Jump to content

Danstar Lallemand Voss Kveik // LalBrew® Voss Kveik Ale Yeast

Recommended Posts

na kapuje może i racja ja faktycznie z nimi jechałem jak ze zwykłymi "aleowymi" zaczynałem w 20 i dojeżdżam w 2 tyg do 28 bo jakoś się boje tych 30-40 zależy mi na w miarę czystym profilu ale co dadzą w 28-32?? może warto zaryzykować ? no nic dzięki wielkie za rady

Dodam swoje trzy grosze bo dzisiaj rozlałem:

- uwodnione bezpośrednio na brzeczkę

- z 13.5 zeszło do 2 

- trzymałem 2 tygodnie w wiadrze w temperaturze 20 stopni

- czyste, całkiem pełne jak na tak niskie odfermentowanie co daje nadzieję na warzenie stoutów 

Uwarzyłem zwyklaka coś jakby pilsa i póki co zapowiada się świetnie.

Mam problem z piwem fermentowanym na tych drożdżach. Zasyp: pale ale + pilzneński, 10% monachijskiego jasnego, 7% płatki żytnie, zacierane 70 minut w temp. 66-67. Nie zmierzyłem niestety gęstości po przelaniu do fermentora ale między 12,5 a 13,5 Blg. Fermentowane na drożdżach z saszetki - cała saszetka na 15 litrów piwa. temperatura otoczenia 22 st. C. Ładna piana, niesamowity aromat, po 48 godz. piana zniknęła. Przez tydzień mierzone Blg - odfermentowanie na poziomie 63-68%. To chyba mało. Co z tym teraz zrobić?

• 2 weeks later...

Jakie macie doświadczenia z przechowywaniem kveików? Czy standardowa zasada o świeżości gęstwy obowiązuje jak przy innych drożdżach czy z powodzeniem używaliście dwu-trzymiesięcznej gęstwy?

2 godziny temu, mkrawc napisał:

Jakie macie doświadczenia z przechowywaniem kveików? Czy standardowa zasada o świeżości gęstwy obowiązuje jak przy innych drożdżach czy z powodzeniem używaliście dwu-trzymiesięcznej gęstwy?

nie sprawdzałem ale są głosy że gęstwa i rok może leżeć zresztą kveik można suszyć i w takiej formie to jeszcze dłużej ale to zasłyszane info. Polecam grupę na fb Kviek Polska :)

17 godzin temu, Fenris napisał:

kveik można suszyć i w takiej formie to jeszcze dłużej

No właśnie, też o tym słyszałem. A próbował ktos w praktyce? Jak wogóle wygląda taki proces?

• 2 weeks later...
W dniu 10.05.2020 o 20:07, Fenris napisał:

daj znać jak się nagazuje jak wyszło 

Po rozlewie butelki trafiły od razu do pomieszczenia z temperaturą 16-18 stopni, ponad 2 tygodnie schodzi siarka, pomaga przeniesienie butelek do temperatury pokojowej.

Poza tą siarką jest dość czysto, z początku słodowość była w typie bułki pszennej, po jakimś czasie chmielowość wyszła na pierwszy plan. Jestem zadowolony z tych drożdży

No ja na razie mam bardzo negatywną opinię o tych drożdżach. Dzisiaj przelewałem na cichą po 12 dniach fermentacji w temp 22-30 piwko 16 blg i tak jak to waliło wódą to nigdy czegoś takiego nie czułem, bałem się potem siadać za kółko bo od tych oparów pewnie bym ze 3 promile wydmuchał. Pomału zaczynam wątpić w magiczną czystość kveików powyżej pewnych temp. Ale zobaczymy poleży na cichej w 15st to sie okaże po tygodniu dwóch co z tego wyszło. 

15 minut temu, zasada napisał:

Informuj, informuj. Bardzo ciekawe spostrzeżenie!

Ciekawe jak ciekawe wolałbym spostrzec jakie to cudowne piwo wyszło na tych drożdżach ;) ale dam znać za pewnie 2-3 tyg

13 godzin temu, tamtomasz napisał:

Bardzo dziwne z tą siarką i alkoholem ? Może nie mam takich problemów, bo takie dosyć słabe piwka robię w porównaniu z wami? ?

