Giggsy11 Posted March 23, 2020 Share Posted March 23, 2020 Witam, warzę drugie piwko z ektraktów i mam pytanko czy przy chmieleniu na zimno jest konieczne zlewanie na cichą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted March 23, 2020 Share Posted March 23, 2020 Nie. Jeśli nie pałasz uczuciem do gęstwy. Giggsy11 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giggsy11 Posted March 24, 2020 Author Share Posted March 24, 2020 Czyli po zakończeniu burzliwej, wrzucam chmiel i po około 7-10 dniach zlewanie do butelek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted March 24, 2020 Share Posted March 24, 2020 Godzinę temu, Giggsy11 napisał: Czyli po zakończeniu burzliwej, wrzucam chmiel i po około 7-10 dniach zlewanie do butelek? Nie do końca, bo zakończeniu burzliwej pozwól drożdżom dofermentować i posprzątać. Jak już będziesz pewien, że piwo odfermentowało do końca to chmielisz na zimno. Nie chmieliłbym dłużej niż 5 dni. Giggsy11 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SynMojegoStarego Posted March 24, 2020 Share Posted March 24, 2020 (edited) Ostatnio wrzuciłem dużo chmielu na cały okres fermentacji i żadnej "łodygi", zalegającej goryczki nie było więc tego... Dopiszę jeszcze, że fermentacja trwała 2,5 tygodnia. Edited March 24, 2020 by SynMojegoStarego zapomniałem dopisać "Wysłano z... " Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanys93 Posted March 24, 2020 Share Posted March 24, 2020 Kwestia gustu. Mi chmielenie na zimno najbardziej podchodzi po 3 dobach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giggsy11 Posted March 24, 2020 Author Share Posted March 24, 2020 Dzięki Panowie za rady, pocz kam jeszcze parę dni bo ponad tydzień fermentacji i dalej się pieni więc dam jeszcze drożdżom popracować, Pozdro ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts