Jump to content

Co zrobić z nowymi pędami ?

Piotrek83

Recommended Posts

W ubiegłym roku posadziłem swoje pierwsze chmiele ze sztobrów  w doniczkach zakupionych u naszego forumowego kolegi. Byłem bardzo zaskoczony bo w połowie września  z trzech krzaków zebrałem prawie 2,5 kg  świeżej szyszki. Chmiel odciąłem na wysokości około 20 cm nad ziemią. Przed pierwszymi przymrozkami usypałem kopce ziemi i tak zostawiłem na zimę.

Dzisiaj zauważyłem że w kilku miejscach zaczęły wychodzić nowe pędy i tu mam pytanie co z nimi zrobić ?

Dzięki z odpowiedź

Czyli rozkopać kopiec, odciąć młody pęd od głównego pędu, (ciąć przy samym pędzie głównym ?)

Następnie z powrotem zakopać i usypać kopiec.

Pozyskany pęd wsadzić do ziemi w doniczce.

Dobrze zrozumiałem ?

Ja bym w tym roku zostawił tak jak jest (ten kopczyk był trochę w moim odczuciu zbędny).

Po prostu "oczka" na pędzie głównym poszły na boki. Na początku maja usuń to co poszło z pędów bocznych, będziesz miał na przyszły rok bazę do pozyskania sztobrów z karpy (czyli części zdrewniałej z nowymi pędami).

Edited by Joosto

Usypałem kopczyki żeby zabezpieczyć przed mrozami których w sumie za bardzo nie było. Ale kto wiedział. 

Odciąłem te pędy które już wychodziły z ziemi i wsadziłem do doniczek. Następnie wszystko zasypałem ziemią tak jak było.

W Centennialu było 16 pędów które miały średnio po 15 cm długości. Nie chciałem tego tak zostawiać żeby nie zmarzło.

Zobaczymy co z tego wyjdzie. 

Po prawej masz karpę "główną".

Na "dziesiątej" i  "dziewiątej" masz  zbędne sztobry z pędami , które świetnie nadają się do odcięcia i zrobienia sadzonek.

IMG_20200325_164925.thumb.jpg.6b4fdc34f3e7d3fead347088e2a301ed.jpg

Taki mam zamiar. Tylko nie wiem co zrobić jak znów wyjdą na powierzchnie kolejne pędy ? Odcinać je ? Czy zostawić ?

Ciekaw jestem też czy z tych pędów w doniczkach coś urośnie.

• 5 weeks later...

Jak myślicie, jest sens już naprowadzać największe pędy na przewodniki czy jeszcze za wcześnie?

Według opracowania z IUNG optymalny okres wypada między 5 a 25 maja, ale mam już z dwóch roślin po jednym ponad 50cm pędzie i zastanawiam się czy je naprowadzać, czy ciąć i rozmnażać :).   

Przy okazji drugie pytanie, jak długo ukorzeniały Wam się pędy stojące w wodzie? Bo w moim przypadku (woda z ukorzeniaczem) minęły 2 tygodnie, a korzeni nie widać.

5 godzin temu, Bzyku napisał:

Według opracowania z IUNG optymalny okres wypada między 5 a 25 maja,

Czyli po tzw zimnych ogrodnikach, którzy zdaje się odchodzą w zapomnienie...

Ja swoją mikrouprawę balkonową już puszczam na barierkę, najdłuższe też  z 30-50cm. Ale skoro dzikie chmiele wokół już dobrze ponad metr przyrostów mają to zdaję się na naturę. Kilka pędów planuję rozmnożyć i wzorem guerilla gardening posadzić na mieście :)