Ja bym od razu butelkował. Teraz nie trzymam na tych drożdżach piwa dłużej niż 10 dni i myślę, że jeszcze mogę skrócić. Jeśli masz mętne piwo to się nie przejmuj, bo ono później się sklaruje, przynajmniej w moim przypadku tak było. Z kolei jedno piwo, co przetrzymałem za długo i jeszcze później mu zrobiłem cichą miało problemy z refermentacją.

wiesz co klarowne jest o tyle o ile piwo domowe więc tu nie widzę problemu. Na cichą przelewam bo chmielę na zimno ,a chcę gęstwę odzyskać. Jakoś tak już robię zawsze że trzymam piwo na cichej/leżakuje kilka-kilkanaście dni (co pewnie w przypadku Kveików nie ma sensu). Poza tym nie butelkuje od hohoho, w kegu z butli zawsze się nagazuje ;) 

Edited by Fenris

• 1 month later...
W dniu 3.06.2020 o 15:13, Fenris napisał:

Ciekawe jak ciekawe wolałbym spostrzec jakie to cudowne piwo wyszło na tych drożdżach ;) ale dam znać za pewnie 2-3 tyg

... i co kolego Tobie z tego piwa wyszło? Ciekawy jestem, bo przymierzam się do tych drożdży, a nie wiem czy warto.

7 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał:

... i co kolego Tobie z tego piwa wyszło? Ciekawy jestem, bo przymierzam się do tych drożdży, a nie wiem czy warto.

wiesz co po zapoznaniu się z innymi szczepami które udostępnili koledzy z grupy Kveik Polska uważam że Vossy są bardzo przeciętne. Na ten moment dla mnie osobiście szczep Oslo jest najlepszy, ale jak to pierwsza przygoda z kveikami to spokojnie można działać. Ja tylko zalecam zostawić wiadro w pokoju i nie dogrzewać na siłę do 30-35 jak co poniektórzy, chociaż to kwestia gustu ja nie przepadam za od drożdżowymi aromatami w takim nasileniu 

10 godzin temu, Nazwa użytkownika napisał:

A ja powiem że warto, 3 warka na tych drożdżach i jest naprawdę OK, póki co jasne zrobiłem piwa - bez kontroli fermentacji w temperaturach 20 - 22 stopni robią czyste i klarowne piwa.

Tylko przy pierwszej warce miałem siarkę.

Mam porównanie do hot headów i hornindali, hot heady są bardziej estrowe a hornindale "przyprawowe".

3 godziny temu, Nazwa użytkownika napisał:

Ile wynosiło blg i jak długo fermentowało?

2 x 14 i jedna 12, dwie warki trzymałem dwa tygodnie, trzecią już trochę przeciągam bo nie mam czasu rozlać ale po tygodniu już było cicho

• 3 months later...
W dniu 22.05.2020 o 17:14, mkrawc napisał:

No właśnie, też o tym słyszałem. A próbował ktos w praktyce? Jak wogóle wygląda taki proces?

Zebraną gęstwę rozprowadzasz na papierze do pieczenia i zostawiasz żeby wyschły. Trzeba pamiętać, że najszybciej schną gdy są cienko rozprowadzone. Wielu ludzi, w tym ja, wkłada to do piekarnika z zapalonym światełkiem bez grzania. Po pierwsze to pozwala na zachowanie w pewnym stopniu sterylności, bo można przegrzać wcześniej piekarnik, po drugie można uzyskać optymalną temperaturę do suszenia (około 35 stopni - przynajmniej u mnie). Proces trwa kilka godzin w zależności od gęstości i grubości gęstwy. Po ususzeniu ja przesypuję powstałe płatki na folię aluminiową i daję do zamrażarki. Drożdże gdy są właściwie ususzone bardzo dobrze odchodzą od papieru do pieczenia. W takiej formie w zamrażarce mogą przeżyć podobno nawet 20 lat.

Przy kolejnej warce można je wsypywać bezpośrednio do brzeczki albo uwodnić wcześniej w brzeczce przedniej.

W dniu 21.05.2020 o 21:24, mkrawc napisał:

Odkopałem z lodówki gęstwę n-tego pokolenia z m12 po trzech miesiącach... zlałem piwo z góry i zostawiłem lekko odkręcony słoik w kuchni by się zagrzał. W tym czasie poszedłem do garażu by przygotować sprzęt do warzenia i.... po 20-30min żonka woła mnie do kuchni...wchodzę i nie wierzę, zrobiło się ich prawie trzy razy tyle, zakrętka z boku, a one rozpływały się na na blacie. Warkę przerobiły w dwa dni w 30 st. O sterylności brak jakiejkolwiek mowy, jednak piwko wyszło świetne jak i dalej gęstwa jest w użyciu.

• 1 month later...