Jump to content

Piwo stopiło rurkę fermentacyjną

Recommended Posts

Siemandero, 3-2-0. 

Warzę ipa 20L, 5 kg pale ale zero, 1 kg karmelowy, us-05, citra, magnum, marynka. 

Na burzliwej fermentacji stało mi 10 dni, nie miałem czasu przelać wcześniej (apokalipsa). Wczoraj przelałem i musiałem zmienić rurkę. Kiedyś raz już coś takiego miałem. Dolna szyjka rurki się stopiła. Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje? 

20200317_101031.jpg

desprej nie powinien nic zrobic rurce ja mam kilka rurek dezynfekuje  je desprejem wrzatkiem lub nawet spirytus 94% i nic sie nie dzieje

rurki sa z plastiku przeznaczonego do kontaktu z zywnoscia czyli alko nie powinno im nic zrobic aaa..

chyba ze miałeś jakąś z dupy ("chinska") z gównolitu zrobiną rurke ewntualnie wada produkcyjna trefna seria :/

Dobra dobra. 

Jak wyżej napisałem jest to IPA, wczoraj próbowałem przy przelewaniu i nic kwaśnego, sam słód i chmielowa gorycz.  

Piwoszarnia może sprzedawać chińskie szajsy? 

Jeszcze naszła mnie teoria, że to wyżarły alfakwasy z citry i magnuma.

4 minuty temu, Grześ napisał:

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jednocześnie jestem w szoku, że nikomu tutaj to się nie zdarzyło. 

Miałem podobnie ostatnio, wyciągam rurkę bo chciałem umyć fermentor, patrzę a końcówka rurki miękka. Nie wiem od czego, też fermentowana była IPA.

1 godzinę temu, anteks napisał:

Myslę że ta rurka juz tak miała wcześniej tylko tego nie zauważyłeś

Myślę, że nie. 

2 godziny temu, michu7 napisał:

kup najtańsza rurke do wina np. market brico lub biowin czy browin jakos tak sie nazywaja ona jest szklana i bedzie po problemie:)

Boję się szklanych. Jestem fajtłapą i będę miał szkło w piwie. 

Kupię jakąś porządniejszą, np różową do wina. 

Polecam tego typu

https://www.leroymerlin.pl/uprawa-i-ochrona-roslin/przetworstwo-warzyw-i-owocow/akcesoria-winiarskie/rurka-fermentacyjna-8-5-10-mm-405588-browin,p456995,l429.html?gclid=Cj0KCQjwjcfzBRCHARIsAO-1_OpzacWdhELz5NMp7v_kLkyWh_ZG_f-_gI8BigCT2Hjar3yKhUXDQXQaAszQEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Zazwyczaj lepszej jakości tworzywo, do tego nie hałasuje, są też wersje mini przydatne w przypadku mniejszej przestrzeni (pudło, lodówka).

Albo wężyk silikonowy/igielitowy.

3 godziny temu, x1d napisał:

Polecam tego typu

https://www.leroymerlin.pl/uprawa-i-ochrona-roslin/przetworstwo-warzyw-i-owocow/akcesoria-winiarskie/rurka-fermentacyjna-8-5-10-mm-405588-browin,p456995,l429.html?gclid=Cj0KCQjwjcfzBRCHARIsAO-1_OpzacWdhELz5NMp7v_kLkyWh_ZG_f-_gI8BigCT2Hjar3yKhUXDQXQaAszQEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Zazwyczaj lepszej jakości tworzywo, do tego nie hałasuje, są też wersje mini przydatne w przypadku mniejszej przestrzeni (pudło, lodówka).

Albo wężyk silikonowy/igielitowy.

Ciekawe ciekawe. Ja osobiście bardzo lubię te bulgotanie. Nie wiedziałem, że zielone obi ma takie fajne produkty.

2 godziny temu, Niejan napisał:

To piwo będzie nieźle klepało ?

Każde moje piwo z zasypu dobrze klepie. Z jednej strony to pewnie jakiś błąd w sztuce, ale z drugiej znajomi uznają to za atut. Raz zrobiłem z brewkita i wstyd było to komuś podać - klarowne, lekkie i mało %.