkolwiek długo trwała fermentacja. Edited March 17, 2020 by nike21 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sumikk Posted March 17, 2020 Author Share Posted March 17, 2020 12 minut temu, nike21 napisał: tylko dobrze napowietrz brzeczkę. Brzeczkę zawsze napowietrzam mikserem, na najwyższych obrotach z minutę i piana jest z 5cm zawsze dopiero wtedy zadaje drożdże ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sumikk Posted March 18, 2020 Author Share Posted March 18, 2020 Panowie a przy takim piwie i zacieraniu tj. na słodko w jakie blg celować normalnie ok 12 dla pilsa ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now