Eprom Posted March 25, 2020 Share Posted March 25, 2020 (edited) Witam, moje pierwsze polskie pale ale z samych słodów i chmielu zlalem dzisiaj na cichą bo już nic nie bulgotało od dwóch dni a balingomierz mi pękł wiec nie mialem jak zmierzyć. Podczas zlewania troszkę mi się spełniło, jaki to moze mieć wpływ na piwko? I drugie pytanie co robić z tymi drożdżami z brzeczki, czy da sie je jeszcze wykorzystać? Edited March 25, 2020 by Eprom Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 25, 2020 Share Posted March 25, 2020 Drożdże zlej do sterylnego słoika i do lodówki. Następnym razem wężyk niżej by nie napowietrzać piwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted March 25, 2020 Share Posted March 25, 2020 No i jednak warto mieć założoną pokrywę przy zlewaniu. Przefermentowane piwo jest już mniej podatne na intencję, ale po co kusić los ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eprom Posted March 25, 2020 Author Share Posted March 25, 2020 Te drożdże to mogę zadać do drugiego piwka jakbym warzył w tym czasie? Dodaje się je bezpośrednio do schłodzonej brzeczki, czy trzeba je jakoś przygotować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted March 25, 2020 Share Posted March 25, 2020 Jak nie będziesz nic dodawał do piwa to nie musisz przelewać do drugiego wiadra. Jak przelewasz to zanurz wąż tak żeby nie natleniać. Utlenione piwo szybko się negatywnie starzeje, zwłaszcza lekkie, jasne, chmielowe. Tu jest artykuł o gęstwie drożdżowej https://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_użycie_gęstwy_drożdżowej Powinieneś sprawdzić ile dodać gęstwy do nowego piwa w zależności od tego jaka jest gęstość i objętość brzeczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted March 25, 2020 Share Posted March 25, 2020 Zamontuj sobie kranik i po problemie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts