Jump to content

Omega Labs - OYL-052 DIPA Ale


Recommended Posts

Opis ze strony producenta:
A strong fermenter popularly referred to as “Conan.” Its peach, apricot and pineapple notes are steroids for hops, complementing modern fruity hop profiles in particular. A diacetyl rest is suggested if fermented in the lower temperature range.

Omega Yeast's metabolically healthy cells produce vigorous fermentation and consistent results for home brewers and probrewers alike.

Strain Type

Ales

Flocculation

Medium-Low

Attenuation

72-80%

Temperature Range

65–72° F (18–22° C)

Alcohol Tolerance

11%


Opis z twojbrowar.pl

Silnie fermentujący szczep popularnie nazywany „Conan”. Brzoskwiniowe, morelowe i ananasowe nuty są sterydami dla chmielu, uzupełniając aromaty zwłaszcza nowoczesnych chmieli. Przerwa diacetylowa jest zalecana, jeśli jest fermentowany w niższym zakresie temperatur.

 

Rodzaj szczepu

Ale

Flokulacja

Średnia-niska

Odfermentowanie

72-80%

Zakres temperatur

18–22° C (65–72° F)

Tolerancja na alkohol

11%

Link to comment
Share on other sites

Od siebie po pierwszej warce Vermonta 15 Blg

- odfermentował do 3 Blg, więc dość głęboko
- z estrów przeważa morela, dalej brzoskiwnia, ananasa nie uświadczona
- piwo się wyklarowało, jest tylko lekko "hazy"
- mimo braku metnosci i tak jest konkretnie soczyste

Dalsze próby uzupełnię w kolejnych postach.

Edited by ATP
Link to comment
Share on other sites

Bardzo lubię profil "Conanów" w NEIPA niestety mam z nimi ciągle problem. Uwarzyłem pare warek na Vermontach z TYB i za każdym razem przegazowały piwo w butelkach. Teraz przy OYL-052 to samo. Gdy warzyłem na drożdżach z TYB  jeszcze nie miałem takiej kontroli fermentacji jak teraz, a w międzyczasie doczytałem, że trzeba w odpowiednim momencie podbić im temperature gdy fermentacja zwalnia. Pomimo że starałem się tego pilnować  używałem sterownika temp. z pasem grzewczym, zauważyłem że już minimalne  piwo jest przegazowane (Session IPA 12blg, zeszły do nieco ponad 3blg). Specjalnie przeciągnąłem fermentację i pod koniec podbiłem temp do 22°C.  Nie masz @ATP tego problemu? I dodam, że to  nie hop creep, bo używałem wielu szczepów do mocno chmielonych IPA/NEIPA i nigdy nie miałem przegazowania, tylko przy Conanach  się to zdarza. 

Link to comment
Share on other sites

Nie. Też podnoszę temperaturę pod koniec fermentacji i nie mam takich problemów. Gazu jest tyle ile miało być.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.