Jump to content

Pils Malinowy


Sumikk

Recommended Posts

Witam 

Planuje uważyć pilsa i po fermentacji burzliwej chce to podzielić na dwie części i do jednej dodać mrożone maliny powiedzmy ok 1,5kg do 10l

Chciałbym zrobić to z tego przepisu 

 

Słody

słód pilzneński 5kg

słód pale ale 0,5kg

Chmiele

 Marynka - 50g

Chmiel Lubelski - 30g

Drożdże

GOZDAWA german lager w35

Zacieranie

68°C - 10min.

72°C - 60min

78°C - filtracja

 

Czas gotowania

75 minut

Chmielenie

0min – 25g (Marynka)

30min – 25g (Marynka)

60min – 30g (Lubelski)

 

Myślicie że te przerwy dadzą wystarczająco słodkie piwo ? I czy alkoholu nie będzie zbyt mało przez tak krótką przerwę w 68' ? 

Macie jakieś uwagi i rady co do tego przepisu? Co bym mógł ewentualnie dodać do drugiej połowy ?

Z góry dziękuję ?

Edited by Sumikk
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Sumikk napisał:

Witam 

Planuje uważyć pilsa i po fermentacji burzliwej chce to podzielić na dwie części i do jednej dodać mrożone maliny powiedzmy ok 1,5kg do 10l

Chciałbym zrobić to z tego przepisu 

 

 

Myślicie że te przerwy dadzą wystarczająco słodkie piwo ? I czy alkoholu nie będzie zbyt mało przez tak krótką przerwę w 68' ? 

Macie jakieś uwagi i rady co do tego przepisu? Co bym mógł ewentualnie dodać do drugiej połowy ?

Z góry dziękuję ?

 

Zależy, co rozumiesz przez "zbyt mało alkoholu" - 2% z tego nie wyjdzie ;)

Osobiście do drugiej części nie wrzucałbym nic, tylko zostawił dobrego pilsa - ale to oczywiście kwestia gustu.

Pamiętaj, żeby zamówić 2 paczki drożdży.

Link to comment
Share on other sites

56 minut temu, punix napisał:

2% z tego nie wyjdzie ;)

To jak myślisz ile wyjdzie +/- , bo z tego co czytałem jak dodam maliny na cichą to jeszcze drożdże przerobią cukier z malin ? 

56 minut temu, punix napisał:

Pamiętaj, żeby zamówić 2 paczki drożdży.

Jedna w tym przypadku nie wystarczy? zapomniałem że do tego piwa miałem przygotowane już GOZDAWA GERMAN LAGER W35, jedna paczka nie wystarczy ? Bo chciałem to piwo robić jutro ?

 

 

Edited by Sumikk
Link to comment
Share on other sites

Jak drożdże do pilsa to te ostatnie. Wystarczająco słodkie piwo Ci wyjdzie jak zatrzesz w 65 stopniach przez godzinę i potem mashout 10 minut.

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Sumikk napisał:

Myślicie że te przerwy dadzą wystarczająco słodkie piwo ?

Nie wiem dokładnie co zrobią przerwy z brzeczką ale drożdży nie dobrałeś odpowiednich. Wg producenta odfermentowanie jest bardzo wysokie.

1 paczka nie wystarczy na pewno, jest duże prawdopodobieństwo że fermentacja będzie problematyczna.

Z tego zasypu pewnie będziesz miał ok 12-13P i 20L brzeczki. Na to potrzebujesz ok 360 mld. komórek. W paczce jak masz 150 to będzie sukces. 

Link to comment
Share on other sites

No to teraz już sam nie wiem, jak bym wiedział że będę miał wolne to zamówił bym już wcześniej składniki a tak to przyjdą najwcześniej na następny tydzien. Coś wgl mogę z tych składników zrobić ? Mam jeszcze drożdże us-05. 

Link to comment
Share on other sites

33 minuty temu, nike21 napisał:

Ehh to już zrobiłem chwilę temu. Piję właśnie b.dobre? 

 

 

To może zrobię na Warkę 15l i wtedy paczka german lager w35 wystarczy ? 

Edited by Sumikk
Link to comment
Share on other sites

Na 15 litrów piwa jedna paczka drożdży powinna starczyć tylko dobrze napowietrz brzeczkę. Ja w sumie kiedyś robiłem 25 litrów pilsa na jednej paczce w34/70 i też wyszedł aczkolwiek długo trwała fermentacja.

Edited by nike21
Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, nike21 napisał:

tylko dobrze napowietrz brzeczkę.

Brzeczkę zawsze napowietrzam mikserem, na najwyższych obrotach z minutę i piana jest z 5cm zawsze dopiero wtedy zadaje drożdże ?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.