Jump to content

Jak długo na burzliwej?


Recommended Posts

Witam

Zrobiłem swojego pierwszego brewkita z zestawu WESowego. Wszystko było pięknie. Drożdże wystartowały następnego dnia i pracowały cudownie. Jednak po dwóch dniach musiałem z przyczyn służbowych wyjechać na ponad tydzień. W sumie piwo w fermentatorze stało 9 dni. Temperatura stała w pomieszczeniu 20°C więc pewnie burzliwa skończyła się już jakiś czas temu. Dziś dali mi znać, że piwko pachnie jakoś tak dziwnie a na powierzchni pojawiły się jakieś białe pływające plamy.

Do domu wracam dopiero jutro rano więc mam pytanie. Czy tak długa burzliwa mogła spowodować popsucie się piwa? Czy przelewać w ogóle na cichą aby piwo choć trochę się teraz wyklarowało czy od razu do butelek? A może w kanał??

Się ciśnie normalnie na usta: jak Ci praca przeszkadza w robieniu piwa to rzuć pracę! :)

Link to comment
Share on other sites

Możesz trzymać w fermentacji burzliwej przez kilka tygodni bez problemów, piwo będzie nawet tego powodu smaczniejsze. Ja zwykle trzymam w burzliwej przez miesiąc+.

Dziś dali mi znać, że piwko pachnie jakoś tak dziwnie a na powierzchni pojawiły się jakieś białe pływające plamy.

:)

Mam nadzieję, że używasz fermentacji zamkniętej a nie otwartej? Jeżeli otwarta, to poproś rodzinę, żeby ten fermentor czymś przykryli.

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

Sprawdziłem. W sensie oceniłem zapachowo i oczywiście smakowo :) Mniam.

Przelałem na cichą.

Oczywiście fermentacja zamknięta. Kazałem im delikatnie zajrzeć do środka.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.