vettis Posted July 5, 2010 Share Posted July 5, 2010 Cześć, Poszedłem krok dalej, Mam paski do pomiaru pH zacieru. I teraz mam pytanie. Jak je używać? Dokładniej, po jakim czasie od początku zacierania mogę już zmierzyć pH? Ile od końca zacierania mogę jeszcze dodać słód zakwaszający żeby zmierzyć odczyn zacieru? Po dodaniu słodu, zależenie od temperatury, kiedy mogę ponownie zmierzyć ? W jakich proporcjach dodawać słód zakwaszający, żeby stabilnie zmieniać pH i nie przesadzić? Wielu z was bardziej doświadczonych na pewno praktykuje ingerencję w odpowiednie środowisko zacieru. z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted July 5, 2010 Share Posted July 5, 2010 Pomiar robisz tak: po ok. 10 minutach od wsypania śruty mieszasz zacier, pobierasz małą próbkę, chłodzisz do temp < 30°C , do niej wkładasz pasek na parę sekund, wyciągasz i robisz odczyt. Słód zakwaszający możesz dodawać porcjami po 50g. Tyle, że on jakoś długo oddaje swoją kwasowość, tak ze 30 minut, trudno jest monitorować na bieżąco jak wpływa na pH. Ja go wrzucam przed śrutą, od razu jak zaczynam grzać wodę. Radzę zrobić tak: jak pH wyjdzie powyżej 5.8, wrzuć 50g zakwaszającego i już nic nie rób dalej. Zmierz pH na koniec zacierania, i jak będzie dalej za wysokie, to nastepnym razem do takiego piwa dodasz 100 g. itd. Trudno jest powiedzieć, kiedy jest za dużo, na mojej wodzie 200 g zakwaszającego już na pewno czuć w smaku, staram się nie przekraczać 100g. Jejski 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted July 5, 2010 Share Posted July 5, 2010 Słód zakwaszający można zmielić na mąkę, wtedy kwas mlekowy szybciej przejdzie do zacieru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted July 6, 2010 Author Share Posted July 6, 2010 Pomiar robisz tak: po ok. 10 minutach od wsypania śruty mieszasz zacier, pobierasz małą próbkę, chłodzisz do temp < 30°C , do niej wkładasz pasek na parę sekund, wyciągasz i robisz odczyt. Słód zakwaszający możesz dodawać porcjami po 50g. Tyle, że on jakoś długo oddaje swoją kwasowość, tak ze 30 minut, trudno jest monitorować na bieżąco jak wpływa na pH. Ja go wrzucam przed śrutą, od razu jak zaczynam grzać wodę. Radzę zrobić tak: jak pH wyjdzie powyżej 5.8, wrzuć 50g zakwaszającego i już nic nie rób dalej. Zmierz pH na koniec zacierania, i jak będzie dalej za wysokie, to nastepnym razem do takiego piwa dodasz 100 g. itd. Trudno jest powiedzieć, kiedy jest za dużo, na mojej wodzie 200 g zakwaszającego już na pewno czuć w smaku, staram się nie przekraczać 100g. Dzięki coder za fajną jasną odpowiedź. Będę próbował. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Usiu Posted November 20, 2013 Share Posted November 20, 2013 Gdzie najtaniej kupić paski ph z przedziału 5-6? Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted November 20, 2013 Share Posted November 20, 2013 (edited) jakiś rok temu w POCH'u kupowałem za 16pln 80sz, zakres pH 4,8-6,8 [edit] obecnie to już nie POCH tylko Avantor [edit2] nie 100 a 80szt Edited November 20, 2013 by leszcz007 Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted November 20, 2013 Share Posted November 20, 2013 Lub u Chińczyka http://www.ebay.com/itm/161057857231 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Usiu Posted November 20, 2013 Share Posted November 20, 2013 jakiś rok temu w POCH'u kupowałem za 16pln 80sz, zakres pH 4,8-6,8 [edit] obecnie to już nie POCH tylko Avantor [edit2] nie 100 a 80szt Jak tam coś kupić, tylko kontakt mailowy, bo sklepu nie widzę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted November 20, 2013 Share Posted November 20, 2013 Moim zdaniem osiąganie optymalnego ph pogarsza smak. 5.5 dla mnie optimum, a mówię o doświadczeniach z kwasem mlekowym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted November 20, 2013 Share Posted November 20, 2013 Jak tam coś kupić, tylko kontakt mailowy, bo sklepu nie widzę? kontakt mailowy/telefoniczny z firmą - inaczej się nie da Link to comment Share on other sites More sharing options...
chemikmarcin Posted November 21, 2013 Share Posted November 21, 2013 POCH ma sklep internetowy - nazwali to System B2B, jest dostępny ze strony głównej - bardzo wygodny. Zamawiałem tam odczynniki, ale przy rejestracji podawałem dane firmowe, nie wiem jak jest na osobę prywatną. Polecam spróbować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted November 21, 2013 Share Posted November 21, 2013 BusinessToBusiness - nic dziwnego że dane firmy były potrzebne i prosty wniosek jak to będzie z Kowalskim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
harcerski Posted November 21, 2013 Share Posted November 21, 2013 Znalazłem coś takiego http://homebeer.pl/pl/ph-tester.html - wydaje się podejrzanie tanie - ktoś może się orientuje, czy to jest cokolwiek warte? Kamil Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted November 21, 2013 Share Posted November 21, 2013 (edited) to jest pHmetr do gleby - nie nadaje się do piwa - testowałem, szaleje i pokazuje bzdury [edit] nie wiem czy to był ten sam, ja testowałem z biowinu - wyglądał identycznie Edited November 21, 2013 by leszcz007 harcerski 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
harcerski Posted November 21, 2013 Share Posted November 21, 2013 Dzięki, nie ma w takim razie co sobie głowy zawracać Kamil Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelG Posted November 21, 2013 Share Posted November 21, 2013 tez czytalem ze nie nadaje sie do plynow. zainwestuj w ph metr elektryczny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzdzionek Posted November 21, 2013 Share Posted November 21, 2013 zainwestuj w ph metr elektryczny Bez przesady po co od razu pHmetr, w zupełności wystarczą papierki wskaźnikowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
moon Posted November 21, 2013 Share Posted November 21, 2013 A taki wynalazek? http://www.aliexpress.com/item/Digital-PH-Meter-Tester-0-14-Pocket-Pen-Aquarium-1072/449610354.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted November 21, 2013 Share Posted November 21, 2013 (edited) Taki własnie posiadam. Wyniki w tym samym roztworze niby ma powtarzalne ale jak z dokładnością to nie wiem. Choć i tak trzeba go skalibrować na buforze. Edited November 21, 2013 by Mariusz_CH Link to comment Share on other sites More sharing options...
moon Posted November 21, 2013 Share Posted November 21, 2013 Testowałeś względem pasków. Często kalibrujesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted November 21, 2013 Share Posted November 21, 2013 Mam od kilku dni dopiero. "Kalibrowałem" raz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
moon Posted November 21, 2013 Share Posted November 21, 2013 Mam od kilku dni dopiero. "Kalibrowałem" raz. Gdzie kupiles i za ile? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted November 21, 2013 Share Posted November 21, 2013 Ja kupiłem na allegro. Nie pamiętam ceny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelG Posted November 22, 2013 Share Posted November 22, 2013 tez taki mam ,szkoda tylko ze jego dokladnosc to 0,1 ,przydalo by sie 0,01.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now